Svar: Putning er gået helt skævt
Hej med jer
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres datter og de søvnudfordringer, som I oplever - og velkommen til :)
Det er rigtig godt, at I nævner, at mormor og morfar putter uden problemer, når hun er hos dem i en weekend, og at I også selv har kunne putte hende i sommerhus. Det tyder nemlig på, at jeres datter tror at putningen hjemme handler om et ritual, som varer i flere timer og som består i at hun skal rejse sig, tonse rundt i sengen, vil have en bamse og så en anden, vil have noget i senge, ikke vil have noget i sengen, dyne på, ingen dyne på osv. Hun har på en eller anden måde lært, at når man skal puttes hjemme af mor og far, så består putningen af et 2-3 timers langt ritual med en masse overspringshandlinger.
Det dur naturligvis ikke, og derfor skal I lære hende nogle nye rutiner - og derfor er I nødt til at putte hende så sent, at I med nogenlunde sikkerhed ved, at hun vil være træt nok til at sove inden for ca. 15 minutter. Det vil sige, at hvis hun ikke sover før kl 22.30, så skal hun ikke puttes før kl. 22.30 og I skal her indføre et ritual, som I alle kan leve med fremadrettet og som vil fungere med jer - f.eks. putte hende i seng, lade hende putte med en bamse, slaskedukke, aflagt t-shirt af fars (da hun har rigtig meget brug for far, når hun skal sove) eller lignende og så sætte jer ved siden af sengen, læse en historie højt og hun skal så lille i sin seng, lytte til det I læser.
Det er netop en god idé med en godnathistorie, fordi hun sandsynligvis vil synes, at dette er hyggeligt og samtidig har hun en alder, hvor I godt kan stille lidt krav til hende om, at hun skal ligge stille og lytte. Når I sidder og læser, så kan I læse lidt, vise hende billeder, bladre og læse videre, vise nye billeder osv. så hun føler sig inddraget og historien bliver interessant - og kravet er, at hun skal ligge ned, for at I læser. Hvis hun hopper rundt, så kan hun ikke få historie og I kan derfor sige f.eks. "læg dig ned skat, læg dig ned, så viser jeg dig billedet" eller lignende.
Det er meget vigtigt, at I samtidig med at I ikke putter hende før kl 22.30 holder fast i hendes stå op tidspunkt kl 07 og holder fast i at hun ikke skal sove mere end 2.5 time til middag. Hun trives normalt med sit stå op tidspunkt og sin dagsrytme og dagssøvn, og det skal der ikke laves om på, søvnen skal ikke forlænges hverken om morgenen eller midt på dagen, det er om aftenen at hun skal puttes gradvist tidligere. Og det er netop det, I skal arbejde på.
I stedet for at hun puttes 22.30, så skal hun ...
... puttes 22.15, 22.00, 21.45, 21.30, 21.15, 21.00, 20.45 osv. osv. Med små skridt af ca. 15 minutter flytte hendes puttetidspunkt frem og hele tiden holde fast i dagsrytmen og den nye putterutine. Og I kan ikke flytte tidspunktet frem aften efter aften - det vil sandsynligvis være sådan, at I skal holde fast i samme tidspunkt 3 aftener i træk, her efter kan I så flytte tidspunktet frem og skal så holde fast i samme tidspunkt igen i nogle aftener, før I atter kan rykke det frem. Og det vil ofte også være sådan, at I måske har haft samme tidspunkt 2-3 aftener i træk f.eks. er hun blevet puttet kl 22, og pludselig så er hun tydeligt parat til at sove allerede kl 21.15 og bliver så puttet der, men aftenen efter kan hun ikke puttes 21.15 og I må gå tilbage til feks. at putte kl 21.45-22 og igen holde fast i dette tidspunkt i nogle dage.
Og hele tiden skal I holde fast i dagsrytmen, og det er vigtigt, at I ikke tænker, at hun har sovet så sent, at hun må sove det længere om morgenen eller til middagsluren - for det er ikke her søvnen skal forlænges, og det er vigtigt, at hun begynder at fornemme træthed og behov for at komme i seng, og det kommer hun til at fornemme, når I holder fast i rytmen.
Det tager tid - I skal regne med 5-6 uger, og det er her vigtigt, at I holder fast i rytmen, hvilket betyder, at dagplejer naturligt også skal være med på, hvad det er, I arbejder med og hvorfor. Ligesom det er vigtigt, at der ikke pludselig sker store ænderinger, at hun f.eks. skal starte i vuggestue, eller bliver syg eller andet. Det er hårdt, især når I allerede synes, at det er drænende for jer alle tre, men det tager tid og det skal I naturligt have overskud til ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og med hensyn til at få mor mere på banen, så vil det være super godt, hvis mor kan gøre nogle af alle de ting, som skal lede op til putning. Det vil sige, at mor skal være den, som giver jeres datter bad, frotterer hende med håndklædet, smøre med creme, giver lidt trykmassage osv. Ligesom mor kan være den, som serverer et godnatmåltid - det kan være en grød, en portion havregryn med mælk eller rester fra aftensmaden f.eks. en frikadelle sammen med en klapsammenrugbrød. Og det er også super godt, hvis mor er den som børster hendes tænder.
Jo mere mor gør alt det, som leder op til putning, jo mere vil mor på sigt kunne tage over og også være den der sidder ved sengekanten og læser historie. På sigt vil I således stille og roligt kunne skiftes til at være den, som sidder hos jeres datter, når hun skal sove.
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...