Annonce

Annonce

Svar: Urolig nattesøvn - 11 mdr.


28. januar 2021

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Der er, som du også selv skriver, nok ingen tvivl om, at alle de ændringer, der er sket den sidste måned spiller ind på Ayas nattesøvn. Jeres hverdag har ændret sig og hun går nu i vuggestue, hvilket naturligt giver en masse nye stimuli og oplevelser og ekstra meget at bearbejde, når hun sover - det betyder ekstra drømmeaktivitet og ekstra urolig søvn. Samtidig er det naturligt svært for hende at være adskilt fra dig/jer om dagen og derfor søger hun ekstra fysisk kontakt og nærhed, når I er sammen.

Hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun mærker bare at I går. Og hun kan heller ikke forholde sig til tid, så hun ved ikke, om I er væk i 3 minutter, 3 timer eller 3 dage - I er bare væk. Og behovet for at have jer nær forstærkes naturligt af, at hun nu er i vuggestue og derfor adskilt fra jer i længere tid, samtidig med at hun skal finde ud af den nye verden, som vuggestuen er. Hun skal lære de andre børn og voksne at kende, finde ud af nye rutiner og regler, knytte sig til nye voksne osv. og det er rigtig hårdt.

Derfor vil hun naturligt søge jeres nærhed og tætte fysiske kontakt, når I er hjemme og især om natten. Hun har brug ofr at mærke dig ekstra tæt på og derfor har hun ekstra meget brug for din favn lige nu. Det er derfor også vigtigt, at du giver hende denne nærhed og jeg plejer at sige, at hendes "mor-depot" skal fyldes op, så hun har noget at tære af, når I ikke er sammen. Det er sandsynligvis også derfor, at I oplever at far har lidt svært ved at komme på banen omkring søvnen netop nu - det er mor, som hun lige nu har ekstra brug for, når hun er træt eller ked af det :)

Det er super godt, at I har fået skruet amningerne ned, og at du ammer hende 2 gange nu - når hun puttes og en gang i løbet af natten. Det vil sikre hendes mælkebehov og du må gerne bibeholde de to amninger lidt endnu. Det vil være ekstra nærhed og tryghed for hende som lige nu er ekstra vigtigt, så det er helt okay :)

Når du fornemmer, at hverdagen går bedre og hun gradvist har vænnet sig til de nye rutiner, så kan du begynde at fjerne den ene amning og hvilken det skal være afhænger af, hvordan du tænker, at det kan fungere bedst. Mange slipper natamningen først, men der er faktisk også børn/familier, hvor det er lettere at slippe amningen før putning først og så bibeholde natamningen lidt længere tid. Om aftenen kan du erstatte med godnatgrød, mme af kop, puttebamse, godnatsang og godnathistorie og derfor kan det nogle gange være lettere at stoppe den amning fordi du kan erstatte med noget andet. Om natten stopper du amningen ved at gøre den kortere og kortere, trække brystet til dig og i stedet erstatte med kærtegn, putteklud osv. som erstatning.

Derudover så tænker jeg, at hun måske puttes lidt for tidligt... eller snarere at hendes rytme er for tidlig. Hvis hun har en meget tidlig rytme, så hun står meget tidligt op og sover sine lure tidligt hele dagen ...


Annonce

... igennem, så går hun naturligt også tidligt i seng og umiddelbart lyder det som om, at hun er parat til at blive puttet ca 18.30, når hun ofte sover 18.45... men en så tidlig rytme vil nogle gange gøre natten ekstra lang og jo længere natten er, jo mere urolig vil den ofte også være. En del af hendes natlige uro kan derfor også hænge sammen med hendes rytme...

Derfor kan det være en god idé at se på, hvornår hun står op, og hvornår hun sover formiddagslur og middagslur - og hvor lange hendes lure er. I skal regne med, at hun har behov for 13.5-14 timers søvn i døgnet, og som jeg læser jeres brev, så sover jeres datter ofte fra 18.30/18.45 til 06/07 om morgenen. Det vil sige 12-12.5 time. Det betyder, at hun kun vil have 1.5-2 timers søvn at gøre godt med i løbet af dagen, hvilket ikke er ret meget, og generelt vil "søvn avle søvn", så lidt længere dagssøvn og lidt senere putning kan godt give bedre nætter. Nogle gange kan det derfor godt være nødvendigt at ændre lidt på dagsrytmen for at få bedre og mere sammenhængende nattesøvn :)

Det er rigtig godt at holde fast i de putteritualer, som I har fået skabt med amning, putning i egen seng og blive hjulpet ind i søvnen med hænder, kærtegn, godnatsang. Det er super, at hun på den måde forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Om natten, når hun vågner, så skal du på samme måde forsøge at hjælpe hende videre i søvnen ,hvor hun ligger - og når hun tydeligvis har brug for favn, så skal du naturligt tage hende op, give hende den nærhed hun søger og forsøge at putte hende tilbage i sengen igen. Det er vigtigt, at hun ikke ligger og græder i sin seng, da sengen hele tiden skal forbindes med noget trygt, dejligt og rart :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da hun ofte vågner op omkring kl 23, græder og virker søgende der, så kan du også godt forsøge at lægge hende til brystet på dette tidspunkt - og så ikke amme derefter. Det vil sige, at I stedet for at du ammer hende kl 02, 03 eller 04, så ammer du hende sen aften, før du selv går i seng. På den måde kan du måske være heldig at få hende fyldt lidt ekstra op med både mælk, nærhed og tryghed, hvorefter hun så kan sove videre i egen seng til næste morgen tidlig. Det kan altså nogle gange godt have effekt at amme hende sen aften i stedet for nat, fordi hun så ikke oplever at blive ulykkelig, men blot oplever ro og derfor sover bedre videre. Det at hun ofte vågner og græder kl 23 kan altså godt være med til at forstærke hendes opvågning og behov for trøst og ro og amning i løbet af natten, så hvis I kan undgå gråden der netop ved at flytte amningen frem til dette tidspunkt, så kan det også være et forsøg værd :)

Med hensyn til at få far mere på banen, så er det vigtigt, at far gør alt det som leder op til putning - giver hende bad, frotterer med håndklædet, smører med creme, giver ren ble og nattøj på, giver godtnatgrød, børster tænder.. og derefter ammer mor og putter. Jo mere far gør alt det, som leder op til putning, jo lettere vil far naturligt på sigt kunne putte, også hvis mor en dag ikke er hjemme :)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce