Annonce

Annonce

Svar: For lidt mælk


19. august 2005

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Camilla

Jeg kan sagtens fornemme din frustration og din følelse af utilstrækkelighed, hvilket er helt naturligt, når man ammer og ammer og barnet ikke tager på i vægt. Vægten er jo det alle spørger om "hvor meget vejer han nu?" osv. og sikke et pres du efterhånden må føle.

Men hvor er det flot at du stadig kan tænke så klart og vurdere at din dreng har behov for ekstra mad. Det er rigtig rigtig flot. Og du må godt klappe dig selv på skulderen og sige til dig selv at du er god til at se din dreng:o)

Du har fuldstændig ret i at din dreng skal have noget mere mad. Både fordi han skal holde sin vægt og være i trivsel, men bestemt også fordi han jo i takt med at han får noget at spise, bliver større, får flere kræfter og dermed bedre til at stimulere og spise hos dig.

Som jeg læser dig brev, så går alt i øjeblikket op i amning. Du ammer stort set hele dagen og det lyder ikke specielt hyggeligt - hvilket det jo skal være! Det drejer sig jo om at kunne nyde ham:o)

Du kan naturligvis overveje om du vil opgive amningen. Man er også en god mor, selv om man ikke ammer sit barn og moderfølelsen sidder altså ikke i de bryster! Den sidder i hjertet!

Som du beskriver det, tænker jeg dog at du måske kan gøre begge dele. Altså både amme og give flaske.

Jeg synes at du skal lægge ham til og når han så har spist hos dig i 20-30 minutter (på en side), så kan du skifte ham, så han vågner lidt op igen, evt. tilbyde ham toppen fra den anden side - eller give ham en flaske og så er det måltid omme.

Du skal ikke amme i 1 time eller 1½. Det er alt for hårdt for jer begge og det giver i øvrigt ikke mere mælk. Du øger din mæke produktion ved at lægge ham hyppigere til, altså giver det mere mælk at amme hver 2 time i stedet for ...


Annonce

... hver 4 time. Det giver ikke mere mælk at amme i timevis.

Derudover har din krop også brug for pauser ind i mellem. Han skal ikke være på brystet hele tiden. Han har også brug for pauser ind i mellem, hvor han kan sove og få fornyede kræfter, så han er klar til at spise igen.

Du kan godt have mere end 50 ml mælk i brystet, som du du malker ud, da en malkemaskine ikke kan stimulere og 'tømme' dig som din lille dreng kan. Den mængde mælk du har i brystet kan han få ud på 20-30 minutter og så eftermades med flaske i forlængelse af amningen.

Hvis det er en kamp at lægge ham til, så kan du godt springe en amning over og malke ud i stedet, for fortsat at stimulere brystet, på det tidspunkt, hvor han normalt ville have været lagt til. Malker du ud, skal du kun malke så længe at mælken kommer i en lind strøm. Hvis du skal 'hive mælken ud', skal du stoppe udmalkning.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men amning, udmalknig og flaske kommer også til at fylde hele dagen og hvornår er der så tid til at nyde ham, pludre med ham og nusse med ham?

Derfor tænker jeg at du umiddelbart ikke skal malke ud, men derimod lægge din dreng til, lade ham die 20-30 minutter og herefter tilbyde flaske. Det skal du gøre hver gang. Tager han kun 20 ml på flasken og er helt færdig, ja så har han jo fået, hvad han havde behov for hos dig. Tager han 100ml, ja så var det godt han fik flasken. Din mælkemængde varierer også i løbet af dagen og det er derfor forskelligt hvor meget der er om morgenen, aftenen, eftermiddagen, natten.

Du må prøve at se på din dreng efter amning og langsomt lære, hvornår han får nok hos dig og hvornår han skal tilbydes lidt mere. Prøv at glæde dig over begge dele og sig til dig selv at du er en god mor!

Sender dig et stort knus og fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce