Brev:
Stadig håbløs søvn
Kære Helen.
Jeg skriver igen vedrørende vores yngste pige på nu 10 måneder og hendes søvn. Hun er en dejlig pige og hun er lige begyndt at kravle, men hendes søvn fungerer bare ikke.
Da storesøster heller ikke sov godt det første år (det var dog slet ikke så slemt som med lillesøster), var vi fra starten af meget opmærksomme på ikke at give hende dårlige vaner. Vi måtte dog hurtigt droppe denne ambition og bare gøre hvad der virkede for hun fik lidt søvn. Vi valgte at slappe af omkring det og tænke at det nok blev bedre med tiden. Det er gået op og ned i perioder, men det sidste stykke tid ned af bakke. Det gælder både nattesøvn og lure om dagen.
I forhold til natten har hun før haft perioder hvor hun vågede rigtig mange gange og skulle til brystet for at komme videre i sin søvn, men det det er blevet bedre efter nogle dage til en uge. Nu har hun i tre uger vågnet konstant om natten - vi taler nok nærmest 20 gange. Det ser ikke ud til det vender og jeg er efterhånden meget udmattet af manglende nattesøvn. Får hun ikke brystet når hun vågner lidt op, så bliver hun ked af det og vågner helt op og så får ingen mere søvn.
Hun falder i søvn om aftenen ved brystet, hvilket vi ved ikke er optimalt og noget der skal arbejdes væk. Vi ved også godt at det sikkert er derfor hun vil have brystet når hun vågner om natten, da det er sådan hun faldt i søvn. Problemet er bare at vi ikke kan putte hende på andre måder. Hun tager ikke sut, vil ikke have en nusseklud (den kaster hun væk), sang virker ikke og beroligende hænder, kærtegn eller blive holdt om virker heller ikke. Jeg har prøvet at flytte hende fra brystet lige før hun sover, men hun vågner op og hidser sig op.
Der er ingen tvivl om at hun prøver at bekæmpe søvn, hvilket også er meget tydeligt til hendes lure, hvor hun nærmest skal snydes til at sove.
Om formiddagen sover hun lur i barnevognen, her skal der der trilles på brosten, synges og nogle gange også afledes med ansigtsudtryk eller fagter for at hun ikke hidser sig op. Hun sover stadig kun 30 minutter. Man kan nogle gange forlænge luren ved at gå konstant med vognen, men det er blevet sværere på det seneste og ofte ikke mere end til 50 minutter (og så skal man være heldig). Derfor giver jeg normalt op på forhånd og lader hende vågne efter 30 min.
Om eftermiddagen er hun sværere at putte og jeg har storesøster på knap 3 hjemme, så jeg kan ikke gå op og ned ad vejen og putte. Jeg kunne godt putte i barnevognen hvis hun nemt kunne falde i søvn i haven, men det kan hun desværre ikke. Derfor bliver det i slyngevuggen i stuen, så jeg kan holde øje med den store imens. Hun er ved at ...
... være for stor til slyngevuggen, så jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre. I slyngevuggen skal der ligesom i barnevognen gynges godt igennem, synges og laves håndbevægelser/ansigtsudtryk som afledning. Her sover hun også kun 30 minutter.
Om et par måneder skal hun i vuggestue og der er ikke normering til at en pædagog kan bruge en halv time på at putte hende. Jeg frygter hun kommer til at skrige sig i søvn og får helt ondt i maven. Jeg vil min pige det bedste, hvordan hjælper jeg hende videre med søvnen?
Det skal lige tilføjes at hun generelt trives, hun smiler, griner, vokser og udvikler sig normalt. Hun er afsluttet hos sundhedsplejersken. Vi har fået undersøgt ørene hos en ørelæge, været til vores almindelige læge, vores hos fysioterapeut og Osteopat (alle tingene dog for noget tid siden). Hun er lige begyndt at kravle og er ved at få flere tænder, hvilket måske er med til at påvirke søvnen negativt, men det kan ikke være eneste årsag, da det altid har været dårligt, bare ekstra dårligt om natten de sidste ca 3 uger.
Vores rytme ser i øvrigt nogenlunde sådan her ud:
Hun vågner omkring kl 7 (men fra 5-7 er hun meget urolig og ligger meget på mig, så jeg kan ikke sove)
Hun bliver tilbudt morgenmad, men hun er ikke sulten da hun har ammet meget om natten.
Ca. 9.30 formiddagsmad
Ca. 10 lur
Ca 11.30 frokost
Ca 14 amning og eftermiddagslur
Ca 16 eftermiddagsmad
Ca 17.30 aftensmad
Ca 19 vi er lige begyndt på lidt natmad her, hvilket desværre ikke har nogen effekt
Ca 19.30 putning
Det skal lige tilføjes at hun ikke vil mades, men kun spise selv. Derfor er grød osv. svært. Hun er god til at spise og smage på ting, men hun får måske ikke så store mængder ned. Det ville selvfølgelig være optimalt med grød og lign. der mætter godt.
Hendes kost består meget af grøntsager, frugt, kød, fisk, æg, pasta, bondebrød med pålæg osv. men det er hende der styrer hvor meget der kommer ind. Jeg prøver også med grød og lader hende selv tage skeen i munden, men det bliver sjældent til mere end et par skefulde. Jeg prøver også at lave klatkager af grød osv.
Hun er ikke kræsen og kan fint pincetgreb, men store mættende måltider får hun måske ikke. Det er i hvert tilfælde svært at vurdere mængden der kommer i maven.
Gode råd modtages med kyshånd! Vi vil så gerne hjælpe vores lille pige videre med søvnen, men synes allerede vi har prøvet alt for at det bliver bedre. Nu har jeg lige et par måneder til at få “kørt hende i stilling” til vuggestue og det begynder at bekymre mig. Samtidig har jeg virkelig brug for noget søvn snart.
Mange tak for din hjælp!
Hilsen
En træt mor til en skøn lille pige
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
6. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Hej Helen Vi skriver, da den nu er gal med lille Matteos søvn igen, og der...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!