Annonce

Annonce

Svar: Diarre/meget hyppige afføringer


6. december 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng har fået en maveinfektion, og det er ret almindeligt hos små børn. Det er dog vigtigt, at du holder din dreng under observation, og da han ikke er mere end 6 måneder gammel, er det rigtig godt, at du har været forbi lægen. Lægen har dog skønnet, at du kan se det an, da han er upåvirket og spiser og drikker, som han plejer.

Små børn kan meget let blive dehydreret, når de får en maveinfektion. Når de har hyppige afføringer, diarré og nogle gange også kaster op, så mister de hurtigt væske, og derfor er det vigtigt at holde øje med, at din dreng hele tiden spiser og drikker, som han plejer. Det er blandt andet derfor, at jeres læge har spurgt ind til dette.

Så vidt jeg ved, så både ammer du og giver flaske, og det skal du gøre, som du plejer. Derudover skal han tilbydes skemad, som I er godt igang med. MEN - det kan være en god idé, at du tilbyder ham skånekost i en periode.

Det vil for det første være en god idé, at du koger vandet til hans erstatning, ligesom du gjorde, da han var helt lille og laver en flaske af gangen. Kogt vand kan være med til at give mere ro i maven. Du kan også give ham kogt afkølet vand af en kop i en periode og ikke give vand direkte fra den kolde hane.

Det vil også være en god idé, at du giver ham stivelsesholdige enkle fødevarer, giv ham f.eks. milde grødtyper - varier f.eks. mellem risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, havregrød og øllebrød - og giv ikke flerkornsgrød med mange kerner.

Brug meget gerne fint revet æble som topping på grøden, da æble indeholder kalium, som han godt kan miste, når han har diarre, og revet æble er samtidig med til at "samle maven".

Giv ham også gerne grøntsagsmos af milde grøntsager som f.eks. kartoffelmos...

Brug meget gerne kogte ris i maden lige nu, ris har også en god effekt i forhold til ...


Annonce

... at give ro i maven og "samle maven" ved diarre.

Brødskorper f.eks. en tvebak, eller enden af et franskbrød, eller det kan være toastbrød, evt. ristet lidt på brødristeren kan også være en god idé at tilbyde ham. Du kan også købe babykiks, som han kan sidde og sutte og gnaske på, det laver blandt andet HIPP. Han skal naturligvis være under opsyn, når han sidder med noget selv.

Han er for lille til at spise rigtig yoghurt eller surmælksprodukt, men du kan købe f.eks. Semper Smoothie Yoghurt, der er tilpasset børn fra 6 måneder og op. Det er også en mulighed, at du tilbyder ham mælkesyrebakterier som dråber i en periode, for at se om det kan give lidt styrke til hans mave.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Maveinfektioner skyldes normal virus, og det kan derfor ikke behandles med antibiotika. Nogle vira kan dog være voldsomme for et lille barn - f.eks. nora-virus, rota-virus og adeno-virus. Symptomerne kan sagtens være diarré i op til 2 uger, og man behandler netop symptomerne...

Så længe der er tale om en mild maveinfektion, så kan du godt passe og observere ham derhjemme. Hvis han får feber, hvis han pludselig ikke vil spise eller drikke, hvis han får ondt i maven, hvis han virker påvirket af det på nogen måde, så skal du kontakte lægen igen. Han må på ingen måde virke sløv eller apatisk, han må ikke virke til at være fraværende, du må ikke have svært ved at vække ham eller have kontakt med ham. Han skal reagere på skiftning osv. fuldstændig som han plejer. Der må heller ikke være blod eller slim i hans afføring. Hvis han stadig har diarre efter 10 dage, så tænker jeg, at det vil være relevant, at du kontakter lægen igen og drøfter, hvorvidt I stadig bør se tiden an eller om der evt. skal tages afføringsprøver.

Rigtig god bedring med ham og håber at du her er hjulpet lidt videre på vej - vær opmærksom på at jeg også har lavet bogen Helens bog om børn & Sygdom :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce