Annonce

Annonce

Svar: Takker nej, spytter mad i stykker ud


7. oktober 2020

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at din datter som udgangspunkt er glad for mad, rigtig gerne vil smage, sidde med mad i hånden, gumle, gnaske, opbløde med spyt osv. Det er super godt og super vigtigt, og det skal du virkelig holde fast i.

Derfor er det godt, hvis du kan starte hvert måltid med mad i hånden. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, brødskroper, agurk, bløde frugtbåde og lignende, men det må også meget gerne tage udgangspunkt i jeres almindelige mad, så hun f.eks. får kogte blomkål- og broccolibuketter, eller hun tilbydes kartoffelbåde eller lignende fra ovnen, som hun så selv sidder med.

Det at starte med lidt mad i hånden vil gøre hende opmærksom på, at det er spisetid og forberede hende på, hvad der nu skal ske. Samtidig vil hun øve sig mundmotorisk og blive bedre og bedre til at tygge og bearbejde mad i munden, hun vil opleve at styre måltidet lidt selv, hun vil opleve forskellige smage og konsistenser, og så vil hun også få sat gang i spytdannelsen og bedre kunne kapere den mad, som du så følger efter med.

Det lyder som om, at du måske er gået lidt for hurtigt frem med mad i stykker og mad, som giver mere tyggemodstand. I begyndelsen kan det være en god idé at lave grøntsagsmosen cremet og så skabe lidt struktur ved at tilsætte lidt kød eller fisk eller måske lidt kogte ris og lignende til mosen. I første omgang måske kun tilsætte en teskefuld kød, fisk, ris til en portion mad, og stille og roligt så øge indtaget i takt med at hun bliver bedre til at bearbejde det i munden.

Det vil også være rigtig godt, at du forsøger med lidt grovere grødtyper som f.eks. ...


Annonce

... havregrød og flerkornsgrød, men stadig tilsat fedtstof og mælk, som gør det lidt "blødt" i konsistensen, så det ikke er alt for fast :)

Og derfra kan du så begynde stille og roligt at mose kartofler og grøntsager med en gaffel og på den måde gradvist give mere og mere bid og tyggemodstand. Så det er en gradvis proces, som hun lærer stille og roligt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også hjælpe hende ved at holde maden adskilt, så den mad hun får på en ske, er cremet og let at gå til, den skal mere eller mindre bare synkes, hvor den mad, som du giver hende med fingrene, kræver mere tyggemodstand. Det vil sige, at du kan give hende små bitte bider direkte ind i munden og på den måde hjælpe hende med at finde ud af at tygge dem, bearbejde dem. Det kan være små bidder brød eller lidt kød eller fisk fra aftensmaden, måske indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt godt kogte pastaskruer (½) eller lignende. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan lægge den mad, som kræver lidt mere bid og som giver mere tyggemodstand ind i siden af munden på hende, så hun med det samme kan tygge sammen og ikke skal bruge helt så meget energi på at bevæge det rundt i munden med tungen...

Det lyder som om, at du er rigtig god til at finde på forskellige retter og det lyder også som om, at I spiser varieret og hun tilbydes meget forskelligt. Bliv endelig ved med det, men giv hende også tid, så det ikke pludselig bliver for meget og for overvældende for hende.

Og hvis du lige nu oplever, at hun har brug for en pause, og det går bedst med ren grød og mos, så er det også helt okay at gøre sådan i nogle dage og så forsøge lidt forsigtigt igen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce