Svar: Problemer med puttetid samt vågner om natten
Kære Malthes mor
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har fulgt med på sidenlinjen gennem de sidste ca. 2.5 år og nu selv har fået lyst til at skrive - velkommen til :) Og stort tillykke med, at I venter jer en lille ny lillebror eller lillesøster, hvor dejligt!
Når jeg læser din beskrivelse af Malthe og de rutiner og vaner I har haft, så lyder det som om, at I har fået skabt nogle rigtig gode rammer omkring søvnen - og det synes jeg bestemt, at I skal holde fast i. Malthe er vant til at blive puttet i sin seng og han forbinder tydeligt det at sove med noget trygt, dejligt og rart. Det er en hyggestund for ham og han finder normalt roen ved puttebamse, godnathistorie, sang osv. Det er super godt.
Når det lige nu er svært for ham, så er det fordi, han har den alder han har. Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med ham. Det er fordi han har fået en ny åben seng, som netop giver ham mulighed for at stige ud af sengen og søge jer. Og så er det fordi du er gravid :)
Med hensyn til hans alder og udvikling, så vil mange børn i 2-2.5 års alderen begynde at blive bange for forskellige ting - det kan være mørke, små dyr, insekter og lignende. Og derfor vil mange børn i denne alder have brug for en natlampe med helt svagt lys - den må ikke lyse så meget, at den appellerer til vågenhed, men den må gerne lyse så meget, at han kan orientere sig, når han skal sove og dermed gøre ham tryg. Af samme grund til mange børn i denne alder også have glæde af en åben dør, og glæde af en åben seng, fordi det er med til at sikre, at de kan søge mor og far, hvis de bliver lidt urolige ved at ligge alene eller vågner af en drøm om natten.
Derudover så er han også så bevidst nu, at han godt ved, at når han er puttet, så sidder mor og far og hygger i stuen - og det vil han naturligt gerne være en del af. Han bryder sig ikke om at være udenfor og derfor vil han godt kunne protestere mod at skulle sove, mod at skulle ligge alene. Og når han nu kan stige ud af sin seng og søge jer, så ser han jo, at det faktisk ser ret hyggeligt ud og det kan så være med til at forstærke hans behov for at være en del af det, der foregår med mor og far.
Det bedste I kan gøre lige nu, er det som I gør - fortsætte med at putte ham i egen seng med det gode trygge putteritual, som han allerede har. Og sige godnat og gå ud af døren, holde jer i nærheden, og når han så stikker hovedet frem og tjekker, at I er der eller lige skal se, hvad I egentlig laver, eller måske bare skal sikre sig, at I stadig er der, så siger I præcis som nu "Hej, er du der? Det er din sengetid - nu følger jeg dig i seng" og så gøre det stille og roligt og igen og igen.
Jeg synes ikke, at du ...
... skal blive siddende til han sover. Han er ikke ked af det eller på nogen måde ulykkelig og virker ikke utryg. Det er rigtig fint, at I gør som I hele tiden har gjort, og så blot følge ham tilbage igen de 1-4 gange det nu er nødvendigt :)
Med hensyn til graviditeten, så kan han naturligt godt fornemme, at der sker forandringer nu. Du bærer ham måske ikke som du plejer, måske har du ligget lidt mere på sofaen, du og far kræver lidt mere selvhjulpenhed af ham, han skal gå selv, selv finde sine sko osv. Det er ikke forandringer, som I nødvendigvis gør bevidst, men de er der og det reagerer han også på. Selvom I kan fortælle ham, at mor har en baby i maven og han måske ved, hvad en baby er, så forstår han ikke, hvad det egentlig betyder - men forandringen mærker han. Og det kan godt være med til at gøre ham ekstra tryghedssøgende og gøre, at han føler ekstra behov for tæt fysisk kontakt og nærhed.
Det er derfor vigtigt, at du/I giver ham lidt ekstra kontakt og anerkender hans behov for at være jer lidt mere nær - både om dagen og også aftenen, når han skal sove. Men dermed ikke sagt, at du så skal blive hos ham til han sover. Det er stadig fint at gå, for det er han vant til og tryg ved. Det fungerer rigtig godt :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De måske lidt ekstra krav og den store udvikling, som han går igennem lige nu, giver også ekstra drømmeaktivitet og uro under søvn - og han kan derfor godt vågne om natten og have behov for at mærke jer tæt på, ligesom han kan vågne af en drøm, som forskrækker eller som gør ham urolig og hvor han har brug for jeres trøst og nærhed - hvilket I naturligvis skal give ham.
Da I aldrig har praktiseret at sove sammen, så tænker jeg, at det er en god løsning hos jer, at I forsøger med en madras på gulvet i værelset. Så hvis han vågner og er ked af det, så kan du eller far gå ind til ham, trøste, berolige, betrygge - putte ham i seng igen og så evt. lægge jer på madrassen, hvis han har brug for det. Viser det sig, at han drømmer rigtig meget og bliver meget ulykkelig, så synes jeg, at han skal have lov til at komme ind i soveværelset, men kan det fungere med en madras på børneværelset, så er det helt fint. På den måde er I der til at give tryghed, men holder samtidig fast i, at han så vidt muligt skal blive på sit værelse om natten. Han kan jo stadig kalde på jer og han kan også kravle ud af sin seng og søge jer, hvis han har behov for det :) Du fortæller at han forleden netop gik ud i gangen, hvor far så kom, trøstede og fulgte ham tilbage i seng, og det fungerede...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og at det også giver lidt ro - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie - også når I udvider med en lille ny :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.