Brev:
Amning om natten er blevet en udfordring
Kære Helen
Nu skriver jeg igen i håb om flere gode råd og sparring :)
Jeg ammer som udgangspunkt fire gange i døgnet nu (inden middagslur, inden putning, sen aften, tidlig morgen), men især efter jeg er gået ned i antal amninger, er natteamningerne blevet en stor udfordring. Jeg kan tydeligt mærke, at mine bryster ikke indeholder lige så meget mælk, som før hen, og det gør det svært for min datter at få noget, når hun vågner – hun er meget magelig, og har aldrig suttet særlig effektivt, men jeg har en nedløbsrefleks, som gør det bare løber voldsomt, når først hun får sat den i gang. Den er dog bare rigtig svær for hende at få i gang, når ikke der er særlig meget mælk mere, og derfor bliver nætterne bare dumme.
Hun bliver puttet omkring kl. 20-20.30, hvor hun spiser godt, og falder enten selv i søvn i hendes seng på hendes værelse, eller sover videre, når jeg lægger hende efter endt amning. Hun vågner omkring kl 22-22.30 – dette tidspunkt er rigtig fint for mig, for så kan jeg komme i seng i ordentlig tid. Selvom hun er HELT vågen og glad, når jeg kommer ind til hende der, så lukker hun øjnene så snart jeg tager hende op for at amme. Hun får derfor ikke suttet særlig meget (prøver at holde hende kørende ved at nusse/trykke hænder og fødder, prikke lidt til hende, vrikke lidt med mit bryst osv), og da der ikke er særlig meget mælk, så ender det med ingen nedløb og hun bliver lagt over i sengen igen efter en halv time, uden noget særligt mad.
Hun vågner igen omkring midnat, hvor der oftest sker præcis det samme, og så vågner hun en ...
... time eller to efter igen, hvor jeg nogle gange ender med at sidde med hende en time, indtil nedløbet kommer, og så sover hun oftest 3 timer derefter – vi står op omkring 6.30-7 (dvs. ca 10-11 timer om natten, og så 3,5 time i dagslur).
Det er som om, hun bliver ved med at vågne med korte intervaller, indtil hun får en ordentlig mængde mad, samtidig virker hun dog så træt de første gange, at jeg ikke ved, om det bare er dumt, jeg overhovedet forsøger at amme hende. Brystet er dog bare den eneste måde, hvorpå jeg kan få ro på hende om natten (hun vil ikke tage hverken sut, sutteflaske, MME af kop eller andet). Hvis jeg bare lader hende ligge i sengen og nusser hende osv, så bliver hun ked, og hvis hendes far forsøger at hjælpe, så bliver hun nærmest panisk ked af det. Det samme sker, hvis jeg tager hende op, uden at give hende brystet.
Da jeg ammede flere gange i løbet af dagen, havde jeg mere mælk i brysterne om aftenen, følte jeg, og hun fik derfor en del mælk, når hun vågnede omkring 22-22.30, og hun kunne derfor sove mellem 4-5 timer derefter.
Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis jeg nu kunne nøjes med kun at amme én gang om natten, hvor hun så reelt ville spise, og der var mælk til hende, men det gør så, at jeg kun ammer tre gange i døgnet, og det er jeg lidt nervøs ved, da hun ikke er den store madspiser eller vanddrikker, endnu – hun får 3 hovedmåltider, og 2-3 mellemmåltider, men det er meget små mængder stadigvæk.
Har du et råd til, hvordan jeg kan få de sene aftener/natteamninger til at fungere bedre?
Mange hilser herfra
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.