Svar: Tigerspring og appetit - 10 mdr.
Kære Mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål, som jeg naturligvis gerne vil besvare :)
I er nødt til at acceptere, at der kun kommer små bidder mad indenbords lige nu. Både alder, udvikling, øreproblemer, dagsplejestart osv. spiller naturligt ind, og det er vigtigt, at I ikke presser jeres datter unødigt, men forsøger at skabe god stemning omkring måltidet og det at spise.
Det lyder så fint det du fortæller, at I allerede gør - det er netop rigtig godt at lade hende sidde med på køkkenbordet, smage lidt imens maden laves, sidde på skødet og ikke altid på den høje stol - og få lov til at smage fra mors og fars tallerken - men prøve at lade hende styre det lidt selv :)
Det er samtidig vigtigt, at I sørger for at energiberige hendes mad ekstra med både mme og fedtstof, så hun får lidt ekstra fedt, når hu spiser meget lidt. Det er på samme måde vigtigt, at I forsøger at variere hendes mad så meget som muligt, så hun i løbet af en dag bliver tilbudt lidt fra alle fødevaregrupper. Det gør ikke så meget, hvis der en dag glider mest ned af det samme - næste dag spiser hun så måske lidt af noget andet. Det vigtigste er at hun spiser og hvis tilbuddet er der, så vil hun naturligt blive gradvist tryg ved de forskellige fødevarer og på sigt måske få mod til at smage lidt på det hele :)
Tigerspring kan godt spille ind. Og jeres datter er rigtig godt igang med at vise mere og mere selvstændighed og egen vilje. Rigtig mange forældre oplever netop at børn i 10 måneders alderen kan reagere på en måde, hvor man tænker "hvem er dog det barn", fordi man pludselig ser en ny personlighed og ofte lidt mere temperament spire frem. Det er sandsynligvis det du mærker, når du pludselig oplever hende mere "stædig".
I de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så kan det naturligt være svært at ...
... overskue f.eks. måltidet, ligesom de også kan sove dårligere - og da hun samtidig har været syg og også er startet i dagpleje, så bliver det naturligt ikke lettere.
Det er vigtigt, at I holder fast i, at hun faktisk udvikler sig rigtig godt. Hun tager rigtig fint på, selvom hun ikke spiser store mængder - så hun optager næringen fra det hun indtager rigtig fint :) Og hun lyder ikke til at mangle energi og overskud - hun leger, kravler rundt, rejser sig, åbner og lukker kasser, pludrer mere og mere... alt sammen tegn på at hun trives. Og når hun græder, fordi du går, så skyldes det igen alder og separationsfasen og er udtryk for en almindelig sund udvikling...
Det er godt, hvis I kan give hende mindst én ting, som I ved, at hun kan lide. så når I spiser, så er der altid noget, hun kender, er glad for og kan gå igang med at spise. På den måde sikrer I at hun får lidt mad indenbords og samtidig forbinder spisetid med netop at skulle spise.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også vigtigt at I holder fast i dagsrytmen og spisetiderne. Jo mere faste spisetider I har, jo mere vil hendes indre ur indrette sig efter dette, så hun faktisk føler sig sulten og parat til at spise, når I sætter jer til bordet. Hvis du ofte oplever, at hun er sulten før I skal spise, så kan det være en god idé at overveje, om I skal ændre lidt på jeres spisetider, fordi hun naturligt hurtigt mister interessen og overskuddet. Hun skal altså have mad, når hun viser behov for mad :)
Dagsrytmen er også vigtig i forhold til at sikre hende mad nok. De mange hyppige måltider gør, at hvis hun ikke spiser så meget til et måltid, så går der ikke så længe, før hun tilbydes mad igen. Derfor kan I tage det lidt mere stille og roligt, når der nogle gange ikke glider ret meget mad ned :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.