Annonce

Annonce

Svar: Urolig søvn, lidt over 4 mdr.


6. oktober 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karina

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring urolig søvn - og dejligt at høre, at du har kunne bruge og er glad for mine tidligere svar :)

Der er flere forklaringer på, hvorfor din dreng sover så uroligt om natten, og jeg vil naturligvis meget gerne fortælle lidt om dette...

Der er ingen tvivl om, at din dreng er motorisk stærkere nu. Han liggere ikke længere stille, men drejer om sin egen akse, sparker mere og mere med benene, sætter fra og begynder også at bruge sine arme meget bevidst, rækker ud efter ting, ligesom han begynder at trille mere og mere omkring... Og han øver sig motorisk, både når han er vågen, og også når han sover.

Derfor er han motorisk urolig om natten. Han drejer sig omkring, men formår endnu ikke at komme tilbage til en rar stilling at ligge i, og så vågner han mere og mere op, og har brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen.

Den store udvikling, som han går igennem gør, at han også drømmer meget undervejs i sin søvn, og det kan gøre tendensen til at flagre med armene, kaste hovedet fra side til side, virke søgende, smaske, småklynker osv. større. En del af hans motoriske uro og natlige lyde kan derfor også hænge sammen med hans drømmeaktivitet, som igen skyldes udviklingen netop nu.

Hans søvn begynder også at indeholde flere stadier, så søvnen i sammensætning kommer til at minde mere om den søvn, som vi voksne sover. Og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet og vågner derfor op... samtidig har nogle børn i denne alder stadig en ret voldsom moro-refleks, faldrefleks, så når de ...


Annonce

... skifter søvnstadie, så spjætter de med kroppen, og det vækker dem ofte også...

Der er altså ingen tvivl om at alder og udvikling, samt fysiologisk ændring i hans søvn, alt sammen spiller ind. Derudover så lyder det også som om, at jeres putteritual måske spiller ind. I hver fald fortæller du, at han falder i søvn i dine arme, her ligger han i en halv til en her time, herefter får han flaske og puttes i sin seng. Omkring midnat vågner han første gang, kommer over og ammes i din seng, hvor han så sover videre... Det lyder rigtig dejligt og meget hyggeligt :) Men det lyder også som om, at han måske begynder at have ekstra meget behov for din favn og din nærhed, for at kunne sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt okay, at du gerne vil give ham den nærhed og tætte kontakt, som han viser behov for, ligesom det f.eks. ofte kan hjælpe til ro, at du lægger hænderne på ham, så han kan mærke dig eller tilbyder ham brystet som trøst og beroligelse... MEN på sigt kan det godt blive uhensigtsmæssigt og gøre, at han sover mere uroligt og vil søge dig igen og igen for at kunne sove. Derfor kan det godt være en overvejelse værd, om du nu skal arbejde på at putte ham i egen seng og vænne ham til at sove der, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove og ikke er afhængig af din favn og dit bryst for at finde ro og sove godt. En del af hans uro om natten kan altså godt hænge sammen med, at han falder i søvn på den måde han gør og måske er ved at blive uhensigtmæssigt afhængig af bryst og favn for at kunne sove :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce