Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvnen - gode råd


18. april 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til to små piger :)

Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker :) Det er vigtigt, at du får din søvn. Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem søvn og depression - både sådan, at manglende søvn kan føre til depression, men også sådan, at depression kan føre til manglende søvn. Så søvn er særlig vigtigt for dig!

Derfor er det også rigtig godt, at I har forsøgt med en flaske - for det ville jo kunne aflaste dig betydeligt - og jeg vil faktisk foreslå, at I forsøger igen. Jeg vil anbefale, at I forsøger med en flaske sen aften, det der kaldes en drømmeflaske. Den kan gives før midnat og være med til at fylde lillesøster ekstra op til natten - og den kan gives af far, så du kan gå tidligere i seng og på den måde få mere sammenhængende nattesøvn. Der kan være erstatning eller tilskudsblanding i flasken, og I kan også forsøge med en flaske vælling, som hun måske godt vil kunne lide og derfor måske vil acceptere den. Det er ikke sikkert med den alder hun har, men det er et forsøg værd :)

Prøv også med en naturgummi sut i stedet for silikone, eller modsat - alt efter hvad I har forsøgt med. Bruger hun sut? Så prøv med en flaskesut, som ligner hendes narresut.

Derudover så lyder det for mig som om, at at lillesøster er sulten. Det vil en flaske sen aften naturligt også kunne hjælpe på, men hun skal have noget mere mad. Hun skal have flere måltider dagen igennem.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Det kan være rester fra aftensmaden eller middagsretter som du køber færdige, der passer til børn på 6 måneder. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Powernapper måske - eller den springes nu over - hvis hun powernapper har hun sandsynligvis brug for en lille amning før hun puttes.

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. 19.30-20. Tidspunktet kan variere ...


Annonce

... lidt efter, hvorvidt hun sover 2 eller 3 lure dagligt.

Sen aften 23: Drømmeflaske (eller ammes rigtig godt) og sover videre i egen seng...

Det er en forudsætning for at kunne undvære brystet om natten, at hun både spiser og drikker nok hele dagen og om aftenen. Derfor er det vigtigt, at du nu begynder at tilbyde hende flere måltider jf. dagsplanen. Det er dog samtidig nødvendigt, at du skærer ned for mælkeindtaget om natten, for sålænge hun dier mere eller mindre hele natten igennem, så vil der naturligt ikke være plads til ret meget mad i maven om dagen. Derfor skal du forsøge at holde lidt igen med brystet om natten samtidig med, at du øger hendes indtag om dagen.

I takt med at hun begynder at spise jf ovenstående dagsplan, så vil hun altså bedre kunne undvære mælken om natten (mellem 24-06). Og hendes behov for mælk sen aften kan godt blive lidt senere. Hvis det lige nu er kl 22, hun ofte vågner og melder sig - så er det vigtigt, at hun får mælken her. Du skriver, at I har forsøge at nægte hende mælk her, men hun skriger indtil hun får brystet.. og hun SKAL have mælk sen aften - enten amning eller som drømmeflaske. Det er et reelt behov.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du fortæller, at du og lillepigen sover i dobbeltsengen og far på en madras i stuen - og måske er det nødvendigt, at du efter amningen sen aften, flytter i stuen og lader far tage over om natten. På den måde vænnes hun til ikke at skulle ammes hele tiden...

Det er også en god idé, hvis hun ikke sover sammen med dig i dobbeltsengen, da hun ligger foran mælkebaren og naturligt derfor vil søge brystet hele natten. Sørg derfor for, at hun flyttes over i tremmesengen, når hun har spist færdig hos dig. Hjælp hende med at tage godt fra ved brystet og put hende i egen seng - også sen aften, hvis du vælger at amme hende der, eller lad far forsøge med en flaske på dette tidspunkt.

Måske har hun brug for amning kl. 22 for at falde til ro - og så kan far forsøge med en drømmeflaske kl 23-24, som hun måske kan spise mere eller mindre i søvne og derefter så sove videre...

Jeg håber at ovenstående dagsplan giver lidt idé om, hvordan en dag skrues sammen nu, hvor lillesøster er blevet 6 måneder og hvordan hendes behov for både skemad og mælk sikres hele dagen igennem, så hun ernæringsmæssigt ikke behøver mælk om natten. Drømmemåltidet sen aften er dog et reelt behov med den alder hun har og en rigtig god prioritering hos jer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce