Annonce

Annonce

Svar: Opvågning om natten - 5 mdr.


27. december 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Når børn pludselig har en længere vågenperiode om natten, så skal man altid se på barnets dagsrytme, fordi hele dagens rytme, spiller ind på nattens forløb. Den dagsrytme du beskriver, ser dog meget fin og helt alderssvarende ud - jeres dreng sover ofte to lure dagligt + en powernap sidst på dagen og samlet sover han ca. 4.5 times dagssøvn - og om aftenen puttes han omkring kl 20.30-21 og dagen starter omkring kl 7-7.30. Det vil sige, at han samlet sover 10.5-11 timer om natten og i alt altså ca 15 timers søvn i døgnet - helt som det skal være.. så hvorfor vågner han så om natten...

Det kan sagtens handle om alder og udvikling. Nogle gange oplever man at børn på jeres drengs alder har en længere vågenperiode om natten. Det ses ofte hos lidt ældre børn, ofte i 6-7 måneders alderen, men det kan også sagtens forekomme, når børn er 5 måneder - og det handler netop om de udvikling, som han går igennem lige nu. Han er ikke ked af det, når ha vågner, men virker snarere som om, at han nyder det stille mørke og måske har lyst til at udnytte stilheden til at pludre lidt - og det er helt okay. Det stopper ofte igen efter nogle uger...

Når det så er sagt, så er det dog vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham til nogle rutiner og vaner, som også kan fungere for jer fremover. Du nævner, at du ofte giver ham sutten flere gange om natten og sutten kan være rigtig god at give der, hvor han skal finde roen og falde i søvn. Men pas på du ikke per automatik giver ham den i munden når du hjælper ham med stillingskift eller beroligende hænder, for det kan på sigt gøre, at han vil vågne hver gang han så taber sin sut i forventning om, at du kommer den i munden på ham...

Det samme gælder, hvis du begynder at tage ham op, vugger ham, går rundt med ham, sætter dig med ham på en pilatesbold eller lignende. Måden han falder i søvn på har stor betydning for hans evne til at komme videre i søvnen om natten på egen hånd. Prøv derfor at hjælpe ...


Annonce

... ham videre om natten med så lidt aktivitet fra din side som muligt.

Det er super godt at amningen indgår som en fast del af hans putteritual, men du skal være opmærksom på, at det vil være super godt, at han ikke falder i søvn i din favn og med dit bryst i munden - men at han når at registrere, at du putter ham i egen seng, når han skal sove, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han sover og ikke forbinder din favn med stedet hvor han sover.

Du skal også være opmærksom på, at hans opvågninger om natten også kan skyldes behov for mere mad. Derfor er det rigtig godt, at I nu er startet med grød til frokost, og når han kan spise ½ dl. der uden problemer, og hans mave følger godt med, så må du gerne begynde at tilbyde ham ½ dl. mos om aftenen. Ved siden af dette skal han ammes som han plejer og gradvist vil han begynde at kunne spise mere og derfor også bedre kunne sove igennem uden brystet om natten. I 6 måneders alderen vil du, netop i takt med at han der tilbydes flere skemåltider og drikker vand af kop, begynde at kunne trappe ud af amningen midt nat, så han ikke længere ammes mellem midnat og næste morgen tidlig, det er dog lidt for tidligt endnu :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da jeres dreng ikke er ked af det, så tænker jeg ikke, at han har ondt og det er ikke derfor han vågner. Det lyder heller ikke til at være en søvnforstyrrelse, men du skal naturligvis være opmærksom på de vaner og rutiner, som du giver ham nu - f.eks. opmærksom på, hvordan han falder i søvn dag og aften, så han registrerer at han puttes i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Det lyder for mig som en del af hans udvikling og spirende opmærksomhed på verden der gør, at han lige nu har tendens til at vågen om natten. Prøv at holde aktivitetsniveauet på et minimum og forsøg at holde fast i den dagsrytme, som I har, da den er meget fin og alderssvarende:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul til jeres lille familie! Glæder mig til at følge jer i det nye år :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce