Annonce

Annonce

Svar: Grovmotorisk udvikling - 8 mdr.


7. november 2020

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Sofie

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter.

Hun lyder til at være rigtig godt med udviklingsmæssigt. Hun møver sig omkring, åbner og lukker skuffer, skabe og døre. Hun piller vil alt, som hun kan komme i nærheden af, og hun ligger på ingen måde stille. Samtidig er hun også rigtig godt med sprogligt, bruger en masse lyde, pludrer i stavelser og siger f.eks. dada og mama - altsammen super godt!

Du fortæller også, at I forsøger at stimulere hende dagligt - I tumler meget, gynger hende i sansegynge og udendørsgynge, I vender hende på hovedet osv. Alt sammen helt perfekt, fordi det vil være med til at sætte gang i hendes labyrintsans og balance, og dermed styrke hendes motoriske udvikling.

Det er også super godt, at I lægger hende på maven stort set hele dagen. Det er i maveliggende stilling, at hun får styrke i ryggen til at kunne sidde, ligesom også hofterne og armene trænes, når hun ligger og møver rundt på maven. Så bliv endelig ved med det :)

Med hensyn til styrke i armene, så må I gerne begynde at lade hende rejse sig ved at holde hende i hænderne og lade hende selv trække sig op. Først til siddende stilling og senere til stående stilling. Måske er hun vant til, at I løfter hende ved at tage hende om livet og er derfor ikke opmærksom på, at hun kan bruge sine arme, har styrke i armene og kan trække sig op ved dem og derfor også støtte sig mere og mere på dem :)

I må også gerne lære hende at klappe, vinke og på den måde bruge hænderne bevidst, ligesom I kan prøve at lære hende, at hun kan slå på en lille tromme, eller I kan give hende et "baby-hammerbræt", hvor hun skal slå/hamre/trykke til nogle kugler eller lignende, som får skuffer eller andet til at åbne. Så hun via sin leg også finder ud af at bruge sine hænder og arme, og finder ud af at der er en vis styrke her :)

Og med hensyn til at sidde, så er det vigtigt, at hun sidder i høj stol, når hun spiser. Ikke stablet op af puder, men holder sig selv. Du nævner, at hun "sagtens kan sidde selv i sin skråstol", men hun skal ikke sidde i skråstol, for i den styrker hun muskulaturen på forsiden af kroppen og ikke ryggen og hofterne. Det er derfor slut med skråstol, og hun skal sidde rigtigt op, når hun spiser, når I sidder sammen ved middagsbordet, når du laver mad, og I er sammen i køkkenet osv.

De fleste børn vil i 6-8 måneders alderen begynde at sidde - først i deres højstol, hvor de sidder, når de spiser og gradvist bliver de stærkere i kroppen og begynder så at kunne sidde selv på gulvet.

Det er også super godt, at du lader hende sidde på dit skød, ligesom hun kan sidde mellem dine ben, og du og far kan trille bold til hinanden og hende, hvor hun så skal strække sig efter bolden og igen og igen forsøge at holde balancen. Når hun sidder må du gerne hjælpe hende ved at bøje benene og holde knæene ud til siden, så hun på den måde bedre kan sidde og vippe lidt og balancere og ikke så let falder til siden. Jo mere hun sidder på denne måde, jo mere balance og styrke får hun og lærer således stille og roligt at kunne sidde selv.

De fleste børn vil i 8-10 måneders alderen begynde at komme op på alle fire og vil liggende der begynde at rokke frem og ...


Annonce

... tilbage og stille og roligt så finde styrken til at flytte på arme og ben - og begynde at kravle. Men børn, der som jeres datter lynhurtigt finder ud af at møve sig frem på gulvet på maven, kan godt være lidt langsommere til at kravle, fordi det andet går så godt. Det, at hun er så god til at møve sig frem maveliggende, kan altså godt fjerne motivationen for at kravle.

Der er også nogle børn, som ender med at springe kravlestadiet helt over, og det skal nok gå :) Det vigtigste er, at hun så senere hen hjælpes til nogle øvelser og lege, hvor hun krydskoordinerer sine bevægelser - og som I beskriver hende, så lyder det som sagt som om, at hun er rigtig fint med og bruger sig selv på alle mulige måder motorisk.

Samtidig med, at børn begynder at møve sig omkring eller begynder at kravle, vil de ofte også forsøge at rejse sig op. De vil bruge deres armkræfter til at trække sig op ved noget stabilt - f.eks. dig, når I sidder sammen, eller hun vil forsøge at trække sig op ved møbler, f.eks. ved tremmerne i sengen. Ofte først op på knæene. Omkring 10-11 måneders alderen vil mange børn have styrke nok til at bære deres egen vægt, og når de får sig trukket op i stående stilling, så vil de kunne låse i knæene og kan således stå, når de støtter sig til noget f.eks. tremmerne i sengen. De fleste børn vil således kunne rejse sig op før de fylder 1 år :)

De fleste børn tager deres første skridt, når de er omkring 1 år gamle - men også her er de normale rammer meget vide. Nogle børn går tidligere og andre senere, og det er helt okay, at der er forskel her.

Det at lære at gå har forskellige faser:

1. fase: Barnet trækker sig op
Din datter vil trække sig op ved tremmerne i sengen eller ved møblerne i rummet. Hun vil bevæge sig fra side til side ved hele tiden at holde fast med hænderne og flytte sine fødder.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


2. fase: Barnet bruger en hånd ad gangen
Din datter vil bruge sine hænder til at holde balancen med, og hun har nu langt større styrke i sine ben og fødder. Når hun går, så flytter hun hånd over hånd – og stille og roligt bliver hun barn sikker nok til at flytte en fod og en hånd ad gangen.

3. fase: Barnet går fra et møbel til et andet
Din datter vil øve sig i at gå fra møbel til møbel. Det er endnu kun møbler, hvor hun med sikkerhed kan nå det ene møbel, før det andet slippes.

4. fase: Barnet kan stå frit
Din datter begynder at gå mellem møblerne uden støtte. Hun vil slippe et møbel og bevæge sig hen til et andet møbel, som står en lille smule uden for rækkevide. På dette tidspunkt kan hun også stå op frit på gulvet uden støtte.

5. fase: Barnet vakler forsigtigt
Din datter vil vakle forsigtig og tage to til tre selvstændige skridt f.eks. mellem to møbler eller mellem jer forældre. Hun vil fortsat have behov for støtte, hvis hun skal gå mere end et par skridt.

6. fase: Barnet kan gå
Din datter vil i denne faste kunne begynde at gå helt selvstændigt. I starten kun korte afstande, men de bliver gradvist længere og længere.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også har givet lidt ro med på vejen, samtidig med at I måske har fået lidt idéer til, hvad du kan gøre ud over alt det gode, som du allerede gør :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce