Svar: 2,5 årig pludselig vågen kl 4
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres datter - og velkommen tilbage, dejligt at høre fra jer igen, og stort tillykke med, at I nu også har fået en lillebror :)
Når børn pludselig vågner tidlig morgen og ofte græder, skriger, giver udtryk for at de ikke kan sove mere, så skal man altid overveje især tre ting:
1) Alder og udvikling - og her vil mange børn i jeres datters alder begynde at vågne fordi de bliver bange for mørke, ligesom de kan være bange for lyden af en flue eller lignende insekter. I har allerede løst denne problematik ved at give jeres datter en natlampe med svag belysning og lade døren ud til gangen stå åben.
Det giver jeres datter mulighed for at orientere sig, når hun vågner. Hun kan se, at hun ligger i sin seng, som hun kender og kan derfor bedre falde til ro. Og samtidig signalerer den åbne dør, at hun kan kalde på jer og søge jer, hvis hun har behov for det.
Og her må I så også vurdere, hvordan hun virker, når hun vågner. I skriver, at hun står op i tremmesengen, græder og skriger - forsøger hun at komme ud af sengen, altså forsøger hun at kravle over tremmerne? I givet fald, kan hun have behov for en åben seng. En åben seng kan naturligt gøre, at hun så bliver sværere at putte, fordi hun vil rejse sig og gå ind i stuen til jer igen og igen og igen, hvor hun så må føres tilbage, men det er ikke sikkert. Nogle gange er netop den åbne seng med til at give roen fordi hun ved, at hun kan søge jer og ikke behøver gøre det...
Det er derfor vigtigt, at I forsøger at vurdere, hvad hendes behov er her, og hvad hun vil finde mest ro med. Som jeg læser jeres brev, så vågner hun og rejser sig, men hun forsøger ikke at komme ud af sin seng, og hvis hun er tryg ved og glad for sin seng, så må I meget gerne bibeholde tremmesengen lidt endnu :)
2) Øreproblemer eller smerter andre stedet fra. Børn kan også vågne med skrig fordi de har problemer med ørerne eller har ondt. Når børn vågner og græder igen og igen, kan det derfor være en god idé lige at medtænke, om hun kan have ondt. Ørerne er nærliggende at tænke på, det kan også være blærebetændelse, så det gør ondt, når hun tisser tidlig morgen, eller det kan være smerter, fordi hendes bagerste kindtænker måske kommer frem nu.
I nævner ikke noget om, at hun har været ...
... syg, men det kan være en god ide at medtænke om noget sådan kunne spille ind hos jer. Når man ikke er mere end 2.5 år gammel, så forstår man ikke smerte og kan have meget svært ved at sætte ord på, hvor det gør ondt. Hun kan f.eks .godt sige, eller give udtryk for, at det gør ondt i maven, hvor problemet er ørerne eller omvendt.
3) Rytme og dagens forløb. Det er en god idé at se på, hvor meget hun sover og hvornår hun sover. Hendes døgnbehov vil være ca. 12.5 times søvn. Og det betyder, at hvis hun sover 2.5 time til middag, så vil hendes nattesøvn vare ca 10 timer og det betyder igen, at hvis hun puttes kl 19, så vil hun vågne kl 05. Sover hun længere om dagen, så vil nattesøvnen naturligt være kortere og omvendt.
Derudover så påvirker tidspunktet for dagssøvnen hendes nattesøvn, og I fortæller, at hun nogle gange gerne vil "lege soveleg om formiddagen". Hvis hun nogle gange tager sig et lille ekstra hvil om formiddagen på denne måde, så vil hendes puttetidspunkt for middagsluren måske ligge senere... det kan også være, at hun nogle gange vil tage en lille powernap i bilen eller cyklen på vej hjem fra dagpleje. Og med den alder hun har, så vil søvn, der ligger om eftermiddagen "æde" af nattesøvnen. Det vil sige, at hvis hun sover for sent, så vil det enten blive sværere at få hende til at sove om aftenen, eller hun kan få et vågentidspunkt midt om natten, eller hun kan begynde at stå meget tidligt op.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er derfor vigtigt at hjælpe hende til en dagsrytme, hvor hun får den søvn, som hun har behov for, men samtidig sikrer, at middagsluren ligger f.eks. mellem 12-14/14.30, så hun ikke står for sent om af middagsluren og stadig er frisk nok til at kunne holde sig vågen resten af dagen indtil hun skal puttes om aftenen.
Med til rytmen hører også indtaget af mad og spisetidspunkter - og måske har hun brug for at få et godnatmåltid, før hun puttes om aftenen, så I sikrer jer, at hun ikke vågner tidlig morgen, fordi hun reelt er sulten. Det kan være rester af aftensmaden, som serveres sammen med en klapsammenrugbrød..
Det lyder dog som om, at I fornemmer, at det ikke er sult, som spiller ind hos jer, men måske er det dagsrytmen som spiller ind og som I skal kigge lidt på... :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!