Brev:
Problemer med at falde i søvn og blive i søvnen
Kære Helen.
Først og fremmest tak fordi du har denne brevkasse - vi har brugt dine svar til andre forældres spørgsmål mange gange. Men nu har vi behov for at for få svar på nogle af de søvnudfordringer, som vi oplever med vores søn på 3 måneder.
Generelt er han en glad dreng, som trives. Når han græder - og det er ikke så tit - er det ofte i forbindelse med søvnsituationer. Men han er som regel til at trøste. Vi oplever at have flere udfordringer med at få vores søn til at falde i søvn og blive i søvnen. Både mor og far har indtil videre haft barsel sammen, og der har derfor ikke været en fast rutine i, hvem der gør hvad hvad angår putningen. I næste uge, når vores dreng er præcis 3 måneder, har jeg (mor) barslen alene. Hvis vores søns søvnmønster fortsætter, så efterlader det meget begrænset tid til, at jeg kan få en lille pause eller lur til mig selv, så jeg kan lade op til at være der for min søn.
Når han sover i løbet af dagen, skal han have rigtig meget hjælp, og det er ikke muligt, at han falder i søvn uden stimuli. Det er eksempelvis ikke lykkes os at få ham til at sove i babynesten eller i sengen i løbet af dagen.
Det er meget svingende, om han gider sove i barnevognen. På vellykkede dage kan han sove 3 timer i barnevognen, men det kræver, at den er i konstant bevægelse. Men selv på disse dage, bliver han ofte ked af det, når han bliver lagt i barnevognen. Vi prøver da at skelne imellem “jeg er ked af det”-gråd og “jeg er træt”-gråd.
Hvis der er tale om sidstnævnte, lader vi ham ligge, imens vi synger/taler til ham, og så falder han ofte i søvn indenfor et par minutter. Hvis han derimod virker mere ked af det, gør vi det samme, men tager ham op efter ca. to minutter, hvis han fortsat er ked af det.
Er det for lang tid at lade ham ligge alene og være ked af det? Når han er faldet til ro, forsøger vi at lægge ham igen, men det lykkes dog sjældent at komme videre med barnevognen.
Vi har forsøgt at lægge en trøje, som lugter af mor, samt købt en tyngdedyne, men det virker ikke til at gøre den store forskel. Derudover oplever vi forholdsvist tit, at han vågner 20-30 minutter efter, at han er faldet i søvn i barnevognen, og det lykkes ikke altid med at få ham videre i søvnen, fordi han bliver så ked af det. Barnevognsturene lykkes bedst om formiddagen. Stort set aldrig om eftermiddagen.
Vores dreng kan også tage en god lur i bæreselen. Det er her, at typisk får sine bedste lure uden opvågninger. Vi har forsøgt at lade ham falde i søvn i denne, og så flytte ham ned i sengen, når han har sovet i 10-15 min. Men så vågner han altid ...
... efter 10-15 min., og bliver meget ked af det, og kan ikke komme videre i søvnen. Vi har også forsøgt at flytte ham, når vejrtrækningen bliver tung, men lige inden han falder i søvn. Det virker heller ikke.
Han kan også falde i søvn i slyngevuggen, men sover meget sjældent mere end 40 min. i den, selvom den er i konstant bevægelse. Vi har forsøgt uden bevægelse, men han brokker sig, så snart bevægelsen stopper.
Om natten sover han som regel ret godt. Indtil for et par uger siden, sov han typisk 6-7 timer i streg uden amning. Men nu er han begyndt at sove 2-4 timer i streg. Vi mistænker, at han er begyndt at have behov for mere mad, og efterspørger måske derfor brystet mere om natten. Når han bliver puttet om natten, falder han stort set altid i søvn med brystet i munden. Vi har forsøgt at putte ham uden, men det er kun lykkes få gange, da han ellers bliver rigtig ked af det.
Vi har forsøgt at give vores dreng en sut, da denne måske kan give ham den tryghed, som i mistænker, at han har meget brug for til at falde i søvn og blive i søvnen. Men han vil ikke tage sutten. Vi har forsøgt at smøre den med modermælk, men det hjælper ikke.
En typisk dag for vores dreng kan se ud som følgende:
Kl. 6 vågner han, bliver ammet og leger samt ligger på maven en lille times tid.
Omkring kl. 7 viser han tegn på træthed og bliver puttet i slyngevuggen, hvor han får en powernap
Ca. kl. 7.30 vågner han og leger igen.
Kl. 8.30-9.00 Viser træthedstegn, hvorefter han ammes i sengen eller i sofaen, og bliver puttet i barnevogn.
Kl. 9-12. Hvis barnevognsturen lykkes, sover han typisk 3 timer. Dog er der mange dage, hvor vi må sadle om, fordi han bliver for ked af det. Her ender vi oftest med at putte ham i bæreselen. Hvis han får en lang lur om formiddagen, bliver han ammet, når han vågner.
Mellem 12-13 leger han på legetæppe eller har ansigt-til-ansigt kontakt
Mellem 13-14 viser han typisk træthedstegn igen, og han sover i vikle/bæresele. Her sover han mellem 1-3 timer.
Mellem 15-17 vågner han, bliver ammet og leger.
Mellem Kl. 17-18 viser han træthedstegn, og han får en kort lur i slyngevuggen. Typisk kun 30 min. Resten af aftenen leger vi roligt med vores dreng, og han bliver ammet 2-3 gange, inden han puttes.
Mellem 19.30-21 får han et bad, inden han bliver han puttet. Han bliver ammet en sidste gang inde i sengen, og efter 15-30 min. sover han.
Derefter har han typisk opvågninger kl. 23, kl. 01 eller 02, og 04 eller 05. Han vågner stort set altid kl. 06, hvorefter han ikke gider ligge i sengen mere
Kærlig hilsen
Pelles forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.