Annonce

Annonce

Brev:

Dagsrytme og skemad


24. januar 2021

Alder:
4 mdr.

Dagsrytme og skemad

Hej Helen

Tak for dine tidligere svar. De har hjulpet rigtig meget. Nu kommer endnu et spørgsmål.

Oscar er efterhånden ved at få det meget bedre. Han har færre lange skrigeture, og smiler og griner rigtig meget. Det er SÅ dejligt og meget tiltrængt efter den hårde start, vi har haft. Han er også begyndt at sove mere om natten. Han får typisk 3 flasker og sover 3-4 længere søvnstræk. Ellers er der dog ikke rigtig nogen rutine, hverken hvad angår MME eller dagssøvn, og det er derfor, jeg nu skriver til dig.

Eftersom vi har haft en ret udfordrende start med kolik, refluks mm. har jeg ikke rigtig fokuseret på at skabe nogen rutiner. Jeg har mere bare forsøgt at følge med så godt jeg kunne og komme igennem dagen bedst muligt en dag ad gangen. Den eneste rutiner der er, er at jeg har forsøgt at lave et putteritual. Så når Oscar virker træt til natten gør jeg soveværelset klar, lufter ud og tænder for natlampe og white noise. Så får han nattøj på, bliver skiftet, får mælk og bliver bøvset af. Så synger jeg godnatsang og han bliver puttet med nusseklud, sut, kærtegn mv. Han vrider sig stadig en del, inden han skal sove, og laver høje lyde.

Jeg plejede at vente med at gå ud af værelset, indtil han var faldet helt til ro, hvilket kunne tage ret lang tid. Men de sidste nætter er jeg faktisk gået ud, inden han er faldet helt i søvn. Så er han faktisk faldet i søvn meget kort tid efter. Soveværelset er lige ved siden af stuen, og jeg har ladet døren stå åben. Kun et par gange har han grædt, hvor jeg selvfølgelig er gået tilbage ind med det samme. Men jeg synes ofte man hører, at forældre har svært ved at få deres børn til at sove selv. Så nu er jeg helt i tvivl om, om det er okay, at han falder i søvn selv så tidligt?

Han bliver puttet til natten et sted mellem kl. 19-22.

Om dagen er der dog slet ikke nogen rutine. Nogle gange vågner han klokken 5.30, nogle gange klokken 8. De fleste dage sjatsover han samtlige lure og vågner efter 25-35 minutter. Indimellem kan jeg få ham til at sove igen, men det er ...


Annonce

... sjældent. Ofte vil han ikke sove mere, selvom han tydeligt stadig er træt. Derfor bliver han tit meget overtræt og pyldret. Indimellem overrasker han dog så lige og tager helt uventet en 3 timers lur. Men det er ikke ret ofte.

Mht hans mad så kan der også gå alt mellem 1,5 - 3,5 time mellem at han spiser. Og det er virkelig forskelligt, hvor meget han har lyst til at spise. Jeg har prøvet at lave lidt større flasker, men typisk spiser han maks 130 ml ad gangen, og nogle gange kun 60 ml. Så han får alt mellem 7-11 flasker på et døgn. Han tager dog rigtig godt på, det har han gjort siden fødslen.

Nu bliver Oscar jo fire måneder om lidt under en uge, og eftersom vi har haft så mange udfordringer med MME, er vi blevet anbefalet af en sygeplejerske at starte på overgangsmad, så snart han virker klar. Han er begyndt at følge den mad jeg spiser meg øjnene, savler meget og kan også holde hovedet fint, så der går nok ikke så længe.

Men jeg har lidt en udfordring mht hvordan jeg skal give ham det. De sidste par måneder har han ikke villet ligge på armen, sidde i "skråstol-position" eller andre lænede sidde-stillinger. Han vil helst bare ligge fladt ned på maven eller ryggen eller holdes helt lodret mens jeg går rundt med ham. Han plejede at drikke alle sine flasker i flitsbue-stilling. Det er dog blevet meget bedre, og nu får han størstedelen af sine flasker liggende flat ned. Men hvordan jeg skal give ham grød, ved jeg ikke lige.

Når han dog begynder at kunne få grød, så tænker jeg, at det måske også kan være med til at give noget mere rutine?

Jeg håber, du har nogle forslag til, hvordan jeg kan få skabt noget mere struktur i Oscars og min hverdag. Og jeg vil også gerne vide, hvordan en "typisk" dag for en baby på 4 mdr kunne se ud. Så kan jeg jo prøve at arbejde lidt i den retning.

Mange tak for din hjælp indtil nu. Oscar og jeg fulgte dit råd om at tage til fysioterapi, og det har hjulpet helt vildt. Han vrider sig slet ikke lige så meget som tidligere. Så det er skønt.

Kærlig hilsen
Oscars mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.

Rejse med lille baby

Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby 5 måneder - mad og søvn

Hej Helen Vi har en glad lille pige, som blev 5 måneder for en uge siden....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce