Annonce

Annonce

Svar: Vågner kl 4 om morgenen


14. februar 2021

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, hvis du synes det er for tidligt at starte dagen, når klokken kun er 04, og det er derfor helt fint, at du gerne vil hjælpe din datter til en rytme, hvor hun sover lidt længere om morgenen :)

De fleste børn vil i jeres datters alder trives med ca. 15 timers søvn i døgnet, ofte er det rigtig godt fordelt, hvis barnet sover ca. 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten (+/-). Og det gør jeres datter faktisk - ofte sover hun 5-6 timer om dagen, hvis man tæller tiden mellem kl 05 og 06/06.30 med, og om natten sover hun ofte ca. 9.5 time. Jeres udfordring er, at hendes nattesøvn ligger fra kl.18.30/19 til 04/04.30 - og når hun går så tidligt i seng, så står hun naturligt også tidligt op. Hun kan ikke sove mere, når klokken er 04, for så har hun samlet fået sit behov dækket :)

Derfor er løsningen hos jer at hjælpe hende til en lidt senere rytme. I kan ikke bare komme hende senere i seng, men I er nødt til at rykke hendes rytme lidt hele dagen igennem. Det gør I f.eks. ved at lægge et bad ind mellem hendes formiddagslur og middagslur, så hun puttes til en lidt senere lur midt på dagen - og derfor også står senere op af denne. I kan også forsøge at aktivere hende ekstra mellem de øvrige lure for at se om I kan forlænge tiden mellem disse lidt. Det er vigtigt, at I putter hende, hvis hun tydeligt er træt og har brug for at sove, hun skal ikke holdes vågen mod sin vilje. Men I skal være opmærksomme på, at hun ikke længere er et spædbarn men en aktiv lille baby og nogle gange, når hun gaber, så er det ikke nødvendigvis udtryk for, at hun skal puttes, men derimod udtryk for, at hun har brug for lidt leg og aktivitet. Derfor kan det nogle gange være en idé at lege og tumle lidt mere og så putte hende f.eks. 20 minutter senere...

Jo ...


Annonce

... mere I kan rykke hendes rytme på denne måde hele dagen igennem, jo senere vil hun også gå i seng og jo senere vil hun naturligt begynde at stå op om morgenen.

Hun lyder til at have en tidlig rytme lige nu, så det vil sandsynligvis være begrænset, hvor meget I kan flytte hendes rytme, men jeg tænker, at det godt kunne være en hjælp for jer, hvis hun f.eks. først sov kl 20-20.30 og derfor så kunne sove til 06.

En dagsrytme kunne derfor se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og dagen begynder stille og roligt

I leger, hygger, tumler, pludrer

Sen morgen 8-8.30: Ammes og puttes til dagens først lur, sover som nu gerne 1.5-2 timer

Formiddag 10-10.30: Har behov for amning, når hun vågner, og I leger, hygger, pludrer, tumler

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. og får lidt babymassage


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12-12.30: Ammes og puttes til middagslur og sover her et par timer

Eftermidag 15-15.30: Ammes, hygger, leger, pludrer...

Sover dagens 3. lur - som ofte varer måske 30 minutter - kan godt have behov for en ekstra amning, når hun puttes.

Aften 20: Ammes og puttes til natten

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes og sover videre

Som I kan se, så er mit forslag til dagsplan lavet ud fra jeres nuværende rytme, men det hele er rykket lidt dagen igennem. Det betyder også, at jeres datter sandsynligvis vil kunne nøjes med 3 lure i stedet for 4 og stadig gå senere i seng. Det er dog ikke sikkert, det kan godt være, at hun stadig vil have brug for to små powernaps sidst på dagen, men det vil også være helt okay, for det vil så naturligt gøre, at hendes puttetidspunkt om aftenen kommer til at ligge endnu senere :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper videre på vej og giver lidt idé om, hvad der sker hos jer, og hvordan I kommer videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce