Annonce

Annonce

Svar: Forskel på NAN 1 og 2


2. februar 2021

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om, hvad der egentlig er forskellen på modermælkserstatning af type 1 og 2 - og jeg kan godt forstå du spørger, for der kommer hele tiden nye anbefalinger og retningslinjer :)

Type 1 (som f.eks. NAN Sensilac 1) er en modermælkserstatning - altså erstatning for modermælk, og det kan gives til børn fra fødslen.

Type 2 (som f.eks. NAN Sensilac 2) er en tilskudsblanding - og kan gives som tilskud til anden mad, altså skemad. Det kan derfor gives fra 6 måneders alderen.

Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet:

"Tilskudsblandinger adskiller sig fra modermælkserstatninger ved, at tilskudsblandinger kan have et højere indhold af protein og visse mineraler. Der er ingen grund til at anbefale tilskudsblanding frem for modermælkserstatning efter 6-månedersalderen. Her er det ligeså godt at fortsætte med modermælkserstatning, for barnet har ikke behov for det højere indhold af protein og visse mineraler, som tilskudsblandingerne kan indeholde". Citat Ernæring til spædbørn og småbørn 0-2 år, håndbog for sundhedspersonale, sst. 2019.

Det betyder altså, at hvis jeres dreng trives med type 1, så vil I normalt kunne bibeholde denne uden problemer, da hans behov for ekstra protein, vitaminer og mineraler bliver dækket af en almindelig varieret kost.

Den største forskel er ofte jernindholdet, og ser man på f.eks. NAN Sensilac 1, så er der 0.31 gram jern i 100 ml færdig blandet erstatning, hvor der i NAN Sensilac 2 er 0.9 gram jern i 100 ml færdig erstatning. Hvis du ønsker at skifte til type 2, så kan begrundelsen altså være, at du gerne vil sikre ham ekstra jern. Man giver ikke længere jerndråber til børn, men sikrer i stedet for jernbehovet via en jernholdig overgangskost. Det betyder, at barnet skal tilbydes kød, fjerkræ og fisk ved så mange måltider som muligt, ligesom du med fordel kan bruge erstatning i grød og mos.

Med hensyn til d-vitamin, så er retningslinjerne nu sådan, at børn skal tilbydes d-vitamindråber fra de er 14 dage, og til de er 4 år. Og at alle over 4 år skal tage d-vitamin fra oktober til april. Der gives 10 μ ...


Annonce

... (400 IE) D-vitamin dagligt.

Til børn, som får erstatning gælder lidt andre retningslinjer. Hvis din dreng får mindst 800 ml modermælkserstatning dagligt (eller tilskudsblanding) og det indeholder 1.3 mikrogram vitamin d pr 100 ml eller mere, så skal der ikke gives d-vitamintilskud.

Det betyder også, at det lille barn, som endnu ikke spiser 800 ml, vil have brug for d-vitamintilskud, så kan der komme en periode, hvor barnet ikke behøver det, og i takt med at barnet spiser mere og mere rigtig mad og drikker mindre erstatning, så vil det være nødvendigt at genintroducere d-vitamin tilskuddet.

Og så tilbage til NAN Sensilac og D-vitamin. I NAN Sensilac 1 og NAN Sensilac 2 er inholdet af D-vitamin i 100 ml færdig erstatning det samme: 1.7. Det vil sige, at hvis din dreng drikker mindst 800 ml, så skal han ikke have d-dråber derudover, men vil være dækket ind, uanset om du giver type 1 eller 2.

Når det så er sagt, så skal du være opmærksom på, at der netop nu - februar 2020 -træder en ny lovgivning i kraft, og det betyder, at alle modermælkserstatninger bliver opdateret, så vitamin- og mineralindholdet samt indholdet af f.eks. DHA (omega 3) øges. Du er derfor nødt til at kikke på det enkelte produkt i butikken og tjekke indholdsdeklarationen, der kan netop nu kommer ændringer i ingredienslisten og måske indeholder det produkt, du allerede har hjemme, eller det du ser i butikken, ikke helt det, som jeg beskriver her...

Da jeres dreng bøvler med maven, kan det derfor også være en ide at tage lidt hensyn, når I skifter fra den nuværende sensilac til den nye sammensætning - uanset om vælger at bibeholde type 1 eller vælger at skifte til type 2. Nestle anbefaler følgende overgang:


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Dag 1: ¼ ny modermælkserstatning + ¾ gammel modermælkserstatning

Dag 2: ½ ny modermælkserstatning + ½ gammel modermælkserstatning

Dag 3: ¾ ny modermælkserstatning + ¼ gammel modermælkserstatning

Dag 4: Herefter kun den nye modermælkserstatning

Erstatningen med den nye sammensætning kendes på det sølv og grønne design...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce