Annonce

Annonce

Svar: Gråd ifbm søvn og et par andre spørgsmål :)


14. oktober 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christine

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har kunne bruge mit tidligere svar og også har købt min bog om børn og mad - tak :)

Jeres datter må gerne være vågen i 2.5 time og ofte kan hun måske om aftenen nogle gange være vågen i 3 timer - hvis hun har sovet en god lang middagslur. Det vil sige, at hvis hun står op fra dagens 3. lur kl 16.30, så vil hun måske være putteklar omkring kl. 19.30.

Jeg synes, det vil være en god idé at bibeholde drømmeflasken sen aften. Når hun får denne, så sover hun 6 timer, og det er super godt, og så vil det være godt fortsat at tilbyde hende flasken kl 06 - også selvom hun lige nu ikke sover videre der. Det hænger sandsynligvis sammen med, at hun er begyndt at sove længere lure i løbet af dagen og få en bedre kvalitet ud af sin søvn. Du fortæller, at hun samlet sover 14 timer i døgnet, og det lyder super fint - hvis det hos jer lige nu er fordelt sådan, at hun sover 10.5-11 timer om natten fra kl 19-19.30 og til 06 og så sover ca 3-3.5 time samlet om dagen fordelt på 3 lure, så lyder det rigtig godt.

Netop drømmeflasken og flasken tidlig morgen er ofte vigtige at bibeholde, fordi de er med til at sikre hende et vist mælk-væske-indtag i takt med, at hun begynder at spise mere og mere skemad, og skemaden derfor begynder at tage mere over i løbet af dagen. Når hun bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 flasker, som ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at om en måneds tid er det altså flasken formiddag og eftermiddag, som fjernes, og i stedet tilbydes mellemmåltider her:)

Det er også helt normalt, at hun har brug for 3 lure, når hun starter dagen så tidligt og det er helt okay, at hendes korte lur ligger om morgenen. Det hænger igen sandsynligvis sammen med, at hun er begyndt at vågne tidligt og derfor er nødt til at sove på dette tidspunkt. Det kan sagtens ændre sig igen i takt med at hun bliver ældre, så jeg tænker, at tiden også arbejder lidt for jer, hvis det kan give ro at vide det.

Hvis I synes, at der er lidt for meget pylren og utilfredshed om aftenen og fornemmer, at hun har brug for at blive puttet tidligere, men stadig ikke vil putte så tidligt, at hendes nattesøvn rykkes for meget frem, så vil det være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen, som rykker på tidspunktet for hendes 3. lur - på den måde vil hun vågne senere af denne lur og kan så også puttes lidt senere til nat.

Og ja, der er ingen tvivl om, at alder og udvikling spiller ind hos jer. Der sker rigtig meget med jeres datter både motorisk og mentalt netop nu, og det påvirker hendes søvn - både det at skulle finde ro og overgive sig til søvnen og også det at sove roligt, når hun endelig sover.

Hun bruger sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Hun suger til sig af indtryk og ...


Annonce

... oplevelser og det gør det svært for hende at koble fra og finde roen, når hun skal sove. Derfor vil I godt kunne opleve, at hun nogle gange græder, fordi hun er så fyldt op med oplevelser, at hun næsten ikke kan kapere det. Det vil ofte være en slags overtræt gråd, hvor hun kun græder kortvarigt og hvis I triller hende i barnevognen eller står tæt ved hende og beroliger med jeres hænder, så falder hun ofte i søvn. Netop fordi det er svært for hende at overgive sig til søvnen, men hun er træt nok til at sove, hvis hun lige hjælpes lidt :)

Og så sker der motorisk også rigtig meget. Hun ligger ikke længere stille, hvor hun er lagt, men flytter på sig. Hun triller omkring, drejer om sin egen akse, hun tager fat i sine fødder, ruller om på maven, men kan endnu ikke altid finde ud af at komme tilbage igen - og om natten har hun derfor brug for jeres hjælp. Hun har brug for hjælp til at blive lagt i en rar stilling igen, brug for hjælp til at få dynen på, som hun har sparket af osv.

Hun begynder at opleve verden mere bevidst, hun skelner mere og mere mellem om hun er hjemme eller ude, om hun holdes af mor, far eller en anden. Det at hun nu kan bevæge sig lidt mere rundt, får lidt mere fornemmelse for rummet osv. gør at hendes oplevelser bliver større - og det betyder ekstra drømmeaktivitet. Alt hvad hun oplever i skal bearbejdes, når hun sover. Derfor vil børn i denne alder kunne sove meget uroligt og have mange lyde om natten. Hun kan vågne op, græde, småklynker, ligge og virre med hovedet, slå ud med armene, nogle gange grine i søvne, netop fordi hun drømmer rigtig meget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Natteroderi hører derfor alderen til - præcis, som I selv har tænke :) Det der er vigtigt er, at I ikke begynder at indføre dårlige vaner om natten. Det vil sige, at I f.eks. ikke begynder at tage hende op, gå rundt med hende, hopper på en pilatesbold eller lignende, hver gang hun vågner, for så vil hun naturligt lære, at det er sådan det foregår om natten nu. I må dog meget gerne hjælpe hende med stillingskift - for hun skal nok lære at skifte stilling selv på sigt - og hun skal naturilgvsi også have sine flasker, så behovet for mælk dækkes. Men kan I holde fast i rutinen med en drømmeflaske sen aften og en flaske igen kl 06, så vil det være dejligt for jer alle fremadrettet :)

Derudover skal I naturligvis også være opmærksomme på, om hun kan være ved at få tænder. Det kan også give urolig søvn, hvis der er tænder på vej... ligesom hun kan få ondt i ørerne og andet, som også kan vække hende og gøre at hun græder... Når børn pludselig græder i forbindelse med søvn, så skal man altid overveje om sygdom, tandfrembrud eller lignende kan være årsagen :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at jeg er kommet godt omkring jeres spørgsmål og samtidig har givet lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce