Svar: Ændring i søvnrytme, part III
Kære Mia
Tak for dit brev og tilbagemelding :)
Hvorvidt der er tale om en "indkøringsperiode" afhænger lidt af, hvad opvågningerne hos jeres datter skyldes. Hvis det skyldes, at hun plejer at blive ammet omkring kl 01/02 og derfor vågner, fordi hun har en erfaring med sig om at skulle vågne og spise her - så ja, så vil det godt kunne tage lidt tid før hun finder ud af, at hun måske ikke længere behøver vågne der, fordi hun faktisk er ammet sen aften og derfor stadig har mælk i maven...
Hvis det derimod skyldes, at hun fysisk er ved at være så stor, at hendes behov for mælk skal sættes op - så vil hun netop vågne hyppigere, søge brystet hyppigere, fordi den hyppige amning gør, at din mælkeproduktion øges. Eller hvis det skyldes, at hun på grund af alder og udvikling er begyndt at "slatspise" om dagen og derfor er nødt til at søge brystet ekstra om natten for at få sit behov tilstrækkeligt dækket, så er løsningen ikke "kun" et drømmemåltid om aftenen, men at du er opmærksom på hendes indtag hele dagen igennem.
Og når dette er sagt - så er det faktisk helt normalt, at børn i 3-4 måneders alderen spiser hver 3-4 time, I har været ret priviligeret, at hun har kunne undvære mælk i op til 6 timer tidligere... måske er hun bare ved at "normalisere sig" her ;) Så ja, du har helt ret i, at de to amninger egentlig er fine i forhold til tidspunkterne, for hun melder sig jo 3 timer efter sidste amning, hvilket lyder som et reelt behov...
De fleste børn vil - i takt med at de bliver ældre og ...
... begynder at spise skemad om dagen, drikker vand af kop og stadig ammes mere eller mindre, som de plejer - gradvist begynde at kunne sove uden mælk om natten. Det er en forudsætning for dette, at indtaget hele dagen igennem er tilstrækkeligt, og derfor er det ofte først i 6 måneders alderen, at man kan forvente og begynde at arbejde på et søvnstræk på 5-6 timer f.eks. fra kl 23.30 til 05.. På den måde tænker jeg, at tiden også arbejder lidt for jer :)
Og så er der alle de tidspunkter, hvor hun vågner op, små klynker, virker urolig osv. som sagtens kan hænge sammen med alder og udvikling, og som også sagtens kan hænge sammen med, at hendes søvn ændrer sig fysiologisk nu og begynder at indeholde flere stadier. Der vil kunne være en masse lyde fra hende om natten, og det er ikke alle lyde, som du skal reagere på. Nogle gange vil det være rigtig fint lige at trække tiden lidt og se, om hun kan finde videre i søvnen på egen hånd. Andre gange vil I være nødt til at tage hende op, men som udgangspunkt er det godt, hvis I kan hjælpe med beroligende hænder, beroligende ord som "sshh-ssshh" og lignende, så hun mærker og hører, at I er der og lulles i søvn igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Har hun brug for mælk, skal hun naturligvis have det, og har hun brug for en sut en gang imellem for at finde ro med den, så er det også helt okay. Generelt skal I dog forsøge at hjælpe hende med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt, fordi det også vil hjælpe både jer og hende på sigt :)
Jeg håber, at du kan bruge min uddybning lidt videre... :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Akupunktur
Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.
Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.
Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.