Annonce

Annonce

Svar: Mad og mellemmåltider


31. juli 2020

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og jeg vil naturligvis gerne uddybe og svare på dine nye spørgsmål :)

Du må faktisk gerne give havregrød og øllebrød, før din dreng bliver 6 måneder, hvis du fornemmer, at han allerede er ved at være parat til dette nu. Det er ofte en god idé at starte med grød lavet af mel f.eks. majsmel og boghvedemel og derfra gå over til grød lavet af flager, fordi det giver en mere "fnugget" konsistens - det kan f.eks. være hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager.. og derfra så give havregrød, som naturligt vil have mere bid.

Øllebrød er også godt at give - det er cremet i konsistensen, så er på den måde let at spise, og så vænner det samtidig barnet til smagen af rugbrød, hvilket vi jo godt kan lide i Danmark :) Øllebrød kan gives om morgenen eller du kan skifte mellem øllebrød og grøntsagsmos med kød/fisk til frokost - så han vænnes til rugbrødssmagen, grøntsager, kød og fisk netop midt på dagen...

Mellemmåltiderne i 6 måneders alderen består ofte af frugt og bær. Det kan være ren frugt-/bærmos eller det kan være frugt-/bærmos med lidt havregryn, speltflager eller lignende tilsat, så det får lidt mere bid. Det kan være hjemmelavet eller det kan være frugt du køber på glas, som passer til alderen, det kan også være færdigkøbte smoothies eller lignende. Det vil også være rigtig godt med frisk frugt i hånden, det kan være bløde frugtbåde som appelsin, blomme, melon, en meget moden pære eller lignende. Det er vigtigt, at det er blødt og at han ikke kan bide stykker af, ligesom ...


Annonce

... det er vigtigt, at der ikke er skræl, som kan sætte sig fast i halsen. Hårde æblebåde med skræl er f.es. no-go, og lader du ham sidde med f.eks. en meget moden blomme, så skal skrællen også af.

Han må også gerne få frisk banan mos eller du kan mose en moden pære eller lignende med en gaffel og give ham det frisk på denne måde...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han må meget gerne tilbydes ristede rugbrødsbjælker, tvebakker eller andre former for brødskorper. Det kan også være enden af en franskbrød eller lignende - hvis I har et brød, som I voksne skærer af og sidder og spiser, og så kan han sidde og sutte, gnaske, opbløde med spyt, gumle og øve sig mundmotorisk. Han skal altid være under opsyn, når han sidder med mad i hånden!

Og ja, han må meget gerne sidde i højstol. De fleste børn kan det, når de er omkring 6 måneder, nogle børn kan før, og det lyder som om, at han er fin stærk i ryggen. Prøv at sætte ham i stolen, og se hvordan han sidder. Han skal sidde med rank ryg. I starten vil han ikke kunne sidde så længe, så vil han falde til siden eller forover, og du kan se på ham, at han ikke har kræfter til at sidde rank - og det er helt okay og helt normalt, så er det tid til at komme ned på gulvet igen. Han får naturligt mere og mere styrke og vil stille og roligt kunne sidde i længere tid, og han vil elske at sidde med ved bordet, ligesom det er betydeligt lettere at give ham mad, og også lade ham sidde og spise mad selv, når han sidder i sin stol og ikke længere er på skødet hele tiden.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke - og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce