Annonce

Annonce

Svar: 15 mdr. nægter at falde i søvn selv - 15 mdr.


26. august 2020

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Tak for dit brev, det er fint, at du skriver tilbage :)

Hvis jeres datter på ingen måde virker rolig og bare hopper rundt, leger og virker til at skulle brænde lidt krudt af før sengetid - så er det måske fordi I putter hende på det forkerte tidspunkt...

Rent søvnteoretisk taler man om et søvntog, som kommer kørende med vores søvnhormoner, og det er vigtigt at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis I kommer for tidligt til toget, så er hun ikke parat til at sove, og I må vente på, at toget når frem.. kommer I for sent til toget, så kan hun heller ikke sove, men må vente på at næste tog kommer. Og disse søvntog kører ofte efter 20 eller 40 minutters køreplaner, hvorfor det kan være en god idé at rykke tidspunktet frem eller tilbage i forhold til dette. Hos jer tænker jeg, at hun måske skal puttes lidt senere, end I forsøger lige nu.

Derudover vil det være rigtig godt at indføre nogle rutiner om aftenen, som hjælper hende med at koble fra, finde roen, slappe af i kroppen. Det vil være en rigtig god idé at indføre et bad om aftenen, som afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage osv. Og badet skal ligge ca. en time før putning, for at have effekt.

Det vil også være rigtig godt, hvis I kan tilbyde hende en godnatgrød, som en fast del af putteritualet, så hun med lidt mad i maven bliver ektra mæt og naturligt føler behov for at ligge og slappe af. Grøden skal gives efter badet og lige før putning.

Det betyder, at en aftenrytme f.eks. kan se ...


Annonce

... således ud:

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs... Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov, får lidt babymassage og hjælpes på den måde til at slappe lidt af i kroppen, finde ro - og forberede sig på, at det snart er sengetid.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.15-19.30 - og får derefter børstet tænder...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til natten ca 19.45 med godnatlæsning, putteklud, bamse osv.

Det vil som nævnt i mit tidligere brev, være en rigtig god idé at indføre f.eks. putteklud, bamse eller lignende, som på sigt kan fungere som substitut for jer. Og den skal følge hende hele dagen, så det bliver en fast følgesvend. Det vil være lettere for hende på sigt at putte sig alene, hvis hun har en bamse eller lignende hos sig som kan give tryghed og erstatte behovet for jer... Og de fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan substitut bevidst, så det er en god idé, hvis I kan forsøge at introducere dette netop nu med den alder, jeres datter har.

Jeg tænker, at hvis puttetidspunktet bliver mere rigtigt, så hun er mere parat til at sove og hun har fået hjælpe til at koble fra og finde ro i kroppen med mad, massage og grød, så vil hun forhåbentlig bedre kunne lægge sig til at sove, når det er sovetid... Og har hun tilmed en bamse, putteklud eller lignende hos sig, som hun kan putte sig med, så vil det være super godt.

Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce