Annonce

Annonce

Svar: Søvn og dagslure


17. november 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nicoline

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har haft glæde af brevkassen og de svar jeg har givet til andre og nu selv har fået lyst til at skrive :)

Og tillykke med den lille dreng - det lyder rigtig fint med en rytme, hvor han får 3 lure dagligt, og det er helt okay og faktisk en rigtig god idé, at du forsøger at arbejde på at hans 2. lur er dagens længste lur. Det vil være en rytme, som vil fungere rigtig godt for jer alle fremover og ikke bare nu. Og det er helt okay, at du ikke triller gaderne tynde, hver gang han skal sove.

Når det så er sagt, så er det også begrænset, hvor lange dagslure jeres dreng kan tage, da han sover en ret lang nattesøvn. Ofte sover han fra 18.30-19 og til næste morgen kl 6-6.30 - det vil sige, at han ofte sover ca 12 timer om natten - og det er sådan, at han samlet set har behov for ca 15 timers søvn i døgnet. Det gør altså, at han om dagen ikke kan sove mere end 3 timer - og altså fordelt på 3 lure. Og hvordan søvnen om dagen ligger fordelt kan variere - nogle gange er det 1 time x 3, andre gange kan det f.eks. være 1 time + 2.5 time + ½ time.. atter andre gange ser det anerledes ud. Og det gør ikke så meget, det vigtigste er, at du netop arbejder på en 3-lure-dagligt-rytme, fordi det vil være med til at give ham de afbræk i løbet af dagen, som han har behov for.

Da han starter dagen tidligt og har så få timer at fordele sin dagssøvn på, så er det naturligt svært for jer at holde ham vågen meget mere end du gør - men det du gør lyder super fint! Hvis du vil hjælpe ham med en længere vågenperiode midt på dagen, så kan det være en god idé at lægge et bad ind her. På den måde kan du forlænge hans vågenperiode lidt og derefter kan han så blive puttet til dagens 3. lur. Det kan nogle gange være med til at gøre en forskel, så det kan være et forsøg værd.

Ellers har jeg det sådan, at man aldrig skal ændre på noget, som fungerer. Og lige nu lyder det som om, at det fungerer ...


Annonce

... godt for både jeres dreng og jer. I nyder, at han sover så lang en nattesøvn og da storesøster sove noget kortere om dagen, så er det en klar fremgang for jer, at lillebror sover som han gør - og det er super dejligt. I skal derfor ikke ændre noget lige nu.

Tiden kan dog godt ændre noget for jer. I takt med at han bliver ældre, vil begynde at kunne være vågen i længere tid, så hans vågne perioder bliver længere, i takt med at han begynder at bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt, stille og roligt også starter med skemad osv. så vil hele dagens rytme naturligt ændre sig. Mange børn vil i 4 måneders alderen (nogle gange lidt før) også begynde at få en rytme, hvor de pludselig har en længere vågenperiode om aftenen og derfor går sent i seng. Om det sker hos jer er ikke til at vide, det må tiden vise, det er mere for at sige, at de næste måneder vil der højst sandsynligt ske ændringer - og det skal I naturligvis være forberedt på og også vide, at det er helt okay. Det kan vi tage til den tid :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal du naturligvis også altid holde øje med, hvordan din dreng virker til at trives. Når ma skal vurdere, hvordan børn sover og om de trives med deres søvn, så skal man ikke kun kikke på timer og minutter, men også se på, hvordan han har det - og du beskriver en dreng, som umiddelbart er god til at vise, når han er træt og har brug for at blive puttet, og som vågner glad, virker veludhvilet, smiler, pludrer osv. Naturligvis kan han sidst på dagen veksle mellem glæde og gråd, men han er jo også stadig en lille dreng, som ikke sover så meget om dagen - og det er okay. Generelt lyder det som om, at han har det rigtig godt og I er gode til at lytte til hans signaler. Derfor skal du også prøve at glemme lidt, hvordan de andre børn i f.eks. mødregruppen sover og forsøge ikke at sammenligne :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre og også giver lidt ro med på vejen :)

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce