Annonce

Annonce

Svar: Pludselig svært ved at falde i søvn


10. januar 2021

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anna Katrine

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din datter har lidt svært ved at koble fra dagen og finde ro, når hun skal sove. I har haft en dejlig juleferie og nu er hverdagen i vuggestuen startet igen og med den ekstra mange stimuli og oplevelser :)

Jeres datter kommer meget tidligt i seng, når hun ofte puttes allerede 18.30, men hun står også meget tidligt op, og hun sover en fin middagslur, og samlet set lyder det fint. Det kan dog godt være en god idé at putte hende lidt senere, så hendes indsovningsperiode bliver kortere. Nu hvor hun er 2 år gammel, så er hun naturligt mere og mere bevidst og hvis hun lærer, at putningen skal vare en time eller mere, så vil hun naturligt tage denne rytme med sig - og det kan på sigt godt give lidt udfordringer. Når det så er sagt, så er der dog heller ikke noget i vejen for, at hun ligger i sin seng og kobler fra. Hun er jo glad, hun ligger og pludrer, leger med sine bamser, hygger sig, ligger og synger - og det lyder som om, at det er ret hyggeligt for hende og så længe det fungerer behøver I således ikke ændre noget her.

Det I så kan ændre på er, hvor meget I behøver sidde hos hende, for det er naturligvis svært for jer at bruge en time eller mere hver aften på at sidde ved sengekanten. Derfor synes jeg, at det er en god idé, at I efter putning, godnatlæsning, snak om dagen osv. - hvilket også vil hjælpe hende med at koble fra - rejser jer og går ud af værelset. I behøver ikke sidde og vente på, at hun sover, hun må meget gerne ligge og pludre og hygge for sig selv. I skal naturligvis gå ind til hende jævnligt, putte med dynen, kysse og kærtegne, sige godnat og gå igen - med mindre, at hun har brug ...


Annonce

... for at I der lige sætter jer ned, holder i hånden, og hun så overgiver sig til søvnen.

I fortæller, at i altid har siddet hos hende til hun faldt i søvn, nogle gange hånd i hånd, andre gange nogle meter væk fra sengen, men det lyder som om, at I tænker, at det kan være et forsøg at gå ud af rummet nu, og det synes jeg bestemt er et forsøg værd :) Det kan naturligvis ikke undgås, at hun kan se jeres tilstedeværelse som hygge og mulighed for at pludre og snakke og at det at I sidder hos hende derfor kan være med til at holde hende vågen, så hvis I går vil hun måske bedre kunne overgive sig til søvnen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at I kommer tilbage, kikker til hende osv. Hu skal ikke blive ked af det og må ikke begynde at opleve sin seng og putningen som noget, der ikke er rart. Det skal stadig være rart at falde i søvn.

Det er også helt rigtigt, at I lige nu nok er nødt til at acceptere, at det tager lidt længere tid for hende at falde i søvn. Det er dog samtidig vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen. Det er rigtig fint med 2.5 times middagslur og hendes søvn skal ikke forlænges her. Og hvis jeres hverdag er skruet sådan sammen, at dagen helst skal starte kl 05.30, så er det vigtigt, at I holder fast i dette. Passer det dog ind i hverdagen, at hun f.eks. først står op kl 06.30, så må hun gerne få den times ekstra søvn om morgenen, men det vil naturligt gøre, at hendes nattesøvn så også kommer til at ligge senere om aftenen. Afhængig af, hvordan jeres dag er skruet sammen kan det altså godt være, at hun nu vil trives med en lidt senere rytme, og det er naturligvis helt okay :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce