Svar: Ændring i adfærd - 4 mdr.
Kære An
Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Det lyder som om, at din datter stortrives på alle måder. Hun har taget rigtig godt på og har øget både vægt og længde rigtig godt i starten - og det er helt naturligt, at vægten derfor på et tidspunkt på stagnere lidt, og det er helt okay :)
At det sker lige nu hænger sandsynligvis sammen med den udvikling, som hun befinder sig i, det betyder dog ikke, at du ikke skal være opmærksom, det er vigtigt, at hun stadig får mælk nok. Du nævner, at hun er begyndt at klatspise om dagen, og det hører blandt andet alderen til..
Hun lader sig også forstyrre, når hun skal spise. Hun tager fat, dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier lidt igen, slipper atter for at pludre med dig, tager så fat og dier igen, men når far kommer ind af døren, så er det langt mere sjovt at kikke etter ham, og så gider hun pludselig ikke spise mere.
Hun er så bevidst nu, at hun skelner mere og mere tydeligt mellem, om I er hjemme eller ude, hun fornemmer rummet, som hun er i meget mere bevidst. Hun begynder også at blive meget bevidst om, hvorvidt hun er i favn hos mor, far eller bedsteforældre, og man kan i denne alder godt opleve en begyndende afstandstagen overfor fremmede f.eks. bedsteforældre og gode venner. Hun vil pludselig helst være i jeres favn og kan blive rigtigt ked af det, hvis andre forsøger at holde hende eller pludrer for meget med hende. Det kan godt være dette, som spiller ind, når du oplever, at hun pludselig virker "bange for at du går"... :)
Hendes søvn ændrer sig også nu. Den begynder at indeholde flere stadier, og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet, så i stedet for at sove længere søvnstræk, så begynder de pludselig at powernappe - selvom de tydeligt har behov for en længere lur. De lidt kortere lure kan gøre, at hendes overskud til at lege, bruge sig selv mere både motorisk og mentalt bliver mindre og humøret derfor også mindre...
Det er ...
... en rigtig god idé, hvis du kan forsøge at hjælpe din datter til en rytme, hvor hun får 3 lure dagligt, så hun samlet sover ca 5 timer i løbet af dagen og derudover ca. 10 timer om natten. Det vil være naturligt i denne alder, at hun går rent sent i seng, så du skal ikke blive bekymret, hvis rytmen viser sig at være sådan, at hun f.eks. sover 10 timer fra kl 22 til 08, det er normalt for alderen. Det kan dog også være sådan, at hun sover fra 20 til 06, og det er naturligvis også helt okay, det er mere for at give dig en rettesnor :)
Det er vigtigt, at du ammer hende som en fast del af hendes putteritual, så hun altid får mælk før hun skal sove og lige nu kan det være en god idé, at du gør lidt som du sandsynligvis gjorde i starten - ammer hende både, når hun vågner og før hun skal sove. På den måde får du hende fyldt ekstra op med mælk hele dagen igennem og samtidig får du også øget din mælkeproduktion lidt, hvilket også kan være rigtig godt nu:)
Den faste rytme om dagen, med mere aktive, vågne perioder og perioder hvor hun skal sove vil kunne hjælpe til lidt større overblik og vil samtidig kunne give mere ro. Det vil sandsynligvis være med til at give lillepigen lidt mere overskud igen og humøret vil atter stige :) Og på sigt vil hun naturligt også skulle starte med lidt skemad, hvilket også vil hjælpe med jeres rytme, men det kommer hen af vejen :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når alt dette er sagt, så skal det naturligvis også nævnes, at når børn går fra at være rigtig glade og grine meget til pludselig at virke mere urolige, pylrede, grædende osv. så skal du naturligvis altid medtænke, om hun kan have ondt. Det kan være smerter fra ørene, det kan også være problemer med smerter fra nakke, skuldre, ryg... Og hvis du tænker, at noget sådan kunne spille ind hos jer, så bør du naturligt få din datter tjekket igennem :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen - glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)
Rigtig godt nytår til jer - og stort tillykke med 4 månedersdagen i dag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.