Annonce

Annonce

Brev:

Forholdet imellem søvn, mad og tilknytning


6. september 2020

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Forholdet imellem søvn, mad og tilknytning

Kære Helen,

Tak for en empatisk og informationsrig side og brevkasse.

Jeg har en datter, Ingrid, på 1 år og et par uger. Hun er et kærligt og aktivt lille væsen. Hun er meget tryg, modig og har allerede en masse meninger men "spørger" altid, hvis der er noget hun er usikker på. Jeg mener altså, at hun er sund og rask og hun følger sine vækstkurver flot.

Dog er der et par områder, som bekymrer os vedrørende nattesøvn og mad. Hun har aldrig været god til at sove - dvs. at hun er dygtig til at indikere træthed og oftest kæmper hun ikke imod. Men hun er altså ikke god til at blive i søvnen, hun vågner simpelthen ofte. 

Hun indikerer selv, hvornår hun er træt og om dagen har det passet med to lure på maks. halvanden time per gang, på samme tid hver dag, i de sidste par måneder. I sidste uge kortede hun det ned til én lur, og det lader til at passe hende fint. Hun er lidt mere træt om eftermiddagen, men jeg tror bare at det skal finde et leje med de flere vågne timer. 

Problemet kommer om natten, hvor hun konsekvent vågner og vil have bryst minimum to og gerne tre gange per nat. Det er nogle store tåre, hun tager, så hun må jo være tørstig. Dette har stået på i mange måneder. Jeg er samtidig ved at vænne hende til, at falde i søvn ved siden af mig snarere end i mine arme, men de går langsomt og hun ammer sig ofte i søvn. 

Jeg vil tro, at det har noget at den afbrudte søvn har noget at gøre med hendes indtag af fast føde, som hun ikke er ...


Annonce

... smadder interesseret i. Vi giver hende 4-5 små måltider, per dag. Små, fordi hun ikke spiser særligt meget. Hun er ikke kræsen, og vil gerne prøve forskelligt, men hun er omvendt ikke synderligt interesseret. Dét, hun får, er sundt og varieret, men hun er altså endnu vældig opsat på at blive ammet, også om dagen men ikke efter et bestemt skema. Til aften ender vi tit med at kigge på puslespil, bog eller bamserne imens hun får sin grød - dvs, at vi lokker hende til at spise, uden at hun er koncentreret omkring det. Er det mon en dårlig vane? 

Er det vigtigt, at hun spiser på samme tidspunkt hver dag? Hun er trods alt vanemenneske, hvis vi skal tro hendes søvnmønster.

Hun er meget, meget knyttet til mig i disse dage, og der er ikke så meget far kan gøre. Det kan måske også have noget at gøre med, at hun ikke har været passet af andre end mig da vi bor meget langt fra familie i USA, hvor corona har isoleret os fra alle muligheder for pasning og hjælp. 

Mine spm. til dig går på, hvordan vi nænsomt får brudt den dårlige cirkel med amning om natten og samtidig får hende drejet i retning af mere fast føde generelt? Jeg er ærligt talt ret træt efter et år uden en fuld nats søvn, og jeg vil så gerne at hun får ordentlig søvn og er sulten til dagen som kommer.  

Jeg har fået tilsendt din bøg om børn og søvn, som er alle tiders. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med at tænke vores situation igennem - hvor kan eller bør vi justere? 

På forhånd 1000 tak
Ingrids mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce