Svar: Opfølgning søvn
Kære mor
Tak for dit brev - og tak for dine søde ord til mig om mine råd og brevkassen:)
Det er meget svært at ændre søvnvaner under en sygdomsperiode. Når jeres dreng har været syg, så har han naturligt haft ekstra meget brug for tæt kontakt og nærhed, brug for at mærke jer tæt på, og hans overskud har været mindre - og dermed også overskuddet til at ligge og falde i søvn.. Derfor er det rigtig godt, at I har sagt "søvntræningen" lidt på stand by :)
Det lyder super dejligt, at du lægger dig med ham i dobbeltsengen, så han får nærhed og tæt kontakt - og samtidig lærer, at han ikke behøver blive vugget og ikke behøver være i bevægelse for at sove. Det er en god måde at lære ham på, at det at overgive sig til søvnen betyder, at man ligger ned og ikke er i favn og ikke skal vugges eller hoppes med. Og det er en god måde gradvist at vænne ham til, at der bliver mere fysisk afstand mellem jer...
Jeg tænker nemlig, at du skal forsøge at øge afstanden mellem jer, så behovet for at "ligge helt oppe i hovedet på dig og nulre dit hår" bliver mindre. Måske kan du starte med at øge afstanden mellem jer lidt, og så begynde at sidde op ved siden af ham, imens han så stadig ligger hos dig, til at han derfra vænnes til at ligge i sin seng, men hvor du så stadig sidder hos ham. Så han ritual skal være det samme, men du ændrer lidt på din stilling og på jeres afstand gradvist.
Da hans ritual lige nu starter med, at du sidder på en pilatesbold og vugger ham i armene for at give ham ro, og derefter lægger dig, så kunne du måske fremadrettet starte med at sidde med ham i armen i dobbeltsengen, kikke lidt i en bog, tale lidt om billederne og på den måde hjælpe ham til ro, og så derefter lægge ham ned ved siden af dig - hvor du som nævnt og som nu starter med at ligge sammen med ham, men begynder at sidde ved siden af ham i stedet.
Det vil også være en god idé at du introducerer en puttebamse, slaskedukke, putteklud - det kan også være en aflagt t-shirt af dine, som han kender og forbinder med dig. Og som han kan bruge som substitut for at nulre i dit hår. Bamsen eller kluden skal følge ham som en fast ven og være der altid - både når han puttes i barnevognen, når han sidder i autostolen, når han er i vuggestue, ...
... når han sover middagslur, når han er træg og er på sofaen, når han er ked af det, når han sidder på dit skød.. Den skal følge ham og være der som en fast følgesvend, en fast ven.
Når han smider kluden på gulvet, så lad den ligge og efter lidt tid, så tag den op og lad den ligge ved siden af jer. Han behøver ikke altid putte med den, men den må stadig gerne være der, så den bare følger med og er en naturlig del af det, der foregår.... Så vidt jeg husker, så bruger han ikke sut, men ellers kan den kobles til kluden.
Nogle gange kan det være en hjælp at koble tremmesengen til dobbeltsengen. Altså fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen, naturligvis sikre sig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan han puttes i egen seng og du kan samtidig ligge ved siden af ham, lægge en beroligende hånd på ham, så han kan mærke, at du er der. Det giver ham også mulighed for at kravle ud af sengen og over i din seng, hvis han har behov for det i løbet af natten - og uden at du så skal stå op og hente ham. Det kan I derfor også overveje.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du ønsker, at han skal på eget værelset hurtigst muligt, så vil det være en god idé at du begynder at sætte dig med ham på en stol ved siden af tremmesengen på værelset. Altså i stedet for at side med ham på pilatesbolden eller lægge dig med ham i dobbeltsengen, så sætter du dig med ham på værelset, hvor han skal sove og lige ved siden af tremmesengen. Du/I kan starte med at putte og samtidig kikke i og læse lidt i en bog, og når han virker parat, så putter du ham over i egen seng, men bliver siddende, læser lidt videre, synger godnatsang, sætter slumremusik på osv. Så han starter i din favn og flyttes over i egen seng, hvor han så skal falde i søvn.
Nogle børn har brug for mange små etaper før de er parate, de har brug for små gradvise ændringer og så går det rigtig fint. andre børn har det bedre med, at man tager en beslutning om, at "nu gør vi sådan" og holder fast i det, det bliver hurtigt genkendeligt for dem og dermed trygt og så fungerer det.. I må derfor prøve at vurdere, hvad der vil være bedst for jeres dreng :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Rigtig god jul til jer alle tre! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!