Annonce

Annonce

Svar: Laktoseintolerans - 3 mdr.


20. december 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej Caroline

Tak for dit brev :)

Når man har laktoseintolerance, så har man enten nedsat aktivitet eller helt mangel af enzymet laktase, hvilket gør, at laktose (sukkeret) i mælken ikke nedbrydes, og det kan give problemer med maven. Det kan f.eks. være diarré, oppustet mave, mange prutter, ondt i maven, mavekramper... Ved laktoseintolerance kommer symptomerne udelukkende fra mave-tarm-systemet, barnet har ikke nogen symptomer fra huden (børneeksem) eller øvre luftveje, hvilket kan være tilfældet ved f.eks. mælkeallergi.

Det er, som du skriver, meget sjældent, at små børn har laktoseintolerance. Der fødes kun ca. 10 børn om året med dette, og det kaldes for primær medfødt laktoseintolerance. Det ses ved, at barnet har diarré - uanset om det bliver ammet eller får modermælkserstatning, og diarréen starter lige ved fødslen. Barnet vil ofte være sulten, viser behov for mad og vil meget gerne spise, men det taber sig i vægt.

Når børn med laktoseintolerance reagerer på amning, så er det fordi modermælk indeholder ca. 40-50% laktose. Og når barnet reagerer på modermælkserstatning, så er det fordi dette også indeholder laktose. Har barnet laktoseintolerance, så kan man dog købe laktosefri erstatning, som barnet så skal tilbydes. Der findes lidt forskellige muligheder f.eks. er Nutramigen DHA laktosefri.

Du kan tale med jeres læge om, hvorvidt laktoseintolerance kan være forklaringen på de maveproblemer, som din dreng har. Hvis jeres læge mistænker, at der kan være tale om primær medfødt laktoseintolerance hos ...


Annonce

... din dreng, så kan der laves forskellige undersøgelser. Man kan tage en blodprøve, man kan lave en kikkert undersøgelse af hans tyndtarm og tage en vævsprøve herfra. Man kan også lave en laktosebelastningstest, hvor han gives laktosefri mælk i en periode, ser om symptomerne forsvinder og så reintroducerer mælk med laktose igen, for at se hvordan han så reagerer på det. Og så kan man også lave en gentest, for at se om han har "genotypen C/C".

Der er, som du selv er inde på, en vis arvelighed i laktoseintolerance, og hvis I har asiatiske eller afrikanske gener i jeres familie, så kan laktoseintolerance være mere hyppigt. Med skandinaviske eller nordeuropæiske gener ses det langt mere sjældent - og hvis nyfødte har vandig diarré efter fødslen, ikke tager tilstrækkeligt på eller taber sig i vægt, så skal de altid udredes på børneafdelingen. Jeg ved at I har været omkring børneafdelingen og også børnemodtagelsen flere gange, så måske har de allerede undersøgt din dreng for laktoseintolerance...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da din dreng får flaske, kan du godt forsøge med Nutramigen, og se om han vil have det, og om det kan hjælpe ham. Problemet er, at når man fjerner mælkesukkeret, så bliver erstatningen naturligt mere sur, og den både smager og lugter meget anderledes end den erstatning, som han er vant til at få. Så det er ikke sikkert, at han vil drikke den med den alder han har. Men det kan naturligvis være et forsøg værd for at se om det gør en forskel hos jer.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig god jul til jer herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce