Svar: 15 mdr. nægter at falde i søvn selv - 15 mdr.
Kære Anne
Tak for dit brev, det er fint, at du skriver tilbage :)
Hvis jeres datter på ingen måde virker rolig og bare hopper rundt, leger og virker til at skulle brænde lidt krudt af før sengetid - så er det måske fordi I putter hende på det forkerte tidspunkt...
Rent søvnteoretisk taler man om et søvntog, som kommer kørende med vores søvnhormoner, og det er vigtigt at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis I kommer for tidligt til toget, så er hun ikke parat til at sove, og I må vente på, at toget når frem.. kommer I for sent til toget, så kan hun heller ikke sove, men må vente på at næste tog kommer. Og disse søvntog kører ofte efter 20 eller 40 minutters køreplaner, hvorfor det kan være en god idé at rykke tidspunktet frem eller tilbage i forhold til dette. Hos jer tænker jeg, at hun måske skal puttes lidt senere, end I forsøger lige nu.
Derudover vil det være rigtig godt at indføre nogle rutiner om aftenen, som hjælper hende med at koble fra, finde roen, slappe af i kroppen. Det vil være en rigtig god idé at indføre et bad om aftenen, som afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage osv. Og badet skal ligge ca. en time før putning, for at have effekt.
Det vil også være rigtig godt, hvis I kan tilbyde hende en godnatgrød, som en fast del af putteritualet, så hun med lidt mad i maven bliver ektra mæt og naturligt føler behov for at ligge og slappe af. Grøden skal gives efter badet og lige før putning.
Det betyder, at en aftenrytme f.eks. kan se ...
... således ud:
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs... Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov, får lidt babymassage og hjælpes på den måde til at slappe lidt af i kroppen, finde ro - og forberede sig på, at det snart er sengetid.
Tilbydes en godnatgrød ca 19.15-19.30 - og får derefter børstet tænder...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til natten ca 19.45 med godnatlæsning, putteklud, bamse osv.
Det vil som nævnt i mit tidligere brev, være en rigtig god idé at indføre f.eks. putteklud, bamse eller lignende, som på sigt kan fungere som substitut for jer. Og den skal følge hende hele dagen, så det bliver en fast følgesvend. Det vil være lettere for hende på sigt at putte sig alene, hvis hun har en bamse eller lignende hos sig som kan give tryghed og erstatte behovet for jer... Og de fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan substitut bevidst, så det er en god idé, hvis I kan forsøge at introducere dette netop nu med den alder, jeres datter har.
Jeg tænker, at hvis puttetidspunktet bliver mere rigtigt, så hun er mere parat til at sove og hun har fået hjælpe til at koble fra og finde ro i kroppen med mad, massage og grød, så vil hun forhåbentlig bedre kunne lægge sig til at sove, når det er sovetid... Og har hun tilmed en bamse, putteklud eller lignende hos sig, som hun kan putte sig med, så vil det være super godt.
Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre