Annonce

Annonce

Svar: Søvn - vågner efter 40-60 minutter


13. februar 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære R og E

Tak for jeres brev :)

Hvor godt at høre, at I ikke længere behøver vugge jeres datter, når hun skal sove og at hun nu sover på eget værelse - fantastisk dejligt!

En del børn vågner efter at have sovet kortvarigt. Det sker ofte om aftenen, og opvågningen kommer ofte mellem 20-60 minutter efter, at barnet er blevet puttet. Det kan naturligt godt handle om puttetidspunkt, men ofte handler det om at børn i jeres datters alder får rigtig mange stimuli i løbet af dagen og derfor har sværere ved at koble fra og finde roen, når de skal sove. Den første søvn er derfor meget urolig og tendensen til at vågne op større - og ofte ser man præcis det I beskriver, at jeres datter faktisk ikke er rigtig vågen, men ligger med lukkede øjne, urolig og grædende...

Det er min erfaring, at det nogle gange hjælpe at give mælk af to omgange før putning. Og da jeres datter får flaske, kan I derfor forsøge at dele flasken i to. I stedet for at I som nu giver hende flaske og putter hende, så kan I altså forsøge at give hende ½-¾ flaske og i stedet for at putte hende, lægge hende på puslebordet, så hun vågner lidt op til dåd igen, får en ren ble, pludres lidt med osv. og derefter får hun så ½ flaske mere, og først der bliver hun puttet. Det kan nogle gange gøre, at hun ...


Annonce

... så sover mere roligt og et længere søvnstræk derefter, så det kan være værd at forsøge.

Derudover er det en god idé, hvis I kan hjælpe hende videre i søvnen med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Det vil sige, at hvis hun skal vugges, så vil det være godt, at I luller hende i søvn i sengen, hvor hun ligger, og at I ikke tager hende op i favn, sidder med hende og hopper på en pilatesbold, rejser jer og går rundt med hende osv. for at få hende videre i søvnen. Alt det I gør nu, vil naturligt blive en vane fremadrettet, og hun kan derfor på sigt begynde at vågne op, fordi hun har lært, at hun skal op i mors og fars favn. I kan derfor forstærke hendes tendens til opvågning alt efte hvordan I reagerer, når hun vågner. Selvfølgelig skal hun op og trøstes, hvis hun tydeligt viser behov for det, men prøv igen og igen at medtænke, at I skal berolige og betrygge med så lidt aktivitet som muligt lige nu. Så I holder fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også hjælpe at samle hendes hænder på brystkassen og på den måde give hende en følelse af at være holdt, så hun ikke ligger og flagrer med armene og derfor får vækket sig selv yderligere...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce