Svar: Dreng på 23 mdr svær at putte
Hej med jer
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af, hvordan dagen ser ud, og hvad der sker hos jer - og stort tillykke med, at I venter en lillebror - det er fantastisk dejligt! :)
Jeg vil skønne, at jeres dreng har brug for 13 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være rigtig fint fordelt, hvis han sover en middagslur på 2 timer og en nattesøvn på 11 timer. Hvis han sover f.eks. 2.5 time til middag, hvilket han også meget gerne må, så vil hans nattesøvn være 10.5 time.
Det betyder, at hvis han f.eks. starter dagen kl 06.30, og sover 2-2.5 time til middag fra kl 12-14/14.30, så vil hans puttetidspunkt være kl. 20-20.30 - og det betyder igen, at hvis I putter jeres dreng kl 19-19.30, så er det helt naturligt, at han nogle gange ikke sover før efter 1-1.5 time. Samtidig vil det være rigtig svært for ham at overgive sig til søvnen, hvis han gennem længere tid har lært, at putteritualet varer 1.5 time, og det kan faktisk være med til at gøre, at det så tager endnu længere tid. Det kan altså være med til at forklare, hvorfor det lige nu nogle gange ender med at tage 2 timer...
Det er derfor vigtigt, at I forsøger at holde fast i dagsrytmen - altså op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, faste tidspunkter for mad og aktivitet og fast puttetidspunkt, når han skal sove middagslur - og ja, I må gerne vække ham, når han har sovet 2-2.5 time, så han ikke sover 4 timer til middag og derfor afkorter sin nattesøvn yderligere. Det er dog samtidig vigtigt, at I ikke putter ham, før han er parat til at sove. Det vil sige, at hvis han først er parat til at sove kl. 20-20.30, så skal I ikke putte ham før. Han skal puttes så sent, at han kan sove inden for ca. 15 minutter, så han nu lærer, at det er sådan det foregår, når han skal sove.
Det er meget fint med det putteritual I har, hvor I sidder ved sengekanten, læser bog, synger godnatsang og putter ham med bamse eller lignende. Og I skal vurdere, om I skal blive siddende hos ham, fordi han så kan sove inden for et kvarter, eller om det er bedre, at I går til og fra. Det er som sagt vigtigt, at I lige nu putter ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han er parat til at sove, så I får hele putteseancen afkortet og på den måde vænner ham til, at putningen tager kortere tid, netop fordi han er mere parat, når han puttes.
Jeg vil anbefale, at far giver ham et bad om aftenen, gør ham klar til natten med nattøj osv. og også meget gerne giver ham et godnatmåltid og børster tænder - så far gør alt det, som leder op til putning. Men det er stadig mor, som putter, da det lige nu giver mest ro og gør, at jeres dreng falder bedst i søvn. Hvis far kan, må han meget gerne være den som putter i seng, sidder og læser højt osv. men det er vigtigt, at mor kommer ind, kysser godnat, synger godnat sang eller lignende.
Det er vigtigt, at jeres dreng ikke græder utrøsteligt, og I skal ikke kræve, at far putter for princippets skyld eller fordi ...
... I tænker, at det skal far kunne, når lillebror kommer til verden om 5 måneder. Netop fordi der er en lille på vej, vil storebror have ekstra behov for at mor stadig prioriterer ham.. Han vil ikke kunne forstå, hvis mor er hjemme, og mor så ikke vil sige godnat, derfor skal I begge sige godnat til ham og være der for ham, som han viser behov for. Og jo mere far gør alt det, som leder op til putning, jo lettere vil far kunne tage over, hvis mor en aften ikke kan hjælpe.
Det er også godt, hvis I kan begynde at ændre på jeres rutiner med, at han skal sove i jeres seng, når han vågner efter 1-2 timer. Det kan godt være med til at forstærke hans protest mod at blive puttet i egen seng og også være en del af forklaring på, hvorfor han er så svær at putte. Han kan jo i princippet lige så godt starte i jeres seng og ville derfor sandsynligvis sove sammenhængnede hele natten. Hvis I ønsker, at han skal sove i egen seng hele natten, så er det derfor en god idé, at I arbejder bevidst på dette nu - især nu hvor der er en lillebror på vej. Så jeres ældste dreng kan lære, at det er okay, og så han er helt tryg ved at sove i egen seng hele natten - allerede nu - og ikke pludselig føler, at han ikke må være i dobbeltsengen mere, fordi lillebror skal ligge der.
Hvis far er den, som gør alt det, som leder op til putning, og mor er den som putter, så kan I godt skiftes til at gå ind til ham, når han vågner om aftenen og søger jeres værelse. Madrassen på børneværelset kan være god, fordi I kan være nødt til en periode at lægge jer med ham der, så han stadig får jeres nærhed og tætte kontakt - men så han samtidig lærer, at han skal være på værelset, og I kommer væk fra vanen med at skulle ud og ind i soveværelset i stedet. En del af hans opvågning efter 1-2 timer handler om, at han har lært, at når han vågner der, så skal han ind til jer, og det søger han naturligvis. Det er jo super hyggeligt, og han forstår ikke, hvorfor I pludselig vil ændre på den vane :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og selvom det kan være svært at ændre på dette, og det måske giver protest, gråd og uro om aftenen, når I bliver på værelset med ham, så er I stadig hos ham, giver ham tryghed og nærhed. Og selvom han så har en vågenperiode og samlet ikke får sin samlede nattesøvn, så er det vigtigt, at I stadig holder fast i dagsrytme. Det er ikke om morgenen, at han skal forlænge sin nattesøvn, og det er ikke dagssøvnen som skal forlænges fra 2.5 til 4 timer. Det er om aftenen, at han skal blive parat til at sove, så I skal holde fast i hele dagens rytme, uanset hvordan nætterne forløber lige nu.
Og så skal I naturligvis mærke efter, hvad der fungerer bedst for jer alle 3 og snart 4. Nogle familier vælger at bygge en 4 meter bred seng, så der er plads til alle og alle sover godt. Og I skriver jo, at jeres dreng sover hele natten, hvis han sover hos jer...
Jeg håber, at I kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
- og fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!