Annonce

Annonce

Svar: Den mad ...


17. august 2020

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære fortvivlede mor

Tak for dit brev og dine ærlige tanker - det er rigtig fint du skriver, og jeg vil naturligvis meget gerne give dig lidt tanker med tilbage :)

Det er rigtig godt, at du ammer ca. 3 gange i døgnet nu. Det sikrer, at din datter får sit behov for mælk fint dækket, og at mængden af mælk er på et niveau, som ikke tager pladsen op for skemaden.. også selvom du synes, at din mælkeproduktion er voldsomt nedsat, så får hun stadig det hun har behov for, når du ammer hende aften og sen aften og en gang imellem giver en ekstra tår. Så langt så godt :)

Det er også rigtig godt, at hun tilbydes mange små måltider hele dagen igennem, så hun vænnes til at spise mere og mere rigtig mad - og det er bedre, at hun spiser lidt og tit end få og store portioner. Når hun kun spiser få mundfulde, så vil det at maden serveres hyppigt gøre, at der naturligt ikke går ret lang tid, før hun tilbydes lidt igen og på den måde holdes hendes blodsukker og energiniveau mere stabilt.

I har den udfordring, at hun har en alder nu, hvor hun naturligt lukker munden mere og mere i... De fleste forældre oplever, at deres børn i 8-10 måneders alderen lukker munden for skeen, og det kan være utroligt frustrerende, og mange forældre føler sig magtesløse, præcis som du beskriver. Der er jo ikke noget du hellere vil end at hjælpe hende til at spise, og du ved, hvor vigtigt det er, at hun netop spiser og drikker nok, for at hun vokser, trives, udvikler sig...

At hun lukker munden er dog ofte tegn på en naturlig og sund udvikling - det er nemlig ofte udtryk for, at hun gerne vil spise selv, men ikke vil mades. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at give hende mad i stykker, som hun selv kan sidde med, sutte på, gumle og gnaske sig igennem.. selvom du naturligt også stadig gerne må forsøge at supplere med lidt på en ske :) Du må også gerne bruge dine fingre til at komme små bitte bidder ind i munden på hende, hvis hun så lettere kan spise det, ligesom du også gerne må forsøgt med en gaffel, hvis du tænker, at der kan være mere held med det. Det er dog ofte en god idé at lade hende sidde og røre og fornemme maden, øve sig i at spise med fingrene, først tre fingre og derefter øve pincetgreb.

Du skal være opmærksom på, hvordan du reagerer, når hun lukker munden, og hvor meget fokus du/I generelt har på hendes spisning. Det sker ofte, at vi som forældre, naturligvis af bekymring, kommer til at give spisningen og det at hun spytter maden ud, ekstra opmærksomhed, og det kan gøre det ekstra spændende for hende at gøre netop dette. Nogle forældre begynder også at lege med maden, lokker med belønning, nogen forsøger at presse maden ind i munden på barnet, eller I ...


Annonce

... sidder måske og diskuterer hen over middagsbordet, hen over hovedet på jeres datter, hvad næste skridt skal være... Og jeres datter mærker dette. Selvom hun ikke er ældre end hun er, så fornemmer hun godt, at det at afvise mad gør noget særligt ved jer forældre.

Derfor er det vigtigt, at du forsøger at tage det så stille og roligt som muligt og også giver hende madro. Ofte sidder I naturligt sammen ved bordet, og spiser sammen, hvilket er vigtigt og godt, men nogle gange vil det være okay, at du måske sidder og læser lidt imens eller at du rejser dig og står og laver lidt mad klar, imens din datter har mulighed for at gå igang med sin mad. Du er der, er i nærheden, holder øje med at hun ikke får mad galt i halsen eller lignende, men hun får også lov til at spise, uden at du "overvåger" hende.

Når alt dette er sagt, så tænker jeg dog også, at jeres datter måske har det der kaldes sanseintegrationsproblemer, det vil sige, at hun har et overfølsomt eller sensitivt sanseapparat.

Hvis jeres datter har en sensitiv følesans, så kan hun have svært ved at røre ved mad, og spiser ikke ret gerne med fingrene, nogle børn har problemer med at spise, fordi madens konsistens, temperaturer osv. kan være ubehagelig for dem. Hun kan også have en sensitiv smagssans - nogle børn har rigtig svært ved smag - de kan have svært ved at smage forskel på mad og kan synes, at det hele smager ens. Andre børn synes noget smager meget surt, meget salt, meget fedt osv. Og reagerer, hvis der er for mange krydderier eller for mange smage blandet sammen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis hun har en sensitiv følesans, så vil hun måske også protestere mod at få tøj af og på, det kan være ubehageligt at blive vasket med en klud eller tørret med en klud i ansigtet og på sine hænder. Det kan være svært med brusebad, når strålerne rammer kroppen, og det kan være svært med karbad, fordi vandet enten føles alt for varmt eller alt for koldt. Det kan også være svært at skulle have redt hår eller få børstet tænder.
Der er også nogle af disse børn, som reagerer på fysisk kontakt. De bryder sig måske ikke om kærtegn og putter sig ikke ret ofte ind til mor og far...

Der findes ergoterapeuter, som er uddannet til at teste børns sanseintegration og behandle det, hvis det er nødvendigt. Der findes også diætister, som har speciale i børn med forskellige spiseproblemer, og hvordan dette bedst håndteres.

Det er rigtig godt, at du taler med jeres sundhedsplejerske, og det kan også være en god idé at drøfte situationen med lægen, hvis du oplever, at jeres datter fortsat taber sig, og det med maden bliver ved med at være svært.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre og sender et stort knus med på vejen herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce