Annonce

Annonce

Svar: 10 mdr vil pludselig ikke sove lur


1. november 2020

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære O´s mor

Tak for dit brev og velkommen til - og tak for dine søde ord om både brevkassen, mine bøger og podcast! Dejligt, at du har fået lyst til at skrive :)

Der er hos jer nok ingen tvivl om, at udvikling og alder spiller ind. Din dreng er motorisk rigtig godt igang. Han har kravlet, siden han var 7 måneder gammel, og er nu begyndt at rejse sig og gå omkring ved møblerne - det er rigtig godt gang i ham og han lyder til at være motorisk meget aktiv. Det er super godt, men det giver ofte også lidt uro, når han skal sove - og giver ofte også urolig søvn, når han endelig sover.

Du skriver "han burde jo være dejligt træt, når det er puttetid" - og det kan du godt have ret i, men netop med den alder han har, så oplever man det faktisk ofte modsat. Han har for det første en stor rastløshed i kroppen. Det er meget svært for ham at ligge stille og finde fysisk ro, det er som om at kroppen helst vil være i gang hele tiden og det gør det rigtig svært for ham at slappe af og ligge stille. Derfor hopper han rundt, rejser sig, sætter sig, skal op at stå igen...

Samtidig oplever han også verden større nu. Han fornemmer rummet, som han er i på en helt anden måde. Han oplever at kunne bevæge sig fra et rum til et andet, oplever også at du pludselig kan forsvinde ud af syne.. Han ser også mange flere ting og har en naturligt lyst til at følge med i alt, hvad der sker. Han suger til sig af indtryk, hvilket gør, at han ofte vil drømme mere, og derfor sove mere uroligt, når han endelig sover.

Og så er det rigtig svært for ham at koble fra, når han skal sove. Børn i denne alder vil så gerne følge med alt, hvad der sker omkring dem og derfor protesterer de ofte mod søvnen. De vil ikke ligge ned, de vil følge med i verden og tiden skal ikke soves væk. Så når han har så svært ved at overgive sig til søvnen lige nu, så er det altså helt naturligt for hans alder og ofte vil børn i denne alder også sove mindre, end vi umiddelbart synes, at de bør. Det gennemsnitlige søvnbehov er ca, 14 timer i døgnet, men mange børn vil på grund af den store udvikling, som de går igennem i denne alder, faktisk ikke sove så meget - det lyder som om, at din dreng ofte sover ca. 13 timer i døgnet lige nu, og det er okay...:)

Det er vigtigt, at I har et fast stå op tidspunkt. Jo mere fast hans stå op tidspunkt er, jo mere vil du kunne passe puttetidspunktet for formiddagsluren ind, så du rammer det tidspunkt, hvor han måske er mest parat til at sove. Det lyder dog fint, med en putning omkring kl ...


Annonce

... 9.30-10, hvis han er stået op senest 06.30.

Jeg vil anbefale dig at du, efter mellemmåltidet, sætter ham i barnevognen og triller ham en tur. Lad ham starte med at sidde op, kikke på verden, mærke vinden i ansigtet osv. Og læg ham først ned, når han tydeligt er parat. Se på klokken, så du får lidt idé om, hvornår det rette tidspunkt er.

Du må meget gerne pludre med ham omkring de ting, I møder på jeres vej, så udgangspunket ikke er at han skal sove, men mere at du anerkender hans lyst til at følge med, opleve og mærke verden - velvidende, at han på et tidspunkt bliver putteklar. Hans protester mod søvnen vil være mindre, hvis han oplever, at du og han blot triller en tur og snakker om det I møder.

Du må også meget gerne give ham lidt bløde frugtbåde, som han kan sidde og sutte, eller give ham en rosinbolle eller lignende i hånden, som han kan sidde og pille i... Det kan virke næsten meditativt at sidde med noget sådan og være med til at gøre, at han bedre kan koble fra, finde roen og overgive sig til søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Alternativet til en flaske kan være en drypfri kop med lidt vand, som han også kan sidde med i barnevognen og derfor selv styre.. Hans selvstændighed og egen vilje spirer også mere og mere, og han vil sandsynligvis gerne have en følelse af at styre lidt mere selv :)

Spørgsmålet er dog, om han skal væk fra sin flaske. Det vil være rigtig godt, at han tilbydes 2 flasker i døgnet i 10-12 måneders alderen, så han får ca. 400 ml mme dagligt. De to flasker ligger ofte enten før middagslur og aften, eller aften og sen aften. Men hvis de hos jer f.eks. ligger før formiddagslur og aften, så er det også helt okay. Du skal naturligvis gøre det, som du tænker vil fungere bedst. Får han derimod flaske flere gange dagligt - både før formiddagslur, før middagslur, aften og sen aften, så er det vigtigt, at du skærer nogle af disse flasker væk.

Alt efter hvor mange flasker han får, og hvor meget mælk han tilbydes via flaske, så kan du enten erstatte med et mellemmåltid i stedet og lidt vand af en kop, eller du kan trappe ned i mængden af mælk, så han tilbydes mindre og mindre i sin flaske og på den måde lære at undvære.

Jeg kan ikke helt ud af dit brev se, hvor meget flaske han får. Hvis han kun får den ene flaske før formiddagsluren, så skal du ikke fjerne den men lade ham beholde den til han er 12 måneder gammel :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad der nok sker hos jer lige nu - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce