Annonce

Annonce

Svar: Sige nej eller blot aflede?


6. april 2021

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Hvordan du skal reagere afhænger helt af situationen, og jeg kan ikke umiddelbart ud af dit brev se, i hvilke situationer din datter reagerer og hvorfor.. men jeg vil gerne give dig lidt tanker med på vejen, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.

Det er naturligt, at din datter bliver frustreret, når noget driller, når noget er svært, og der er noget hun er utilfreds med. Hun kan kun vise dig, at hun synes, det er svært ved at græde og vise utilfredshed og netop komme med sine "udbrud", som du kalder det, og dine reaktioner kan være forskellige:

Du kan hjælpe og guide: Hvis hun f.eks. bliver ked af det, når hun forsøger at stable sin ringpyramide eller ikke kan få lågen i aktivitetsstativet til at åbne, så kan du vise hende hvordan.

Du kan motivere: Hvis hun f.eks. forsøger at komme op at ligge på alle fire, og det er svært for hende, så kan du småpludre til hende, med dine ord og mimik give hende mod på at blive ved med at forsøge. Evt. støtte hende fysisk og øve at vugge.

Du kan aflede: Hvis noget frustrerer så meget, at hun har svært ved at komme ud af situationen, så kan du dreje hendes fokus over på noget andet og på den måde hjælpe hende videre.

Du kan finde på noget nyt: Hvis I har brugt tid på gulvet og på at ligge på maven, tumle, trille osv. og hun er blevet træt i kroppen, så kan du tage hende op, lege borte-tit eller rideranke. Eller hvis legetøjet irriterer hende, så kan du finde noget nyt legetøj, som måske kan vække hendes interesse.

Du kan give hende mad og drikke: Nogle gange er det dårlige humør udtryk for, at hendes blodsukker falder, og at hun har brug for lidt at spise eller drikke. Så nogle gange er løsningen at sætte hende i den høje stol og tilbyde en lille snack og lidt vand.

Du kan lytte og sætte ord på: Det er vigtigt, at anerkende hendes følelser, så når hun bliver frustreret og ked af det, så kan det være en god idé at sætte ord på og ...


Annonce

... fleks. sige: "Øv de dumme klodser, driller klodserne, det er også irriterende" og igen gerne hjælpe og guide. Det er vigtigt, at du ikke ignorerer hendes følelser, men viser hende, at det er helt okay, at hun har alle følelser, det er lige så okay, at hun bliver frustreret, sur og gal som at hun er glad, smilende og fuld af hopla og charme...

Du kan vise dig tilgængelig: Hun har en alder, hvor hun ikke forstår, hvor du går hen, når hun ikke kan se dig. Og det er vigtigt for hende at have dig inden for synsvidde. Det er derfor godt, hvis du kan være i nærheden og småpludre med hende. Du behøver ikke sidde hos hende hele tiden, men kan fint lave noget praktisk, imens hun er på gulvet - og så med din småpludren vise, at du netop er der, men lidt på afstand.

Du kan holde fokus på det hun gerne må: Hvis hun f.eks. smider tallerkenen på gulvet eller banker skeen hårdt ned i bordet, så er det generelt en god idé ikke at skælde ud og sige nej - men derimod prøve at sætte ord på det, som du gerne vil have hun gør i stedet. Du kan i en sådan situation f.eks. sige: "Ind i munden skat, ind i munden", "mmm dejlig mad", "må mor smage din mad?", "vil du smage mors mad?" osv. så fokus er på det at spise.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan lære hende at søge dig: Hvis hun f.eks. bliver ked af det, når du går i køkkenet og lader hende være alene i stuen, så må du gerne vise dig i døråbningen, tale med hende og hjlpe hende med at finde ud af, at hun kan kravle ud til dig. "Hej skat, jeg er lige her, kommer du, kom herud til mor", så du på den måde hjælper hende ved at være der og samtidig også lærer hende, at hun kan søge dig, når hun har brug for dig. Det kræver naturligt, at hun er begyndt at kravle.

Jeg håber at dette kan gi lidt idé om, hvordan du kan reagere i forskellige situationer og at det derfor hjælper jer lidt videre på vej. Jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn & opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn".

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce