Annonce

Annonce

Svar: Aftenuro


13. december 2020

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)

Det lyder som om, at jeres dreng umiddelbart har en rigtig fin rytme. Han sover godt om dagen, ofte 2-3 lure og ofte af 2-3 timers varighed, han melder sig selv til måltiderne og spiser godt, tager rigtig fint på. Det lyder ligesom det skal være, så det er super dejligt.

Når jeres dreng har et længere vågenstræk om aftenen, så skyldes det højst sandsyligt at han netop sover så meget om dagen og også den udvikling, som han går igennem lige nu.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på jeres drengs alder er ca. 16 timer i døgnet. Og hvis jeres dreng sover mellem 6-9 timer i løbet af dagen, så vil hans nattesøvn være mellem 7-10 timer lang. Lige nu skal han have lov til at sove fleksibelt og som han viser behov for, men sover han f.eks. 8 timers nattesøvn mellem kl 00 til 08 og så tre lure om dagen, som tilsammen også varer ca. 8 timer, så får han altså sit søvnbehov rigtig fint dækket og det forklarer, hvorfor han ikke kan sove om aftenen. Når det så er sagt, så kan vi dog godt være enige om, at det vil være for langt et søvnstræk for ham, hvis han er fuldt vågen fra kl 18 til 00 - men det lyder det faktisk helelr ikke som om, at han er. Som jeg læser dit brev, så tager han ofte en powernap på måske 20 minutter, eller han tager små hvil i din favn, imens han ammer eller mellem amningerne - og på den måde får han stadig nogle afbræk om aftenen....

Det er naturligt, at han spiser hyppigt om aftenen. Din mælk er mere koncentreret på det tidspunkt og ved at die hyppigt, så får han mange små slurke koncentreret mælk og dermed ekstra mæthed til natten, så han kan sove et lidt længere søvnstræk, når natten rigtigt begynder. At han bliver irriteret ved brystet, hiver og trækker i brystet handler sandsynligvis om, at han skal arbejde ekstra ved brystet for at få mælken ud og det kan godt irritere. Du kan godt forsøge at se om du i løbet af dagen kan ...


Annonce

... få ham til at spise en lille smule mere hyppigt, både fordi det vil fylde ham lidt ekstra op om dagen, så han måske ikke er helt så sulten om aftenen, men også fordi den hyppige amning kan øge din mælkeproduktion, så mælken om aftenen løber lidt hurtigere til ham igen. Det lyder dog som om, at du allerede ammer ham to gange mellem hver lur, så han lyder umiddelbart til at die så hyppigt, det er muligt :)

Det kan også være, at han vil have glæde af en sut, og at hans søgning mod brystet og behov for at die om aftenen handler om et suttebehov. Hvis du gerne vil vænne ham til at tage en sut, kan det være en god idé, at du forsøger at introducere denne som en fast del af hans hverdag - også når han skal sove om dagen. Så du som nu ammer, pusler, søber, ammer - og så giver sutten og putter ham fra dig ned hvor han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og når alt dette så er sagt, så kan det som nævnt også handle om alder og udvikling. Han er langt mere opmærksom nu og skelner mere og mere tydeligt mellem jeres stemmer, når I taler til ham, ligesom han begynder at fornemme omgivelserne mere tydeligt. Han begynder f.eks. at se farver nu - og alle de nye indtryk, som han får, kan godt gøre, at han sidst på dagen bliver overtræt og har svært ved at finde ro - og derfor måske skal skærmes lidt for at koble fra.

Det kan derfor nogle gange være en god idé, hvis du kan lægge dig med ham i dobbeltsengen i soveværelset og amme ham liggende og for nedrullede gardiner, så I ligger mørkt og afskærmet fra lys og lyd. Det kan godt være en god idé, at han sover i soveværelset og ikke i stuen, hvor I sidder - hvis det hjælper ham til bedre at koble fra. Er han vågen og virker til gerne at ville have kontakt, så skal I naturligvis have ham hos jer, pludre, hygge og gøre aftenerne til familietid lige nu :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen :) Glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce