Svar: Julemad
Kære Sofie
Tak for dit fine spørgsmål omkring julemad :)
Nu hvor din dreng er 6 måneder gammel, så må han faktisk gerne begynde at få en del, men dog ikke alt, så der er lidt retter, som det anbefales, at du går uden om.
Han må gerne få kartofler - både brunede og almindelige kogte kartofler, men han bør ikke få brun sovs, da dette laves med komælk. Han må derimod gerne få lidt af vandet/fedtet fra flæskestegen, og du kan mose kartoflerne med dette, bruge det som en slags smørsovs, hvilket jeg tænker, vil smage rigtig godt for ham.
Han må også meget gerne få kogt rødkål, syltede asier, syltede agurker, syltede eller bagte rødbeder og lignende, dog skal det hakkes meget fint.
Han må også gerne få f.eks. tyttebærgele, ribsgele og lignende, hvis I spiser det f.eks. sammen med ovnbagte æbler - moset sammen, vil han sikkert også synes om disse nye smage af både surt og sødt :)
Han må gerne få både flæskesteg, medister, frikadelle, and, gås, kalkun.. det skal bare hakkes godt og blandes i kartoffel- eller grøntsagsmosen.
Han må også gerne få sylte, leverpostej, marinerede sild.. hvis I til julefrokosten spiser dette - igen naturligvis hakket i en konsistens, som han kan kapere.
Og ja - han må også gerne få f.eks. et stykke flæskesteg eller et par sprøde svær at sidde med i hånden og sutte på. MEN, du skal være meget forsigtig, da han let kan få bidt et stykke af, eller det kan knække og sætte sig fast i halsen. Samtidig er der ofte en del salt på flæskesvær, hvilket han jo ikke skal have for meget af, men lidt salt er okay. Så "hvor store lunser" du kan give ham i hånden afhænger meget af, hvor god han er til at sutte, tygge, opbløde med og arbejde med maden i munden og han skal hele tiden være under observation, når han sidder med mad i hånden selv! Hvis han får noget galt i halsen, ...
... så skal du være parat til at hjælpe ham og få det ud. Alternativt kan du evt. komme lidt flæskesteg, and og lignende i et food-net, baby-feeder eller lignende, så han stadig kan sidde og sutte, gnaske osv. og få masser af smagsoplevelser, men ikke får noget galt i halsen.
Han er som sagt for lille til at få komælk, og det betyder, at han stadig er for lille til at få mælke- eller flødesovs, ligesom han heller ikke bør få risengrød eller ris a la mande. Du skal også holde igen med kanel, som kun bør gives i meget små mængder, og hvis du f.eks. vil give ham nødder, så skal disse hakkes meget fint.
Med hensyn til væskebehov, så er hans døgnbehov nu 110 ml pr kg. han vejer. De fleste børn på 6 måneder, har et døgnbehov på mellem 800-1000 ml mælk, afhængig af deres vægt. Størstedelen af dette dækkes via de flasker han får, og derudover skal han så tilbydes vand af kop til alle måltider. Han vil sandsynligvis trives med 6 flasker i døgnet nu, og i takt med at han nærmer sig 7 måneder, og han begynder at spise mere skemad, så vil antallet af flasker skulle skrues ned til 5 flasker, og i 7 månedersalderen vil 4 flasker ofte være passende. Og så skal han derudover selv styre sit behov for væske via vand af kop, som gives til alle måltlder, og som også kan bruges som tørstslukker imellem måltiderne i takt med at antallet af flasker skrues ned :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er således ikke en fast mængde vand, som han skal drikke dagligt (der er en fast mængde mælk). Og du må et eller andet sted tro på, at han drikker det, han har behov for, hvis du tilbyder ham det - og så skal du naturligvis holde øje med hans bleer, og sikre dig, at han tisser fint, og at urinen er klar. Det er den bedste indikator for, at han får den mængde væske, som han behøver.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
- Og rigtig god jul til jer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.