Annonce

Annonce

Svar: Mad og vægt - 2 mdr.


15. september 2020

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om modermælkserstatning og mælkebehov :)

Den første måned vil det lille barn spise ca. 170 ml/kg, svarende til ca. 1/6 af barnets vægt. Og fra 2. til 6. levemåned reduceres mælkeindtaget gradvist for barnet, der får flaske, således, at barnet i 6 måneders alderen får ca. 110 ml/kg svarende til ca. 1/9 af barnets vægt...

Man skal dog se på både barnets vægt, hvor meget barnet tager på, vurdere barnets appetit og barnets generelle trivsel, og derfor er udregningen kun en rettesnor. Din dreng kan altså godt have brug for lidt mere eller lidt mindre for at trives bedst muligt.

For et barn på 2 måneder vil jeg umiddelbart anbefale ca. 160 ml/kg.. Det betyder, at hvis jeres dreng nu vejer 4.500 gram, så vil han have behov for 160x4.500= 720 ml i døgnet. Det svarer til 7 flasker af godt 100 ml hver eller f.eks. 6 flasker a 120 ml.

Derudover skriver sundhedsstyrelsen blandt andet:

"For at bevare barnets selvregulering skal måltidsmønstret ikke være skematisk, hverken med hensyn til antal flasker, tidsintervaller eller hvor meget, der skal være i flaskerne. Den mængde, der er anført på pakkerne, angiver kun barnets døgnbehov. Barnet bør ikke presses til at tømme hele flasken, men omvendt skal det barn, der tømmer flasken fuldstændigt og stadig virker sulten, have mere. Det er således vigtigt at være opmærksom på barnets signaler og acceptere, at det ...


Annonce

... flaskeernærede barn kan have svingende appetit". (Citat fra "Ernæring til spædbørn og småbørn", SST. 2019).

Bruger han sut? Børn som får flaske har ofte stor glæde af en sut, og du kan med fordel forsøge at erstatte flasken med en sut og se om det nogle gange kan hjælpe ham til at finde ro og falde i søvn. Når han efter en fuld flaske virker søgende, så kan det godt være et suttebehov og ikke nødvendigvis behov for mere mælk - men er han ekstra sulten, skal han naturligt have mere at spise :) En sut kan også hjælpe mælken igennem mave- og tarmsystem, så hans gylpetendens bliver mindre :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt naturligt, at han ikke selv kan fornemme mæthed og sult, og at du derfor er nødt til at være opmærksom på hans signaler og forsøge at rette ind efter, om han virker mere sulten eller måske blot har brug for en sut. Mange børn spiser til flasken er tom, og en del børn får tendens til at overspise, når de får flaske, fordi mælken flyder let til dem, og de "sutter bare løs". Det er derfor vigtigt at finde balancen mellem for lidt og for meget, men det lyder som om, at du umiddelbart har en god fornemmelse for det, og din dreng lyder til at trives og tage rigtig fint på, lige efter bogen :)

Så bibehold endelig den gode gænge og tro på din fornemmelse, det lyder som om, at han stortrives med sine flasker, dejligt :)

Håber du kan bruge dette og har fået lidt ro med på vejen - læs også gerne "Helens bog om Amning & Flaske" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce