Svar: Laktoseintolerans - 3 mdr.
Hej Caroline
Tak for dit brev :)
Når man har laktoseintolerance, så har man enten nedsat aktivitet eller helt mangel af enzymet laktase, hvilket gør, at laktose (sukkeret) i mælken ikke nedbrydes, og det kan give problemer med maven. Det kan f.eks. være diarré, oppustet mave, mange prutter, ondt i maven, mavekramper... Ved laktoseintolerance kommer symptomerne udelukkende fra mave-tarm-systemet, barnet har ikke nogen symptomer fra huden (børneeksem) eller øvre luftveje, hvilket kan være tilfældet ved f.eks. mælkeallergi.
Det er, som du skriver, meget sjældent, at små børn har laktoseintolerance. Der fødes kun ca. 10 børn om året med dette, og det kaldes for primær medfødt laktoseintolerance. Det ses ved, at barnet har diarré - uanset om det bliver ammet eller får modermælkserstatning, og diarréen starter lige ved fødslen. Barnet vil ofte være sulten, viser behov for mad og vil meget gerne spise, men det taber sig i vægt.
Når børn med laktoseintolerance reagerer på amning, så er det fordi modermælk indeholder ca. 40-50% laktose. Og når barnet reagerer på modermælkserstatning, så er det fordi dette også indeholder laktose. Har barnet laktoseintolerance, så kan man dog købe laktosefri erstatning, som barnet så skal tilbydes. Der findes lidt forskellige muligheder f.eks. er Nutramigen DHA laktosefri.
Du kan tale med jeres læge om, hvorvidt laktoseintolerance kan være forklaringen på de maveproblemer, som din dreng har. Hvis jeres læge mistænker, at der kan være tale om primær medfødt laktoseintolerance hos ...
... din dreng, så kan der laves forskellige undersøgelser. Man kan tage en blodprøve, man kan lave en kikkert undersøgelse af hans tyndtarm og tage en vævsprøve herfra. Man kan også lave en laktosebelastningstest, hvor han gives laktosefri mælk i en periode, ser om symptomerne forsvinder og så reintroducerer mælk med laktose igen, for at se hvordan han så reagerer på det. Og så kan man også lave en gentest, for at se om han har "genotypen C/C".
Der er, som du selv er inde på, en vis arvelighed i laktoseintolerance, og hvis I har asiatiske eller afrikanske gener i jeres familie, så kan laktoseintolerance være mere hyppigt. Med skandinaviske eller nordeuropæiske gener ses det langt mere sjældent - og hvis nyfødte har vandig diarré efter fødslen, ikke tager tilstrækkeligt på eller taber sig i vægt, så skal de altid udredes på børneafdelingen. Jeg ved at I har været omkring børneafdelingen og også børnemodtagelsen flere gange, så måske har de allerede undersøgt din dreng for laktoseintolerance...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Da din dreng får flaske, kan du godt forsøge med Nutramigen, og se om han vil have det, og om det kan hjælpe ham. Problemet er, at når man fjerner mælkesukkeret, så bliver erstatningen naturligt mere sur, og den både smager og lugter meget anderledes end den erstatning, som han er vant til at få. Så det er ikke sikkert, at han vil drikke den med den alder han har. Men det kan naturligvis være et forsøg værd for at se om det gør en forskel hos jer.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig god jul til jer herfra :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to