Brev:
Dreng på 16 mdr. skal vugges flere gange om natten
Hej Helen,
Vores søn H er 16 mdr. og kan ikke falde i søvn selv.
Forhistorien er som følger: H ville først kun sove på mors mave eller i viklen på mor, vi fik ham efter meget arbejde vænnet til at kunne sove i slyngevuggen, hvis den vuggede konstant. Senere fik vi ham vendt til også at kunne sove i sin barnevogn (nu klapvogn), som han nu efter en mindre gåtur kan sove middagslur i, uden at den kører/vugger. Han har siden sovet sine lure rigtigt fint. Vi gik fra to lure til kun en lur, da H var ca. 1 år for bedre at passe med vuggestuens rutiner. Det gik rigtigt godt og det fungerer også rigtigt fint med luren i vuggestuen, hvor han hver dag sover mellem 2-3 timer.
Når han puttes til natten gik vi fra slyngevuggen over til at amme i søvn, hvilket tog overhånd. Da han var 8 mdr. rykkede far ham fra at amme/sove i vores seng, til at sove i sin egen seng på eget værelse. Det gjorde vi ved at hoppe/vugge ham på yogabolden til han sover og derefter lægge ham i tremmesengen. Han ved godt, at han lægges der, nogle gange vågner han døsigt op og kigger, for så at lægge sig til at sove igen. Men når han vågner om natten, så skal han have samme vuggerutine.
Han er egentligt rigtigt god til at følge sit putteritual, og han ved derfor godt, at han skal sove. I starten inkluderede ritualet amning, men vi stoppede amning helt, da han var 14 mdr. Nu får han i stedet vand om natten, hvis han vågner og er tørstig. Det var særligt under hedebølgen. Han drikker ca. et halvt glas vand i løbet af natten og langt det meste lige inden han puttes. Under normale omstændigheder tager det ca. 15-30 min at putte ham.
Vores store udfordring er, at han en gennemsnitlig nat vågner hver 1,5-2. time og en dårlig nat er det en del oftere. Det kan tage alt fra 5 min til 1 time at få ham til at sove igen. Vi er selvfølgelig fuldstændig udmattede. I gode perioder kan vi være heldig, at han sover 2-3 timer ad gangen, men vi har F.eks kun oplevet én gang, at han sov sammenhængende 5 timer.
Han begyndte for et par måneder siden at vågne med angst og skrig, og ...
... nogen gange er den eneste måde vi kan få ham til at sove igen, ved at berolige han i vores arme, så lægge ham i klapvognen og gå en tur udenfor (det kan godt tage en time og det er ofte midt om natten fx 03.00). Andre gang er vi ‘heldige’ at klapvognen blot kan trilles frem og tilbage indenfor i 15-20 min.
Vi har selvfølgelig forsøgt alt muligt. Vi har købt og læst din bog og tænker, at det er en søvnassociations problematik. Så vi har forsøgt at hoppe mindre og mindre, uden held. Vi har også forsøgt at give ham en tyngde pose på, det fungerede slet ikke. Og så har vi forsøgt af flere omgange at lægge ham i sengen, når han var faldet til ro (men ikke sov) sagt godnat og gået ud af lokalet I få sekunder, men han går helt og aldeles i panik og græder som om han er forladt og svigtet. Vi prøver så at berolige ham, og lægge ham på ny, sige godnat og gå ud af lokalet eller sætte os pænt på en stol ved siden af sengen. Lige meget hjælper det. Sidst prøvede vi det i et par timer inden vi måtte give op, for at høre ham så ulykkelig kan vi ikke holde til.
Da han ikke vil bruge sut, har vi forsøgt at skabe tryghed ved at han puttes med den samme sang hver dag, og sin lille hunde-bamse. Men det er begrænset hvor meget han har knyttet sig til den.
Han er en dreng, der har behov for meget tryghed og faste rammer. Det tog os F.eks. knapt 6 mdr (inkl. coronapause og sommerferie) at få ham kørt ind i vuggestuen. Han har (som de flest små børn) brug for sine rutiner, så hans dag ser ud som følger:
6.30-7.30: Vågner, leger, spiser morgenmad (havregrød/ bananpandekager)
8.00: Møder ind i vuggestuen
9.00: Snack
10.30: Frokost
11.15: Middagslur 2-3 timer
14-tiden: Snack
15.15: Hentes fra vuggestuen
16.00: Snack
17.30: Aftensmad
18.50: Havregrød, nattøj, evt. bad —> putteritual med sang
Har du nogen forslag til, hvordan vi lærer ham at falde i søvn uden at skulle vugges og hvad vi kan gøre for at han kan sove lidt bedre igennem om natten? Vi er klar på ALT bare ikke noget, der involvere en masse ulykkelig gråd.
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant
Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer