Annonce

Annonce

Svar: 3-årig og sovetider


16. august 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L.

Tak for dit brev :)

Når børn går fra middagslur til ingen middagslur, så vil der ofte være tale om en overgang, hvor de nogle dage stadig har behov for en lur midt på dagen og andre dage springer den helt over. Og det lyder som om, at jeres datter er i denne overgangsfase lige nu. Faktisk lyder det som om, at hvis hun fik muligheden for at sove til middag i børnehaven, så ville hun sandsynligvis falde i søvn der, men muligheden er der ikke, så derfor holder hun sig igang, men er så naturligt meget træt om eftermiddagen og om aftenen.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 3.5 år er 11.5-12 timers søvn i døgnet. Jeres datter sover godt 10.5 time om natten og sover så en middagslur på 1-1.5 time - hvilket dækker hendes behov, men fordi hun ikke har mulighed for middagslur i hverdagene, så får hun her samlet ikke sit søvnbehov helt dækket her.

Det er dog ikke sådan, at hun så bare vil forlænge sin nattesøvn, for hendes rytme og behov er sandsynligvis den I netop kører i weekenden med et afbræk midt på dagen, og nattesøvnen har derfor den længde, som den har. På sigt vil hendes nattesøvn sandsynligvis blive forlænget, men lige nu er hun som sagt i en overgangsfase og har egentlig behov for sit middaghvil - og de dage hun sover til middag er hendes nattesøvn ikke kortere. Man siger, at søvn avler søvn, og det er netop det man ser hos jer - hun sover lige så lang en nattesøvn, selvom hun sover til middag. Hun sover kortere i hverdagene, fordi hun ikke får middagslur...

Det er imponerende, at hun først kommer ud af sit værelse kl 06, og accepterer at reglen er sådan. Hun vågner stadig kl 05-05.30, men kommer ikke ud, hun følger mors og fars regler - men hun sover ikke længere. Og det tænker jeg, at I ikke kan få hende til på nuværende tidspunkt. Tiden er nødt til ...


Annonce

... at arbejde for jer her, og så længe hun har brug for sin middagslur i weekenden skal hun have den.

Da hun går meget tidligt i seng - naturligvis fordi hun er super træt efter en lang dag i børnehave uden lur - så er det svært at indføre nogle rutiner, som måske kan gøre, at hun kunne sove lidt længere - f.eks. et godnatmåltid. Hun kan nærmest ikke nå at få lidt ekstra at spise og drikke, før hun skal i seng. Hvis I på en eller anden måde kan presse f.eks. en banan ind, måske lave en bananmilkshake eller lignende, som hun kan drikke, få børstet tænder og blive puttet, så kan det måske sikre, at hun i hvert fald ikke vågner tidlig morgen, fordi hun er sulten/tørstig der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er naturligvis også den mulighed, at I stiller lidt morgenmad frem til hende - lidt knækbrød, frugt eller lignende, og lidt vand, som hun så kan tage, når hun vågner tidlig morgen. Det får hende dog nok ikke til at sove videre, men så har hun trods alt noget at tage sig til... Der er dog den fare ved dette, at hun så vænner sig til at skulle spise kl 05-05.30, og det vil kunne påvirke hendes indre ur, så hun fortsat vågner her, netop fordi hun er sulten - også når middagsluren så springes helt over og hun faktisk ville begynde at kunne sove lidt længere.... Derfor vil jeg i stedet foreslå jer, at hun tilbydes et godnatmålt om aftenen, hvis I kan nå det.

Det er helt korrekt, at hun lige nu ikke vil sove længere om morgenen, fordi I putter hende senere - hun vil stadig vågne til samme tid. Men det I ønsker skal nok blive muligt på sigt. I takt med at hun bliver ældre, begynder helt at kunne undvære sin middagslur, så vil hendes nattesøvn blive en lille smule længere :) Så tiden arbejder for jer, og lige nu kan I desværre nok ikke gøre så meget andet, end I allerede gør :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce