Svar: Hjælp til søvn - 3.5 uge gammel
Hej med dig
Tak for dit brev og spørgsmål omkring søvn og jeres lille pige :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig - og naturligvis svare på dine spørgsmål.
Jeg ved fra dine tidligere breve, at jeres datter siden fødslen har haft tendens til at være meget vågen om aftenen og først på natten, og det lyder som om, at det lidt er hendes rytme. Måske har du også kunne fornemmer, at hun da hun lå i din mave, var aktiv, sparkede mere osv. om aftenen, og den rytme har hun så holdt fast i efter fødslen.
Det er helt normalt, at hun kan have længere vågne perioder om natten, så længe hun er så lille og ny, og det er en af de ting som gør, at det er rigtig svært at blive forældre - for nyfødte børn sover ofte på andre tidspunkter, end vi voksne gør, så lige nu er det vigtig, at du i løbet af dagen forsøger at hvile dig og prøver at få sovet lidt, når lillepigen også sover, så du har mere overskud til at være vågen sammen med hende om aftenen :)
Når det så er sagt, så er meget vågne børn ofte sultne børn, og man er nødt til at overveje, om hun kan mangle mad, når hun er så vågen, som hun er. Hun skal ikke være vågen i op til 8 timer i træk. Heldigvis så giver du flaske, så du ved præcist, hvor meget hun får, og når jeg kikker på jeres dagsplan, så ser det faktisk ud som om, at hun får for lidt. Som jeg læser din dagsplan, så får hun 4 flasker i døgnet, nogle gange en ekstra flaske omkring kl 12.30, men mange gange ikke... og det er for lidt. Hun skal faktisk helst spise hver 3. time, når hun ikke er ældre, end hun er, og hun skal faktisk helst have 7-8 flasker i døgnet - så hun skal altså have mere mælk!
Hendes udregnede døgnbehov vil lige nu være 680 ml i døgnet, da hun vejer knap 4 kg og hvis hun skal spise ca. hver 3 time, altså op mod 8 gange i døgnet, så betyder det, at hun skal tilbydes 85 ml hver 3. time. Hun skal altså have hyppigere måltider og mindre i hver flaske, men så hun samlet får sit behov for mælk tilstrækkeligt dækket.
Og så til dine spørgsmål:
Ad 1) Ja, hun sover faktisk for meget om dagen, hvis det betyder, at hun ikke får sit behov for mælk dækket. Det betyder, at hvis hun ikke vågner og melder sig selv, så hun kan spise ca. hver 3 time, så skal du vække hende og give hende en flaske. Du skal naturligt vække hende kærligt, omsorgsfuldt, evt. starte med at skifte bleen, så hun vågner lidt op til dåd, og så give hende mælk. Derefter kan hun så blive puttet igen.
I skal ikke holde hende vågen mod hendes vilje, men det er en balance, for hun skal have mælk nok - om ikke andet, så skal hun have mælken mere eller mindre i søvne. Hun må ikke sove så længe, at hun springer måltider over. Og du vil sandsynligvis opleve, at i takt med at hun får mere mælk, så vil hun naturligt også få mere energi og af sig selv begynde at vågne lidt mere op om dagen, så hendes vågenperioder om dagen bliver lidt længere og den lange vågenperiode om natten ikke længere er så lang - netop fordi hun har fået hyppigere mælk hele dagen igennem og ikke har en masse der skal indhentes aften og nat.
Ad 2) Jeres datters søvn er anderledes sammensat end den søvn, som I voksne sover. vores søvn er inddelt i flere forskelllige søvnstadier, men hos så lille et barn er der kun to stadier - jeres datter kan sove "stille" og hun kan sove "aktivt". Og den uro I oplever, når hun sover, hvor hendes øjne bevæger sig under øjenlågene, hvor hun ligger og ...
... smasker, grynter, siger små lyde osv. er hendes aktive søvn. Det er helt normalt, og det er ikke alle lyde, som I skal reagere på :)
Selvom det irriterer dig og du synes det er umuligt at sove, når hun har alle disse lyde, så er det vigtigt, at I prioriterer at sove i samme rum. Det forebygger vuggedød, når I sover sammen og I forældre har også natlige lyde, som faktisk er med til at holde jeres datters vejrtrækning igang - så prøv om du kan holde til det :) Og når det er sagt, så kan det naturligvis også være, at hun i takt med at hun tilbydes flere flasker hele døgnet igennem også vil begynde at sove mere roligt, men den aktive søvn fylder en meget stor del af hendes søvn, når hun ikke er ældre :)
Ad 3) I må gerne trille ture med hende i barnevognen og hun kan også godt sove lure ude, så længe det er kortvarigt og I holder øje med hendes temperatur. Det må ikke være for koldt, vejrtemperaturen må ikke komme under 10 minusgrader. Derudover skal du være opmærksom på, hvor barnevognen står, det er vigtigt, at den står i læ for blæst, regn og rimnedfald. Vognen skal også være vind- og vandtæt til alle sider og bunden skal være isoleret. Og så skal hun naturligt være iklædt tøj, hue, handsker osv. så hun er rigtig godt puttet og holdes varm. Hun er så lille, at hun ikke vil reagere, hverken hvis hun fryser, eller hvis hun får det for varmt, så derfor skal hun være under tæt opsyn, når I er ude.
Da hun er så lille og ny, som hun er, og da det faktisk er begyndt at sne i dag, så vil jeg anbefale dig, at du nøjes med at trille ture med barnevognen udenfor, og du kan også lade hende stå kortvarigt ude, imens du f.eks. går ind med f.eks. pusletasken, indkøbsposer eller lignende - men jeg synes ikke du bør lade hende stå og sove udenfor i længere tid. Så lille et barn er særligt udsat for kuldepåvirkning.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ad 4) I skal som nævnt være opmærksomme på hendes indtag af mælk og behov for hyppigere flasker. Det kan derudover være en god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor mælk indgår som en fast del af hendes putteritual. Det vil naturligt blive lettere, når hun bliver ældre, lige nu skal hun bare tilbydes mælk ca. hver 3 time.
Det kan være en god idé at svøbe hende, så hun bliver skiftet, gøres klar til putning, kommes i svøbet og så giver I hende flaske - og putter hende så fra jer derefter. Svøbet kan hjælpe hende med at føle sig omsluttet og holdt, så det minder om at være i jeres arme. Det kan måske hjælpe hende til at sove i vuggen, hvis hun er svøbt. Svøbet bør dog løsnes, når hun sover dybt. Og når det så er sagt, så er det også en god idé, at I stadig sidder med hende, holder hende tæt og giver hende masser af nærhed og tæt fysisk kontakt (når I selv er vågne). Hud mod hudkontakt er rigtig godt og vigtigt - jeg læser lidt mellem linjerne, at I måske er lidt bange for at give hende dårlige vaner, og det skal I ikke være :)
En bedside crib kan være en god idé, da hun kan puttes i egen seng og lære at sove i den, men samtidig beroliges med jeres hænder, nærhed osv. Det er også sikkerhedsmæssigt godt, at hun sover i egen seng lidt på afstand af jer. Af hensyn til vuggedød anbefales det ikke, at hun sover i jeres seng - heller ikke i en babynest :)
I kan læse meget mere om babynests, bedside cribs og sikkerhed i min bog om Børn og Søvn - den nye udgave, som det lyder som om, at I har købt - tak for det :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.