Annonce

Annonce

Svar: Søvn, skrig og afslapning


25. november 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Og tak for din ærlige og åbne beskrivelse af jeres lille dreng, og alt det I har været igennem i løbet af de første måneder af hans liv - hvor lyder det hårdt og det har bestemt ikke været en let start for jer. Jeg vil naturligvis meget gerne give lidt tanker retur og forsøger at svare på dine spørgsmål :)

Først - det er rigtig godt, at jeres dreng får flaske, for det sikrer for det første, at han får mælk nok, du ved præcist, hvor meget han får - og samtidig kan I forældre aflaste hinanden lidt. Og så vil flasken være guld værd, når I skal arbejde på at lære jeres dreng at sove i f.eks. barnevognen og stille og roligt komme væk fra jeres favn.

Det er også super godt, at han har været igang med skemaden en lille månedstid og nu spiser to gange dagligt. Det vil være med til at skabe mere rytme for jer, hvilket naturligt bliver lettere i takt med at han bliver ældre - og jeg tænker, at det vil være rigtig fint, hvis I tilbyder ham et 3. måltid nu. Det vil sige, at han kan begynde at få både morgenmad, frokost og aftensmad - ikke store mængder, det er super, hvis an bare spiser 1/2 til max 3/4 dl. af gangen. Der skal stadig være plads til mælken, som er hans hovedindtag. Og så må han gerne få 7-8 flasker i døgnet. Det lyder som om, at det er det du giver ham, og det er bedre, at han får en ekstra flaske og derfor spiser lidt mindre af hver flaske, og han så kan holde mælken i sig :)

Da jeres dreng sover meget korte lure, så kan det godt være, at han vil have behov for 4 lure dagligt og en rytme, hvor han f.eks. sover formiddag, middag, eftermiddag og aften. Og så går sent i seng. Det tænker jeg umiddelbart godt kan fungere :)

Det vil være rigtig godt, hvis I kan få en af lurene f.eks. middagsluren til at vare f.eks. 1.5 time. For at gøre ham parat til en lidt længere lur midt på dagen, så kan det være en god idé at lægge et bad ind mellem frokost og middagslur. Badet vil forlænge hans vågenperiode lidt samtidig med, at det vil stimulere ham rigtig godt både motorisk og mentalt, og så kan han få en flaske og blive puttet.

Du skal ikke kæmpe med at lære ham at sove alene (væk fra favn) til alle tre lure. Det vil være rigtig godt, at du bare gøre det, som fungerer f.eks. morgen og eftermiddag/tidlig aften, men før middagsluren kan du med fordel forsøge at give ham flasken, der hvor han skal sove. Altså putte ham i barnevognen eller i tremmesengen eller lægge dig med ham ved siden af dig i dobbeltsengen - meget gerne elevere hans hovedgærde lidt, så han ikke ligger helt fladt, og så prøve at lade ham få flasken imens han ligger der. Så han på den måde vænnes til at få sin mælk, der hvor han skal falde i søvn og ikke som nu får mælk i favn og flyttes sovende til barnevogn eller seng. Det vil være rigtig godt, at han ved hvor han puttes :)

Mit forslag til en dagsplan kunne f.eks. se således ud:

Tidlig morgen 05.30/06: Flaske og sover lidt videre

Vågner og dagen begynder

Morgen 8: Tilbydes en lille smule grød, vand af kop.

I leger, hygger, tumler osv.

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Vågner og I hygger, leger, tumler osv.

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød (anden slags end om morgenen, evt. med lidt frugtmos som topping) eller tilbydes lidt grøntsagsmos. Vand af kop.

Kommer i bad, roteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov, får lidt babymassage...

Flaske og puttes til middagslur kl ca. 12-12.30 - prøv at give ham flasken der, hvor I ønsker at han skal sove, så han ikke længere falder i søvn i favn og derefter flyttes til f.eks. sin barnevogn. Prøv at gøre det på samme måde hver dag, så der er genkendelighed.

Vågner, leger, tumler, hygger

Eftermiddag 15.30: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Vågner, leger, hygger igen...

Aften 17-17.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes omkring kl. 19 - til dagens 4. lur. Du skriver, at han ofte har en nattesøvn på ca. 8 timer, og derfor tænker jeg, at han sandsynligvis går sent i seng - og igen derfor har brug for en ekstra lur om aftenen. De 8 timer må gerne ligge fra f.eks. 23 til 07

Vågen periode om aftenen...

Sen aften 22: Flaske og sover videre

Nat 02: Flaske og sover videre

Som du kan se, så er denne dagsplan lavet med 4 lure, 3 skemmåltider og derudover plads til 8 flaske og jeg håber, at det kan give lidt idé om, hvordan en dag kan skrues sammen, så det også fungerer for jeres dreng og de behov, som han har.

Og så til dine spørgsmål:

Jeg tænker, at det vil være godt, at I ikke ændre putteritual hver gang han skal sove, men gør det, som I ved virker de fleste gange. en gang dagligt f.kes. til middagsluren vil det dog være en god idé at ændre rutiner, for på den måde gradvist at vænne ham til, at det godt kan være anderledes og at man godt kan lære at sove liggende ved siden af mor, i sin tremmeseng eller i sin barnevogn - og I skal give ham flasken, hvor han ligger og lade ham falde i søvn med den der.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at holde nogenlunde fast i hans spisetider og hans stå op og puttetidspunkt morgen ...


Annonce

... og aften. Og så må dagslurene passes lidt ind efter dette. Det er okay at hans puttetidspunkter og også spisetider flyttes +/- en halv times tid, men prøv om I kan holde fast i spisetiderne så godt som muligt og så lade søvnen være fleksibel dagen igennem...

Når jeg anbefaler, at I forsøger at holde fast i stå op og puttetidspunkt, altså de to ydertidspunkter og også spisetiderne, så er det fordi I på den måde påvirker hans indre ur til at fornemme mere og mere rytme - og så vil hans søvn ofte indstille sig og på den måde kan I hjælpe ham til at få forlænget sin dagssøvn lidt. Det kan også hjælpe ham med et bad før middagsluren jf. dagsplanen.

Det er naturligt, at han bliver ekstra træt, når han har de spændinger, som han har eller har haft - og naturligt hele tiden skal øve sig i at bevæge sig mere og mere omkring. Det er i forvejen hårdt og må være ekstra hårdt for ham - og jeg tænker også, at det naturligt er med til at give ekstra gråd, pylren og utilfredshed og naturligt også gør, at det er svært for ham at slappe af. Han lyder til at være "meget stiv i kroppen", men det lyder også som om, at det er noget, I har forsøgt at hjælpe ham med - han er set og behandlet af både fysioterapeut, kiropraktor, kraniosakral terapeut, som alle gerne skulle kunne afhjælpe dette og også give jer lidt øvelser, som I selv kan lave med jeres dreng derhjemme.

Hvor lang tid er det siden, at jeres dreng er blevet behandlet, måske skal I få ham tjekket igennem igen. Hvis han har låsninger i nakke, ryg, lænd, så vil det være svært for ham at trille omkring og han kan også stadig have spændinger i musklerne, som han måske har brug for bliver løsnet op. Ligger han f.eks. i C-form, når han ligger - altså spændt og drejet på en måde, som ligner et C, så skal han måske hjælpes med at blive låst op, men det kan også være "vane", hvor I skal motivere ham til at ligge på en anden måde, hvis han faktisk ikke er låst mere.

I skriver at han gerne "står op", og det må han gerne med den alder han har - det kan være helt naturligt, at han gerne vil stå på jeres skød, når I sidder med ham, stille og roligt vil han også begynde at gøre hoppe bevægelser, så det er rigtig fint. Men hvis I mistænker, at han står så meget eller I synes, at han svajer meget i ryggen og i nakken og derfor tænker, at hans "stivhed" skyldes låsninger, så er det en god idé at få ham tjekket igennem igen.

Nogle børn har også brug for børste-øvelser, hvor man med en speciel børste og en speciel teknik/bestemte bevægelser børster barnets krop. Det kan I tale med den børnefys om, som I allerede har kontakt til. Trykmassage og babymassage kan også være en idé, forskellige sanglege, hvor I cykler med hans ben, klapper med hans hænder osv. vil være en idé. Måske vil han have glæde af ture i svømmehallen, hvis den er åben, hvor I bor. Måske har I selv et badekar, som I kan gå i og hvor han kan bevæge sig frit, naturligt holdt af jer, men hvor I også kan berøre hans krop, vaske ham med helt bløde klude osv. imens I er i det lune vand for på den måde at give ham mere ro i kroppen og slappe af.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når jeres dreng vågner med gråd, så skyldes det højst sandsynligt, at han vågner direkte af den dybe søvn og derfor vågner for tidligt. Hvis I kan få ham til at sove lidt længere f.eks. ved at trille ham i barnevognen eller ved f.eks. at være tæt ved ham og med jeres nærhed lulle ham videre ind i søvnen, så vil han sandsynligvis vågne gladere op. Det lyder dog som om, at I har forsøgt dette meget uden større held, og jeg tænker, at tiden (og dagsrytmen) på sigt vil hjælpe jer. I takt med at der skabes mere og mere rytme dagen igennem, så vil hans søvn sandsynligvis også ændre sig og i takt med at han bliver ældre, så vil hans vågne perioder også blive lidt længere og mere aktive - og igen vil søvnen efterfølgende også blive bedre...

Det er også vigtigt, at I forsøger at skabe en rytme nu, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner og så tilbydes flaske, som en fast del af sit putteritual. Det vil hjælpe ham til at sove en længere lur og det kan også gøre ham gladere for flasken igen, hvis han får den, når han er træt og netop har brug for den for at kunne overgive sig til søvnen :)

Og med hensyn til autostolen, kan det så ikke tænkes, at han protesterer mod den fordi det er en meget passiv stilling for ham at sidde i og da han har haft problemer med spændinger og låsninger i kroppen, så har det måske været direkte ubehageligt for ham at sidde der... Også her tænker jeg, at tiden er nødt til at arbejde lidt for jer.

Hvis I skal køre et længere stræk til jul, så prøv om I kan passe det ind sådan, at han er parat til at sove, når I kører. Så han har fået ren ble, er puttet i noget dejligt tøj og en ulddragt eller lignende, får sin flaske og sat i stolen lige derefter - og så kører I, så han kan sove undervejs... Tag autostolen ud af bilen og put ham i den indendøre og flyt ham så ud i bilen, når han sover eller næsten sover... :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at jeg er kommet godt omkring det hele :)

Rigtig meget held og lykke fortsat! Glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce