Annonce

Annonce

Svar: Uro om aftenen - 1 mdr.


21. november 2020

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære nybagte mor

Hvor dejligt at høre fra dig igen - og dejligt at du vender tilbage :) Og kæmpe stort tillykke med den lille pige!

Først - det er to helt forskellige børn, I har fået, og derfor også to helt forskellige situationer, så prøv om du kan lægge din bekymring omkring søvnvaner og rutiner lidt i baggrunden :) Og det er helt okay, at det er far som har tjansen med at gå og vugge hende, når I fornemmer, at det lige nu hjælper :)

Der er lidt forskellige ting, som du skal være opmærksom på :) Det ene er, at jeres datter naturligt skal fyldes godt op med mælk dagen igennem, så hun ikke behøver indhente for meget af dette, når ulvetimen hos jer indtræffer. Det lyder dog som om, at du er meget opmærksom på dette og du skriver, at hun ofte ammes, når hun vågner efter en lang lur og ammes igen, før hun puttes næste gang, så hun får umiddelbart det, hun har behov for.

Derudover så vil jeres datter, når hun bliver omkring 5 uger gammel - og måske er det netop dette, som I rammer nu - begynde at blive lidt mere vågen og opmærksom. Hun lytter intenst til jeres stemmer og kan nu skelne mellem forskellige lyde og langsomt begynder hun nu også at kunne skelne farver og former.

Hendes øget opmærksomhed på verden betyder, at hun skal forhold sig til mange nye synsindtryk, lugte, lyde - og det betyder igen, at hun godt kan være i en periode, hvor hun har behov for ekstra tryghed og nærhed. Derfor vil hun have det bedst på jeres arm eller "hængende med hovedet på jeres skulder" og så vil det ofte også betyde, at hun i denne alder begynder at blive lidt grædende og urolig sidst på dagen...

Det er helt naturligt, at du som mor bliver bekymret, at usikkerheden melder sig osv. men det du beskriver lyder helt normalt og alderssvarende :) Ofte forsøger vi forældre 117 ting i håb om, at et eller andet vil hjælpe: Forsøger at lægge hende til brystet, kommer på puslebordet, tjekker bleen, op til far, tilbage til mor, forsøger med en rangle, forsøger at vugge, forsøger med brystet igen, prøver at putte hende, op til far, forsøge med en sut, tilbage til mor, ned i sengen igen... og det hele er ofte bare ekstra stimuli, som faktisk er det, hun protesterer imod. Derfor er løsningen netop ofte det I allerede gør - lader f.eks. far gå rundt med hende, så hun ...


Annonce

... på den måde får koblet fra, eller du kan f.eks. lægge dig med hende i dobbeltsengen, holde gardinerne rullet for, så rummet er mørkt og måske amme hende i søvn....

Når man er så lille, som jeres datter er, så hører man alle lyde, og hun kan ikke sortere i dem, men de fylder. Og du har naturligvis helt ret i, at netop sidst på dagen, hvor storebror og far også er hjemme, mad skal laves osv. så er der naturligt ekstra mange lyde og dermed uro - og det påvirker også lillesøster. Derfor er det godt, hvis hun nogle gange kan sove afsides. Hun kan have glæde af at stå i haven og sove i barnevognen, eller hun kan have glæde af at sove i soveværelset, selvom I andre er i stuen eller i køkkenet, fordi det hjælper hende til at finde roen, hvis hun på den måde er skærmet lidt for alle de lyde, der er.

Det er for tidligt at lave søvnrytme og faste rutiner for hende, hun er stadig for lille til, at I kan indføre fast puttetidspunkt og putteritual. Når det er sagt, så er det dog en god idé at du skifter hende, giver hende nattøj på, ammer hende og putter hende - så det at få en ren ble og amning naturligt indgår som en fast del af det at skulle sove, ligesom du også meget gerne må svøbe hende som nu. Nogle gange kan det faktisk være en god idé, at du svøber hende først og så ammer hende bagefter. Det kan gøre det lettere at flytte hende fra din favn og ned, hvor hun skal sove, hvis hun er svøbt, fordi hun så vil føle sig holdt, men det vil være af svøbet og ikke dine arme. Det er samtidig anbefalet, at du lettere på svøbet, når hun sover, så du sikrer dig, at hun ikke får det for varmt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal også gå ud fra, at hun ikke kan være vågen i mere end 1.5-2 timer af gangen. Nogle gange naturligt lidt mindre og andre gang lidt mere, men hun vil ikke have meget lange vågenperioder endnu. Så når det nogle gange er svært helt at tyde hendes signaler, så må du gerne kikke lidt på klokken og ud fra dette hjælpe hende med netop ren ble, svøb, amning og putning :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej og at det også giver lidt ro med på vejen :) Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie igen!

Jeg ved ikke om du har min bog "Helens bog om dit barn udvikling", fra I fik storebror. Det kan være en god idé at finde den frem og læse lidt i den igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce