Annonce

Annonce

Svar: Slyngevugge og anbefalinger


27. december 2020

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære D

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring brug af slyngevugger :)

En slyngevugge eller hængevugge er populære, og det er i princippet en hængekøje, hvor barnet ligger omsluttet og kan vugges frem og tilbage og nogle gange også op og ned - det minder om tiden i livmoderen, og de vuggende bevægelser får derfor ofte barnet til at falde til ro.

Sundhedsstyrelsen har ikke lavet deciderede anbefalinger omkring brug af slynge- og hængevugger. De hverken anbefaler eller fraråder brugen - men de har lavet nogle generelle anbefalinger i forhold til små børns søvn.

Det anbefales, at små børn sover på et fast underlag og en relativt fast madras. Det er vigtigt, at barnet kan skifte stilling og dreje sit hoved, hvis det gylper. Og man skal også være meget opmærksom på barnets liggestilling - barnet må ikke ligge i det man kalder "Chin-to-Chest"-position, der kan hæmme barnets vejrtrækning. Det er vigtigt, at man kan se barnets ansigt, og man skal sikre sig, at der ikke er stof direkte foran barnets næse og mund, så man er sikker på, at barnet har frie luftveje.

Derudover skal man også være opmærksom på, hvordan slyngevuggen eller hængevuggen er fæstnet - nogle fæstnes med en karabinhage i metal, der gnider mod hinanden, når der vugges. Det kan afgive metalstykker, som kan ramme barnet i øjnene, hvis barnet ligger og kigger op.

Slyngevugger og hængevugger er omfattet af produktsikkerhedsloven, og der skal følge vejledning med, når man køber et produkt - både advarselsmærkninger og vejledning i brugen.

En slyngevugge runder normalt i bunden. Den kan godt have en madras, men der er ikke en fast bund. Hvis man vælger en slyngevugge til sit barn, så vil jeg derfor anbefale, at man kun bruger den, når man har sit ...


Annonce

... barn under opsyn, og det vil sige om dagen og ofte til korte lure. I en slyngevugge ligger barnet ikke på et fast underlag og sover derfor ikke som sundhedsstyrelsens anbefalinger foreskriver - til gengæld virker det mere som en "hule" og dermed lidt mere som tiden i livmoderen, hvilket giver mange helt små børn ekstra ro.

En hængevugge, som f.eks. Leandervuggen, som du selv nævner, har en fast bund og madras, og i den vil barnet derfor sove mere som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Den kan derfor også bruges både dag, aften og nat. Leandervuggen har derudover sikkerhedsgodkendelse/certificering DS/EN 1130:2019 og opfylder derfor kravene til vugger og krybber. Hvis du gerne vil have, at din datter sover længere lure i vuggen, og du påtænker, at hun også skal sove i vuggen om natten, kan det være en idé at kikke lidt mere på denne type vugge.

Både slyngevugger og hængevugger må bruges af spædbørn. Faktisk anbefales disse vugger ofte til netop helt små børn - så snart barnet kan vende sig, begynder at sidde eller kan trække sig selv op, så anbefales det, at barnet ikke længere puttes i en vugge. Det vil ofte være omkring 6 måneders alderen, at barnet vokser ud af vuggen. Når det lille barn puttes i vuggen, så er det vigtigt, at barnet puttes på ryggen og aldrig på siden eller på maven, og man skal som nævnt være opmærksom på barnets lejring og sikre sig at barnet kan trække vejret frit :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I min bog "Helens bog om Børn & Søvn" kan du læse mere om slyngevugger og andet udstyr til baby og naturligvis også finde masser af gode råd om søvn og søvnproblemer... Bogen er netop udkommet i en ny revideret udgave - det står på forsiden :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.

Jakke og flyverdragt i autostol?

Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.

Uld til baby, hvordan?

Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.

Lammeskind til baby

Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2024 | Udstyr | 7 mdr.

Kravlegård, højstol og daglig gåtur i bæresele?

Kære Helen Jeg vil gerne høre, hvad din holdning er til...

Læs hele brevet og Helens svar


6. august 2024 | Udstyr | 5 mdr.

Sove i klapvogn?

Kære Helen Vores datter er nu 5.5 måned gammel og efterhånden en stor pige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce