Annonce

Annonce

Svar: Opdrage?


8. april 2021

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Louise

Tak for dit brev :)

Når din dreng slår dig - eller for den sags skyld måske kan finde på at kradse dig, bide dig eller hive i dit hår - så er det fordi, han stadig er så lige, at han ikke kan sætte ord på sine tanker og følelser - og fordi han også er så lille, at han ikke altid kan styre sine bevægelser.

Han ved ikke, at det gør ondt på dig, eller at du bliver forskrækket, når han pludselig slår dig. Og han ved heller ikke, hvor voldsomt det kan virke, han har ingen fornemmelse for, hvor hårdt han slår, eller at han i stedet måske skal kærtegne dig.

Han har brug for tid til at lære at mestre og kontrollere sine følelser, og det tager rigtig lang tid at lære at bruge ord i stedet for at reagere fysisk, når han gerne vil fortælle dig, at han synes noget er rigtig dejligt, eller når han forsøger at fortælle dig, at han bliver ked af det, frustreret osv. når du f.eks. siger nej til noget, som han er igang med.

Der kan være forskellige situationer, hvor han vil slå og det kan være en god idé at du prøver at adskille disse situationer, fordi det naturligt spiller ind på, hvordan du skal reagere:

Han kan slå for at få din kontakt. Det kan være en måde at sige "se mig", "vær der for mig" eller lignende - og han kan ikke sige det med ord, men viser det så ved at slå.

Han kan slå, fordi han forsøger at kærtegne dig. Han er stadig så lille at han ikke kan styre, ikke kan koordinere sine bevægelser og så ender han med at slå dig, hvor han måske faktisk gerne ville ae dig i stedet.

Han kan slå, fordi han bliver frustreret over ikke at få sin vilje. Han kan ikke sige "jeg leger lige så godt og bliver ked af at du afbryder min leg", eller "jeg vil rigtig gerne lege med det her, og det er altså ikke okay, at du siger nej" - og så slår ...


Annonce

... han.

Måske oplever du også, at han kan finde på at bide. Bedst som I sidder og nusser og krammer, så sætter han tænderne i dig - her er det kærtegn, som kammer over. En slags "jeg elsker dig så højt, at jeg kan spise dig" hvor han igen har rigtig svært ved at udtrykke sine følelser med ord.

Det første du skal gøre er derfor at forsøge at finde ud af, hvorfor han slår - altså prøve at pejle dig lidt ind på, i hvilke situationer det sker. Hvis det sker, fordi du siger nej, så kan du prøve at tilbyde ham et alternativ, så dit nej ikke blot er et nej, men "nej det kan du ikke, men se her, hvad du kan i stedet" og derfor lettere for ham at håndtere. Sker det mere bevidst, at han slår dig for at se hvordan du reagerer, så kan du naturligvis godt sætte ham fra dig for på den måde at vise ham, at det her bryder du dig ikke om, og hvis han skal være på sin arm, så skal han ikke slå... Men - generelt er det godt ,hvis du ikke siger for meget nej eller reagerer for voldsomt...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det bedste er faktisk, hvis du kan undgå, at han kommer til at slå dig. Når du ved, at det kan ske, så er det faktisk meget vigtigt, at du forsøger at undgå det, altså sikrer at det slet ikke sker. Det er vigtigt, at du får ham drejet væk fra denne mulighed og får det stoppet, før han forløber sig. Jo flere gange han forløber sig, jo mere vil den handling kunne blive forstærket i ham. Derfor er det godt, hvis det så vidt muligt ikke sker. Så prøv at stoppe det, før det sker :)

Derudover vil jeg anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om Børn & Opdragelse". Den vil generelt være god at læse nu, hvor din dreng naturligt viser mere og mere egen vilje, og du stadig gerne vil støtte ham bedst muligt i at udvikle sin selvstændighed :)

Jeg håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.

Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.

Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce