Annonce

Annonce

Svar: Brug af ske


12. september 2020

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at spise selv :)

Det er rigtig flot, at jeres dreng i en alder af 9 måneder har fundet ud af teknikken med både at spise med gaffel og ske. Det er motorisk rigtig svært, og det tager tid at lære.

De fleste børn begynder at spise med gaffel i jeres drengs alder, men skeen mestrer de ofte først omkring 15-16 måneders alderen - jeg har set enkelt børn mestre det langt før, men de fleste er betydeligt ældre :) Det skyldes, at de ofte drejer i håndledet, når maden føres op til munden, og på en ske falder maden derfor af, men på en gaffel bliver det siddende... Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om jeres dreng måske har oplevet det lidt for svært og derfor lige nu ikke er interesseret og har brug for mere af jeres hjælp igen :)

Det kan også skyldes hans naturligt spirende selvstændighed og egen vilje. Det ses især ved middagsbordet i 8-10 måneders alderen, men også ofte når han ligger på puslebordet, hvor han vil protestere voldsomt. Så vil han ikke ligge ned, så sparker han, så vil han ikke have ble på osv. ... alt sammen også udtryk for, at han i den alder rigtig gerne vil være med, vil have medbestemmelse, vil selv.

Ofte kan man understøtte denne udvikling ved middagsbordet ved f.eks. at gå fra fingermad til mad med gaffel, men hos jer er det ikke muligt, og jeg vil foreslå jer, at I går tilbage til at give ham mad i stykker, og at I ...


Annonce

... så supplerer med lidt på ske og gaffel. Giv ham en pause fra bestikket og lad ham øve sit pincetgreb og lad ham også sidde med større stykker mad i hånden, som han kan bide og gnave af. Det vigtigste er, at han spiser og holde fast i, at han er glad for mad og forbinder måltidet med noget hyggeligt og rart. Og at han får små succesoplevelser og netop oplever, at han kan selv, mestrer det at spise selv - men lige nu med fingrene :)

Efter nogle ugers pause vil I måske opleve, at han igen begynder at række ud efter gaflen og på den måde atter viser interesse, og så kan I forsøge med to gafler - så I kommer mad på gaflen, giver den til ham, han fører den selv til munden, og I kommer mad på den anden gaffel, I bytter, og han spiser selv, I kommer mad på den første gaffel, bytter igen og han spiser selv osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal hjælpe ham og guide ham på denne måde - men først, når han virker interesseret og til at have overskud til det. Hvis han ikke fører maden til munden, men piller maden af gaflen og kommer den i munden med fingrene, så er det også helt okay. Det kan godt være en "mellemvej" til at spise med gaffel igen og senere med ske. Det er meget vigtigt, at han ikke føler sig presset, og I skal endelig ikke rette på ham eller forsøge at presse igennem, hvordan man "gør det rigtigt", for så vil han igen gå helt i baglås. Giv ham tid :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce