Svar: Mælk, 10 måneder?
Hej med dig
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar og hvor godt, at det går så fint med at sove på eget værelse! Det lyder også som om, at det er gået rigtig godt med hverdagen, selvom mor nu er tilbage på arbejde - så godt! :)
Du bør bruge MME i grød og mos - morgen og aften - med mindre du giver hende færdige grødprodukter, som indeholder mme fra producenten. Det er vigtigt, at hendes energibehov sikres ekstra med mme og fedtstof, når du giver hende hjemmelavet mad. Samtidig er det vigtigt, at du holder mængden af komælk og surmælksprodukter af komælk nede...
Hun må godt få komælk. I 9-12 måneders alderen er det helt fint, at du f.eks. giver hende lidt yoghurt med 3.5% fedtindhold, som du beskriver, at hun får. Men hun bør ikke få mere end 100 ml. Det anbefales, at man starter med 50 ml og øger dette gradvist til max 100 ml frem mod 1 års alderen.
Sødmælk kan også indgå i madlavningen, så hun på den måde kan spise mere og mere med af familiemaden, få lidt sovs, lasagne osv. som naturligt indeholder komælk - men igen bør der ikke gives mere end 100 ml, så længe hun er under et år.
Det vil være meget fint med 2 amninger dagligt i 10-12 måneders alderen og som jeg læser din ...
... dagsplan, så ammes hun ofte om eftermiddagen og igen når hun puttes om aftenen. Det lyder super fint og til at dække hendes behov for brystet - og det er helt okay, at hun selv styrer varigheden af amning. Så nogle gange dier hun i længere tid, andre gange er det bare trygt og dejligt at blive ammet - rigtig fint netop om eftermiddagen, når I har været adskilt i løbet af dagen. Så det må du gerne holde fast i.
Hvis hun begynder at springe eftermiddagsamningen over, så er det naturligvis også helt okay. Du skal ikke begynde at vække hende sen aften eller amme hende om natten. Så er det fint, at hun ammes før hun puttes, men derudover nu kan sove igennem uden brystet. Det er guld værd for jer begge to, og det er der ingen grund til at ødelægge:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så alt i alt lyder det hele rigtig godt, og du skal endelig ikke ændre de gode rutiner, som I har fået skabt :) Det vil dog være rigtig godt, at du bruger MME i hendes grød og mos - altså i den mad, som du laver udelukkende til hende. Og i familiemaden må du gerne bruge sødmælk - og så naturligt amme hende to gange dagligt, som du gør lige nu :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Fortsat god appetit - og fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.