Svar: Putning til natten - 2 mdr.
Kære trætte mor
Tak for dit brev :)
Det er dejligt at høre, at det går lidt bedre med amningen igen, og det lyder umiddelbart som om, at din datter ikke har brug for brystet, når du forsøger at give hende det om aftenen før putning. Du skriver, at hun ofte har spist 1-1.5 time før, og det lyder som om, at hun føler det lidt som et pres, når du så tilbyder brystet igen. Jeg kan sagtens forstå, at du tilbyder det, og det er normalt også en god idé at se, om hun kan have brug for en tørstslukker, før hun skal sove, men det lyder ikke til at være nødvendigt hos jer lige nu:)
Når jeg læser din beskrivelse, så tænker jeg, at det lyder lidt som om, at hun begynder at forbinde det at gå i soveværelset med noget, som ikke er rart. Bare det at du går afsides, lyset er dæmpet eller slukket, brystet kommer frem osv. gør, at hun forbinder det med, at nu skal hun sove - og det kæmper hun lidt imod. :) Hun er langt mere bevidst nu, hun skelner mere og mere tydeligt mellem, om hun er i stuen eller i soveværelset, og det lyder lidt for mig som om, at hun bliver ked af det, når I går ind i soveværelset, og det er tid til at sove...
Derfor er min umiddelbare tanke præcist det du faktisk selv nævner, at du lige nu skal lade hende blive i stuen sammen med jer andre, prøve at tilbyde brystet der, hvis hun vil have det, eller bare lade hende finde roen liggende på din (eller fars) brystkasse og så se, om ikke hun finder bedre ro på denne måde, og I får lidt mere rolige aftener igen.
Det er helt naturligt at tænke, at hun skal afsides, hjælpes til at sove i soveværelset med dæmpet lys, nedrullede gardiner, dæmpede lyde osv. men mange børn har svært ved at falde til ro, når man på den måde skaber for meget stilhed, og lige nu er det helt okay, hvis hun finder bedst ro ved at være sammen med jer. Det betyder ikke, at det fortsat vil være sådan, men lige nu lyder det til at være hendes behov. Jeg vil derfor anbefale dig, at du prøver, om det vil gøre en forskel ...
... hos jer at blive i stuen, selvom der er mere uro der - og så se, hvordan hun reagerer på det. Hvis det virker, så er det jo super godt, men virker hun til at blive mere urolig, så er det fint at gå i soveværelset igen.
Det, du så også skal være opmærksom på, er hendes puttetidspunkt. Mange børn vil i 3 månederes alderen begynde at have en lidt senere rytme, så de går senere i seng - hvornår puttetidspunktet er afhænger helt af dagens rytme. Det vil være en god idé, at I så småt begynder at arbejde på en rytme med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen - og afhængig af, hvornår dagens sidste lur ligger vil hendes puttetidspunkt kunne variere.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mange børn vil i 2 måneders alderen sove to lidt længere lure dagligt, nogle børn sover dog også 3 eller 4 lure, det er alt sammen normalt. Men i 3-4 måneders alderen ændrer dette sig, og måske er det denne ændring, som du så småt begynder at fornemme... Protesten mod søvnen om aftenen kan altså også hænge sammen med dagsrytmen og dagssøvnen - hvor mange lure hun tager, hvor lange de er og hvad tidspunkter de ligger på. Så når du går i soveværelset om aftenen og oplever, at du er nødt til at gå i stuen igen, fordi hun ikke kan sove og så må forsøge igen måske en times tid efter, så kan det altså godt være fordi hun først er rigtigt putteklar der.
Du skriver, at hun virker træt og parat, når du forsøger at putte hende, og det kan sagtens være - og hvis det er sådan, så skal hun naturligvis puttes, og du må forsøge som du gør - men måske er det også et forsøg værd at blive i stuen lidt længere tid, for at se om uroen der faktisk kan gøre hende lidt mere rolig og så putte hende lidt senere, hvorved hun måske vil have lettere ved så at falde i søvn og atter forbinder det at skulle sove med noget dejligt :)
Det lyder som om, at du har en ret god fornemmelse af, hvad hendes behov er, så lyt til den fornemmelse :) Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre på vej :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre