Annonce

Annonce

Svar: Ændring i søvnrytme


9. september 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tak for dit brev og fine spørgsmål om søvnrytme og ændringer - og velkommen til :)

Det lyder som om, at din datter fra starten har haft et godt sovehjerte og også været god til at spise, så hun har fået, hvad hun har behov for - både af mælk og mad. Når hun pludselig begynder at vågne hyppigere, er det derfor nærliggende at tro, at det drejer sig om appetitspring, og at du blot skal lægge hende hyppigere til, så vil din mælkeproduktion øges, og hun vil sove længere søvnstræk igen. Det er derfor også rigtig godt, at du har forsøgt dette.

Når du ikke oplever, at det virker, så er det fordi jeg tænker, at det sansynligvis handler mere om hendes alder og udvikling - og også handler om, at hendes søvn rent fysiologisk begynder at ændre sig nu. Netop i 3-4 måneders alderen oplever mange forældre en ændring og det handler om, at søvnen nu begynder at indeholde flere stadier.

Spædbørn skifter mellem to stadier - aktiv søvn og dyb søvn - også kaldet REM-søvn og non-REM-søvn. Men netop med den alder din datter har nu, så vil søvnen begynde at minde mere og mere om den søvn som større børn og voksne har, og du vil sandsynligvis opleve, at hun om natten begynder at have perioder, hvor hun sover lettere, tydeligt drømmer, sparker, smasker, bruger kroppen - og så perioder, hvor hun sover tungt og langt mere stille og roligt. Det er naturligt, at hun om natten kan begynde at være urolig, hun kan både græde, småklynke osv. ligesom hun kan begynde at rulle rundt, skifte stilling osv. om natten.

At søvnen begynder at indeholde flere stadier gør også, at nogle børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det betyder, at i stedet for at komme videre i søvnen og sove et længere søvnstræk, så begynder de er vågne op. De får derfor tendens til at powernappe og "slatsove" lidt, selvom de tydeligt har behov for at sove mere...

Hendes udvikling gør også, at hun nu er langt mere bevidst om, hvad der sker omkring jer i løbet af dagen. Hun kan se længere, hun fornemmer tydeligt rummet I er i og om I er hjemme eller ude, om I har gæster eller er alene og hun vil rigtig gerne følge med, opleve, sanse og fornemme.. Og det betyder, at hun godt kan begynde at lade sig forstyrre, når hun skal spise. Du vil måske opleve, at hun tager fat og dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier lidt igen, atter slipper, pludrer med dig, måske leger lidt med brystet, slipper og dier ...


Annonce

... lidt igen og så kommer far ind i stuen og pludselig er det meget sjovere at kikke efter ham... Det betyder, at hun også kan begynde at "slatspise" lidt i denne alder og af den grund søge sit behov ekstra dækket om natten.

Det er derfor godt, hvis du kan hjælpe hende med at sove lidt længere søvnstræk om dagen, så hun ikke "slatsover" for meget, og det vil være meget fint, hvis du nu kan begynde at arbejde på 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen trives med ca. 15 timers søvn i døgnet, ofte fordelt sådan, at barnet sover 5 timer i løbet af dagen fordelt på 3 lure og ca. 10 timers nattesøvn. Sover hun længere nattesøvn, vil dagssøvnen naturligt være det kortere, og det er også okay, men det kan give dig lidt idé om, hvad du kan forvente og arbejde på lige nu :)

Det vil på samme måde være rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende til at spise effektivt og godt om dagen, så du sikrer dig, at hun er fyldt tilstrækkeligt op hele dagen igennem og derfor ikke behøver mælde sig hyppigere om natten for at få sit behov for mælk og væske dækket.

Når det så er sagt, så er der dog også mange børn, som vil have rigtig stor glæde af at få mælk omkring midnat. Man kalder dette for et drømmemåltid, og netop mælken før putning om aftenen og sen aften vil ofte være de to mælkemåltider som forsvinder sidst.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan på sigt også være rigtig rart for dig, hvis hun har en rytme, hvor hun ikker sover sit længste søvnstræk mellem kl 20 og 02, men i stedet måske sover 6 timer mellem kl 23.30 og 05.30.. hvis du kan holde dig vågen, så kan du på den måde give hende mælk, før du selv går i seng og du har således mulighed for at få din sammenhængende nattesøvn, hvilket kan være guld værd.

Så den rytme, som hun lyder til at være igang med at lave, tænker jeg faktisk vil passe rigtig fint til tiden frem og derfor ikke er noget, du behøver lave om på... :) Du skal modsat dog "ikke bare vente på, at hun vender tilbage til normalen", men anerkende den ændring der sker og naturligt forsøge at få det til at passe ind i noget, som også fungerer for dig :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og vil også anbefale dig "Helens bog om Børn & Søvn" :) I den kan du læse mere om netop søvnen i 3-4 måneders alderen.

Rigtig meget held og lykke, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce