Annonce

Annonce

Svar: Hvordan skabe god stemning omkring måltiderne


31. januar 2021

Kategori:
Alder:
4 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære M

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres 4 årige datter :)

Du fortæller, at hun ofte sidder uroligt ved bordet, og at det er i en grad som forstyrrer lillebror og hans spisning. Du fortæller, at det generelt er svært at få hende til at koncentrere sig ved bordet og omkring spisningen, og at hun generelt ikke er glad for at smage nye fødevarer/retter, men spiser bedst, hvis I laver hendes livretter. Det ender ofte med at I bliver uvenner, mor og far skælder ud - og ofte bliver løsningen at sende hende på værelset...

Der er, som jeg ser det, sandsynligvis flere ting, som spiller ind. Jeg tænker for det første, at jeres datter måske har brug for en pude at sidde på, som fysisk kan hjælpe hende til at sidde lidt mere stille. Der findes specielle puder til motorisk urolige børn - prøv at søge på sansepude, sansemotorisk siddepude eller søg på TOGU Dynair eller SERO siddepude.

Derudover tænker jeg, at det er vigtigt, at I hjælper jeres datter med at bruge sig selv motorisk, så eftermiddagen måske ikke går med at se TV og spille på iPad, men i stedet at I er ude, cykler, spiller bold, hulahopper, sjipper, hopper på trampolin.. hvad I nu kan finde på, hvor jeres datter bruger sig selv motorisk og derfor naturligt bedre kan sidde stille, når det er spisetid.

Jeg tænker også, at jeres datter har rigtig meget brug for at I ser hende, inddrager hende og naturligt er opmærksomme på hende - på en positiv måde - når det er spisetid. Og hun har også rigtig meget brug for at skille sig ud fra sin lillebror. Det er ikke rart at blive sammenlignet med ham og det bliver meget let til, at han er "den lille, som godt kan finde ud af det", og hun er "den store, som ikke kan finde ud af det", og det er naturligt ikke fair :)

Når man er 4 år gammel, så har man rigtig meget brug for at føle sig som en del af familien. Man elsker at føle sig som en del af fællesskabet og vil ofte "blande sig", når de voksne snakker og derfor afbryde og spørge ind til, hvad man snakker om eller griner af. Når I sidder ved middagsbordet er det derfor vigtigt, at I ikke taler hen over hovedet på jeres datter, men taler om ting, som også interesserer hende og som hun kan tale med om. Det er vigtigt, at I viser hende interesse, spørger ind til hendes dag, så hun synes det er hyggeligt og dejligt at sidde med ved bordet.

At inddrage hende på denne måde gør naturligt også, at hendes behov for at sige nej til mad og ville hoppe rundt bliver mindre. Eller sagt på en anden måde, hun behøver ikke "lave ballade" for at blive set. Samtidig kan I måske undgå at skælde ud og sende hende ...


Annonce

... på værelset... hvilket jo ikke er befordrende for hendes selvfølelse, og det er netop ikke anerkendende for hende lyst til at være en del af fælleskabet.

Samtidig kan det at blive sendt væk jo nogle gange også være rarere end at sidde med ved bordet, hvis det er svært at være der, netop fordi man får skæld ud og stemningen ender med at være dårlig... den overvejelse er man naturligvis også nødt til at tage med sig.

Når man er 4 år gammel, så har man ofte også brug for at føle, at man har en vigtig rolle. 4 årige børn søger ofte forældres anerkendelse, og det er ofte på ting de mestrer. Jeres datter kan f..eks. sige "se se hvor højt jeg kan springe!", "se hvordan jeg kan balancere", "se hvor hurtigt jeg kan cykle", "se min tegning, er den ikke flot" osv. Jeres datter har brug for at I inddrager hende - og her vil det være oplagt at inddrage hende i både madlavningen og borddækningen.

Jeres datter kan sagtens være med og hun kan lære en masse om fødevarer, hun kan være med til at smage maden til, hun kan være med til at skylle, hakke, skrælle - og det at være inddraget vil give hende følelsen af, at hendes meningen tæller og at hun er vigtig. Samtidig giver det mulighed for at smage på mad undervejs som det gøres klar og har hun spist lidt af de rå grøntsager eller lidt af det, som skal i salatskålen imens I lavede mad, så behøver I ikke fokusere på, hvor mange grøntsager hun spiser, når I sidder ved bordet.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det samme kan rollen som "borddækker". Når jeres datter er med til at dække bord, så bliver det naturligt mere vigtigt at man sidder ved bordet og måske vil hun komme med forslag til nye pladser. Det kan også være rigtig dejligt, at I ikke sidder på samme måde som I plejer, fordi fokus på hende og I andre flytter lidt alt efter, hvordan man sidder placeret. Og samtidig vil hun måske synes, det er sjovere at sidde med ved bordet, hvis hun selv har bestemt, hvor hun skal sidde...

Og så har det naturligt også stor betydning, at det er hende som kalder den øvrige familie til bordet, at det er hende som siger "vi skal spise nu". Det er også med til at gøre, at hun gerne vil sidde med ved bordet.

Det kunne være en idé at købe en kogebog, der er lavet til børn, så jeres datter er med til at bestemme, hvad I skal lave af forskellige retter. Det kan også motivere til at smage noget nyt og ikke altid spise det samme :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Og læs også meget gerne "Helens bog om Børn & Opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn", hvor jeg også skriver om f.eks. "ballade ved middagsbordet".

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce