Annonce

Annonce

Svar: Baby og fjernsyn


24. februar 2021

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når vi voksne om aftenen sætter os foran fjernsynet, så vil de mindste børn naturligt ofte være på skødet og kan på den måde se med. I skal her tage hensyn til jeres datter og f.eks.skrue ned, hvis scenerne, musikken, lydene osv. bliver for høje og voldsomme.

Hun vil ikke kunne se billeder på samme måde, som I kan, men hun vil kunne høre en masse lyde, og det kan godt blive for meget for hende. Samtidig viser undersøgelser også, at baggrundsstøj fra tv og radio kan påvirke børn negativt. Små børn har meget svært ved at skelne forskellige lyde, og det kan være rigtig svært for et barn på jeres datters alder at skelne jeres verbale lyde og dermed udvikle sproget, hvis der generelt er meget baggrundsstøj fra radio og tv. I løbet af dagen, er det derfor vigtigt, at I ikke har tv og fjernsyn tændt.

Når du spørger, hvad anbefalingen er, og om det er skadeligt, så må svaret være, at det i hvert fald ikke er jeres datters behov at se fjernsyn. Børn under 2 år har ikke glæde af at se fjernsyn, som større børn og voksne har. De kan godt virke interesseret, og de bliver naturligt fanget af lys, lyd, musik osv. men de har ikke den hjernemæssige udvikling der gør, at de kan følge en dialog eller skabe mening, når der klippes fra en scene til en anden. Om det skader dem - måske ikke - men det gør ikke noget særlig godt for dem.

Små børn har derimod meget stor glæde af at være i dialog, kommunikere, lege med mor og far. De kan naturligt godt se lidt fjernsyn, eller når jeres datter bliver ældre, kan hun nogle gange godt sidde ...


Annonce

... med en iPad, mors telefon eller lignende, men det er vigtigt, at huske, at skærmtid ikke udfordrer hende f.eks. kropsligt eller sprogligt.

Det, man gør meget, bliver man god til - så hvis man ser meget tv, så blive man god til at se tv. Men små børn skal støttes i at bruge deres krop, trille omkring og styrke deres motorik, så de kan begynde at krybe, kravle, rejse sig ved tingene og gå omkring. Og når de begynder at gå, så skal de støttes i at udforske verden og finde ud af, hvordan verden fungerer. Spiller de bold, så bliver de gode til at spille bold - de lærer også, hvordan en bold fungerer - at den triller, når man rammer den, at den kommer tilbage, hvis den støder ind i væggen. At bolde kan have forskellige størrelser og vægt - bordtennisbolde, fodbolde, badebolde... alt sammen kaldes det bolde. Og den læring kan børn kun få ved at lege med forskellige bolde og være i verden med bolde. Selvom de kan se nogen spille bold på en skærm, eller de kan sidde med en skærm, trykke på en knap og få bolden til at flytte sig - så er det ikke samme læring, som når de har en bold i hånden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeres datter er så lille, stadig kun 2 måneder gammel, og det er begrænset, hvor lang tid hun kan holde sig vågen af gangen. Derfor er det vigtigt, at I bruger hendes vågne tider på at stimulere hende rigtig godt både motorisk og mentalt, give hende masser af nærhed og tæt kontakt, pludrer og leger med hende - og ikke bruger tiden med fjernsynet tændt... :) Det lyder det dog heller ikke som om, at I gør :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce