Svar: Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?
Kære A
Tak for dit brev og stort tillykke med den lille dreng! Tak for din fine beskrivelse af din dreng, hans tungebånd, dine ammeproblemer og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.
Problematikken omkring tungebånd har været diskuteret igennem længere tid, og der er i 2020 blevet udarbejdet "National klinisk retningslinje om undersøgelse og behandling af stramt tungebånd hos ammede spædbørn". Retningslinjerne er lavet af en tværfaglig arbejdsgruppe, som består af læger, jordmødre, sygeplejersker, sundhedsplejersker, ammevejledere, kiropraktorer mm. Formålet med at lave en retningslinje har været at sikre ensartet behandling og udbrede viden, så man ikke hverken over- eller underbehandler barnet.
Det anbefales blandt andet, at man til vurdering af tungebåndet og de ammeproblemer der er, anvender Tongue-tie and Breastfed Babies Assessment Tool (også kaldet TABBY). Her ser man på tungespidsen, man ser på, hvor tungen hæfter, hvor højt tungen kan løftes, og hvor langt tungen kan stikkes frem - og man scorer mellem 0-2 point.
Ved en score mindre end eller lig med 5 (og man samtidig ser ammeproblemer), så anbefales det, at barnet ses af en ØNH-læge eller børnelæge til vurdering, at frenotomi (klip) overvejes, og at der fortsat gives ammevejledning til ammeproblemerne er løst.
Ved en score 6 eller 7 (og man samtidig ser ammeproblemer), så anbefales det, at der gives ammevejledning, og hvis dette ikke løser problemet inden for 1-2 uger, så henvises til ØNH-læge eller børnelæge, at frenotomi (klip) overvejes, og at der fortsat gives ammevejlening til problemerne er løst.
Det skønnes, at de fleste ammeproblemer kan løses ved kvalificeret ammevejledning, og børn kan sagtens have kort tungebånd, uden at der er problemer med amningen. Men ses der kort/stramt tungebånd, som giver ammeproblemer før 4 måneders alderen, så vurderes det, at et klip af tungebåndet (frenotomi) kan have en gavnlig effekt. I den undersøgelse man har lavet, har tilbagemeldingen har været, at ammeproblemerne enten er helt forsvundet, eller at amningen tydeligt er bedret. Det vurderes også, at risikoen for komplikationer som f.eks. blødning er lille. Når det er sagt, så bliver anbefalingen dog betegnet som svag, på grund af ...
... de få studier, der er lavet.
Vælger man at få foretaget frenotomi (klip), så anbefales det, at barnet smertestilles med sukkeropløsning: 1- 2 ml 24% sukkeropløsning der kommes på barnets tunge. Det har været diskuteret, hvorvidt man burde lave mobiliserede efterbehandling. Altså laver strækøvelser og massage af såret efter klip (frenotomi). Dette anbefales ikke, da det kan være smertefuldt, og det vurderes, at tungen vil få fin træning, når barnet ammes efterfølgende.
Man kan også vælge at give manuel behandling til børn med stramt eller kort tungebånd og ammeproblemer. Der er ikke evidens for at dette har nogen effekt, men nogle forældre vil gerne prøve, og der findes litteratur, som peger på, at manuel behandling kan afhjælpe muskulære asymmetrier og spændinger. Det frarådes ikke at forsøge dette, men det anbefales heller ikke som noget man rutinemæssigt bør forsøge.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Din dreng er nu 7 uger gammel, og I har haft problemer hele tiden. Du har fået ammehjælp, og din dreng er blevet set og vurderet af ØNH-læge, som har konstateret, at din dreng har stramt tungebånd, og han vil gerne klippe det. Samtidig fortæller du, at din dreng nogle gange har svært ved at tage rigtig fat, du har generelt en del smerter i forbindelse med amning - selvom du ikke har sår. Du er opmærksom på hans sutteteknik, men du fornemmer, at selvom du er meget opmærksom på at få ham lagt rigtigt til, så er hans sutteteknik ikke helt rigtig. Samtidig fortæller du, at hans vægt ikke stiger helt som den helst skulle, og det er naturligt nærliggende at tænke, at der er en sammenhæng her.
Ud fra det du fortæller, og ud fra de kliniske retningslinjer, der nu er lavet, så lyder det som om, at din dreng godt kunne have glæde af at få klippet tungebåndet. Men, som ØNH-lægen har sagt, så er der ingen garanti, der er forældre som ikke oplever, at det gør en forskel. Jeg forstår godt, at du er bekymret for indgrebet, men det gøres ofte uden større problemer, og han skal naturligt tilbydes sukkervand som smertestillende.
Jeg vil sende dig de forskellige retningslinjer, TABBY-score skemaet osv. i en separat email :) Og så må du naturligivs meget gerne give mig en tilbagemelding omkring, hvad I beslutter jer for og hvordan det ender :) Tak :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Sprog
Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.
At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.